Vårt bryggeri

Vårt Bryggeri

Så här gör vi Nils Oscars goda och uppskattade öl.

Vid öltillverkning ingår:

  • Mäskning
  • Avsilning
  • Kokning
  • Jäsning
  • Lagring
  • Filtrering

 
Mäskning

Malten blandar vi med vatten i ett stort mäskar för mäskning. Vattnets temperatur varierar självklart beroende på vilken ölsort som ska produceras. Vid mäskningen aktiveras enzymer i malten, som bryter ner stärkelse till jäsbara sockerarter.

Avsilning och kokning

Sötvörten avskiljs och kokas tillsammans med humle, vilket ger beska och arom. Stamvörten, en söt och humlebesk vätska, pumpas via en värmeväxlare till kombinerade jäs- och lagertankar.


Jäsning

Jäst tillsätts och sockret i vörten omvandlas av jästen till alkohol, kolsyra och smakämnen. Jäsningen pågår ungefär en vecka.


Lagring och filtrering

Jästen lever vidare mellan olika brygder och kan användas flera gånger. När jäsningen avstannat påbörjas lagringen. Då sänks temperaturen till 0 grader. Under lagringen mättas ölet med kolsyra och efter tre till fyra veckor är ölet moget. Även tiden för lagring beror självklart på vilken ölsort som ska produceras.
Under den kalla lagringen bildas proteinutfällningar som tillsammans med jästen avskiljs vid filtrering. Före tappning på flaska slut filtreras också ölet för att förbättra hållbarheten. En del Nils Oscar produkter har så lång lagringstid som 3-6 månader innan det filtreras och slutligen tappas på flaska eller fat! Självklart är det inte speciellt ekonomiskt att låta en brygd vila i en tank under 3-6 månader – vi går miste om många liter på det här sättet, men det hjälps inte. Har vi sagt att vi ska tillverka den godaste öl och den godaste sprit vi kan tänka oss måste det bli så här. Vissa behöver längre tid än andra helt enkelt. Och, det gör väl inget om det tar lite tid. Vi har inte bråttom.