Den 19-20 augusti firas Stolt Mat & Dryckesfestival på Nils Oscar Bryggeri i Nyköping. Ett 20-tal aktörer samlas i parken utanför bryggeriet för att låta dig testa nya och gamla favoriter. Här samlas små och stora hantverksbryggerier, mustproducenter, hantverksfika, kockar som grillar sina bästa viltbitar och mycket mer.
Intresset för sörmländsk mat och dryck ökar år från år. Ett ökat intresse för den lokala maten, ursprung och kvalité gör att allt fler väljer lokala produkter. I Sörmland växer utbudet av restauranger med lokala produkter på menyn, vi ser också att allt fler besökare hittar ut till gårdsbutiker och producenter utanför städerna. Aktörer inom mat och dryck i Sörmland skapar varje år mer intressant, innovativ mat och dryck av högsta kvalité.
” Otroligt roligt att se att det finns så stort intresse hos aktörerna att komma till festivalen för att visa upp sina produkter. Många är mer eller mindre nystartade och dom är väldigt stolta över att få vara med och väldigt peppade på att få möta folk som testar deras produkter. Dom som varit med lite längre utvecklas ständigt och fortsätter skapa riktigt god mat och dryck. Aktörerna kommer erbjuda smakprovsportioner så kom under helgen för att testa mycket och njut av matfesten!”.
– Malin Ahnelöv, Processledare, Stolt Mat i Sörmland
Deltagande producenter:
Nils Oscar – Lokalt bryggeri i Nyköping som är välkänt i hela Sverige. Här brygger man klassisk öl i modern stil. Drygt en miljonliter öl lämnar bryggeriet varje år. Här har besökaren möjlighet att prova mängder med öl i bryggeriets egen pub. Det kan bli en del överraskningar också. Är du hårdrockare kan du testa den hypade Iron Maiden ölen ”Trooper”.
Pomologik – En sörmländsk stolthet. Här görs äkta hantverksmässig cider på 100 % äpplen. Kom och upptäck en helt ny värld av cider! Pomologik är endast på plats under festivalen på fredagen.
Eskilstuna Ölkultur – Lokalt bryggeri i Eskilstuna som växer så det knakar, har ett brett sortiment och älskas av många. Presenterar ett par spännade nyheter under festivalen.
Möllys Craftbeer – Vem älskar inte Möllys underbara öl, titlar som NEMESIS, MILK IT, BAHAMAS, FREEDOM OV SPEECH, HOLY GRAIL. Möllys är ett småskaligt hantverksbryggeri där fokus ligger på att brygga annorlunda och god öl.
Stenstugan Bryggeri – Brygger både öl och destilerar sprit. Under festivalen kan man prova på Stenstugans egna gin som finns i tre varianter. Lundaskogs Gin, Pink Gin Hibiskus och Lemon Gin samt deras IPA och moderna lager öl.
CaLe Jonstorp – Sveriges första Escargotfarm i kombination med grönsaker som odlas enligt permakulturmetoden. På festivalen kan man prova Escargot men också köpa med sig hem.
Lövnäs Bryggeri – Ett litet bryggeri på Mörkö med stora smaker! Bryggeriet älskar att experimentera fram de olika sorters öl som sedan hamnar på hyllan på systembolaget eller i en lokal restaurang.
Fogarolli – Ingen festival utan riktigt bra kaffe, här träffar du en duktig barista och njuter av kaffe som har plockat hem många prestigefyllda tävlingar som Nordic Barista Cup och Swedish Latte Art Championship samt en imponerande bronsmedalj i World Latte Art Championship.
Ösvreta Gård & Annas kök – Här drivs traditionellt ekologiskt, KRAV-certifierat familjejordbruk. På plats under festivalen är Anna för att låta er testa hennes yoghurt och andra härliga komjölksprodukter. Utöver det så finns riktigt fin handgjord kulglas
Öster Malma – Under festivalen så kan ni smaka viltkött från viltslottet nummer 1, Öster Malma, utanför Nyköping. Det här slottet har gjort sig kända för sin höga kvalitet på mat med viltfokus. Kockarna på Öster Malma skapar vällagad stolt mat, med stor respekt för alla råvaror.
Bryggeri Stör – Ett mikrobryggeri i Sörmland med 100% fokus på svenska ekologiska råvaror. Man har egen odling av humle – framförallt nygamla svenska sorter. Under festivalen kan man prova ett flertal av deras hyllade produkter.
