Home / Kunskapen / Ölkunskap
Ölkunskap
There are no translations available.

Ett av våra syften, förutom att brygga gott öl och tillverka god sprit av hög kvalitet är att förmedla dryckeskultur.
Därför arbetar vi även med att sprida denna kunskap.

Som ett led i detta vill vi ge en liten glimt av vad som finns att lära i ämnet ölkunskap här på vår hemsida. Vi ordnar också ölkvällar för företag och privatpersoner. Vi märker att det är många som vill lära sig mer om öl. Här kommer ett litet axplock.

Humle
Visste du till exempel att ölingrediensen humle är en riktig snabbväxare? Humleplantan, Humulus Lupus, som blir upp till åtta meter hög, kan växa 20 cm per dygn - du kan nästan se med ögat hur den sakta slingrar sig uppåt i motsols varv. Förr i världen om bönderna hade problem att sova, hände det att doktorn ordinerade en handfull humleblommor i huvudkudden. Dessa har en lätt lugnande och rogivande egenskap.


Liten Ölguide

Underjäst öl
Tekniken användes av bayerska munkar redan på 1300-talet och innebär att jästen sjunker till botten av jäskaret. Ölet kan vara ljust eller mörkt och detta är den vanligaste ölframställningstekniken.

Typer av underjäst öl
Ljus lager är den populäraste öltypen i Sverige och även vanligast i de små bryggeriernas utbud. Tjeckisk pilsner, münchener, bayerskt och en del alkoholstarka öl, som tysk Bock hör också hit. Nils Oscar tillverkar följande öl av typen underjäst öl: God Lager, Kalasöl, Pils samt Kalasjulöl.

Överjäst öl
De ursprungliga ölsorterna världen över var spontanjästa. I England är överjäst öl vanligt och mer än 400 belgiska ölsorter hör hit. Vid mitten av 1800-talet ersattes det överjästa ölet av bayerskt underjäst öl i Sverige.

Typer av överjäst öl
Dessa öltyper kan vara mörkt öl som porter och stout. Det kan också vara tyskt veteöl - så kallat Weissbier eller olika typer av ale, t.ex pale ale, bitter ale, brown ale. Några bryggerier satsar på olika typer av ale. Överjästa öl är India Ale, Barley Wine, Imperial Stout, Hop Yard IPA samt Julöl.

Spontanjäst öl
Ingen jäst tillsätts, utan mikroorganismer i omgivningen ombesörjer jäsningen. Inte så vanligt i våra dagar– men belgisk lambic är ett exempel.

Vill du veta mer?
Har du några frågor om öl, tillverkning av öl osv? Kontakta gärna vår expert: Patrik Holmqvist via mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Vill du boka in en ölprovning?

Slå oss en signal på 0155 772 80 eller läs mera HÄR