Passage vincafé – Lokalt vincafé i Eskilstuna som fokuserar på hantverksmässigt tillverkade naturviner från små producenter och svenska hantverksviner. Här kan du få ett samtal med Viktor och Rebecca om de senaste inom vinvärlden samt prova unika viner som bara når utvalda restauranger.
Jordnära mat – Erbjuder färska veganska produkter, gjorda på råvaror ekologiskt odlade i Sverige. Med bra näringsinnehåll och utan onödiga tillsatser. Träffa kocken Daniel Israelsson har över 20 års erfarenhet från stjärnkrogar, musikfestivaler och artistcateringar. Det kanske inte är så konstigt att hans lunchrestaurang Vår Lokal i Gnesta alltid är fullsatt.
Nornir Brewery – Det unga gänget bakom Nornir har en vision som handlar om att producera galen men hantverksmässig öl som i huvudsak är exklusiv och unik på marknaden. Det handlar om att väcka nyfikenhet och intresse för öl i allmänhet och hantverksöl i synnerhet.
Nyköping Brewing Company – Är grannar med Nils Oscar och ett är ett bryggeri med ett taproom och restaurang i en unik miljö där du sitter direkt i bryggeriet bland tankkärl och bryggverk. Mat och öl av riktigt hög klass. På festivalen har du möjlighet att prova en rad intressanta öl från bryggeriet.
Sköldinge ölkultur – En förening för hembryggare som har elva aktiva bryggare inom en omkrets på mindre än en 10 km. Kan vara Sveriges mest hembryggdstäta område, sett till invånare? Här får du träffa Johan Dahlquist som berättar allt om hembryggning, man kommer också ha provsmakning av deras lättöl och testa på att brygga öl över öppen eld.
Bryggeriet Bar & Bistro – Ett litet nyöppnat bryggeri i Skebokvarn som brygger öl i sin egen restaurang. Här har man som besökare möjlighet att prova på en rad unika hantverksöl som bara görs i små upplagor.
Blacksta Brygghus – Ett bryggeri som ligger mitt i Sörmland i Blacksta by. På Systembolaget har man sju storsäljare, en nyhet är deras ”Hård Soda” på rabarber och citron, en riktig törstsläckare. Blacksta Brygghus kommer också ta med sin gigantiska muurikka och servera mat på temat Sörmland möter Söderhavet, kryddigt och otroligt gott.
Virå fattighus – Bryggaren Martin Oppermann menar att ett bra hantverksöl smakar bättre och mer än öl från de stora bryggerierna. Han säljer i första hand sin öl till lokala restauranger och konferensanläggningar i Sörmland. Det lilla bryggeriet ligger det gamla fattighuset byggt av Virå bruk 1876, därav namnet ”Virå fattighus”.
Eldtomta Café – Caféet med anor från 1879, med hembakat, hemlagat och hantverksmässiga drycker. Kommer under festivalen erbjuda kanelbullar och andra härliga bakverk, samt lite blandade lokala skafferivaror. Kom och fika!
Tiefensee Äppelodling – Lokal äppelodling med 1200 äppelträd, 6 olika sorter. Must på flaska och bag in box, att ta med sig hem. Passa på att provsmaka olika muster.
Frankly foodtruck – Korv när det är som bäst. Lokalt hantverk som fått mängder med priser och nu senast kammade man hem ett fint pris vid nordiska mästerskapen i Foodtruck i Mariefred i juli. En given succé på festivalen, korv och öl gifter sig fint.
Kontakter till producenter:
Virå Fattighus – Martin Oppermann – 070 204 38 30 – martin.oppermann@live.se
Frankly Foodtruck – Victor Waldenström – 073-3979275 – victor.waldenstroem@gmail.com
CALE Jonstorp – Carina Van Steenbergen – 072-3150078- carina.vansteenbergen@gmail.com
Eskilstuna Ölkultur – Patrik Svensk 073-6262400 – patrik.svensk@eskilstunaolkultur.se
Nils Oscar – Alexander Edén 070-7404874 – alexander.eden@nilsoscar.se
Festivalen arrangeras årligen av Stolt Mat i Sörmland, på olika platser i Sörmland. Inträdet till festivalen kostar 120kr per person. All information och biljettförsäljning hittar ni här: https://www.tickster.com/sv/events/7u70719vz5wgzh2/2022-08-19/stolt-mat-and-dryckesfestival