Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

Midsommarnubben!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-06-22

Liten eller stor till midsommar? Det bestämmer du! Småsnapsarna säljs i 4-pack och vill man enbart ha ?#‎nilsoscaraquavit? finns den även i 70 cl. All vår sprit är ?#‎ekologisk? Båda finns i det lokala sortimentet men går även att beställa till vilket systembolag du vill.

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Negroni veckan är här!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-06-07

Negroni veckan är här!
Campari och Imbibe Magazine, ett amerikanskt magasin om cocktails och dryck, står bakom Negroni Week, en hyllning till en av världens stora cocktails i ett försök att samla in pengar till välgörande ändamål. Tanken är att en summa av varje såld Negroni på varje bar som deltar i veckan skänks till ett valfritt välgörande ändamål.

Mellan 2013 och 2014 växte Negroni Week från cirka 100 deltagande barer till fler än 1300 barer runt om i världen och mer än 120 000 amerikanska dollar har samlats in till diverse välgörande ändamål. Årets Negroni Week kommer att äga rum från 7 till 12 juni. Ännu en gång kommer barer runt om i världen blanda sina favoritvarianter av Negroni och donera en del av intäkterna från varje såld drink till en välgörenhetsorganisation som de själva väljer.

Och vad är då Negroni, undrar kanske ni?
Receptet kommer här: 
2cl Ekologisk Tärnö Gin
2cl röd, söt, Vermouth
2cl Campari
Garnera med citron eller apelsin

Mer om detta kommer under veckan!
Skål!

 

Bildkälla:
http://images.idiva.com/media/photogallery/2012/Jul/negroni_sbagliato_600x450.jpg

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS: Chevrépaj och Nils Oscar Sommarbrygd

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-04-14

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl valnötskärnor
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 stor röd lök, skivad
  • 1 tsk smör
  • 1 msk fikonvinäger
  • 1 tsk honung
  • 5 stjälkar selleri, skivade
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • salt, svartpeppar
  • 500 g chèvre, getost
  • 2 msk honung
  • valnötskärnor, grovhackade

Garnering

  • Rädisor, selleriblad

Så här gör du

  1. Lägg vetemjöl och valnötskärnor i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills valnötskärnorna är finfördelade. Tillsätt smöret och vattnet och kör tills en degboll bildas.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Låt pajdegen vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Nagga pajdegen med en gaffel och klä pajformens sidor med folie, så hålls degen på plats. Förgrädda pajen i mitten av ugnen, cirka 10 minuter vid 225 grader.
  4. Fräs rödlöken i smör i en stekpanna på medelvärme, tills den blir mjuk. Tillsätt sellerin och låt den fräsa med de sista minuterna. Smaksätt med fikonvinäger, honung och lite salt och svartpeppar. Låt vätskan koka in.
  5. Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och grädde i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda pajen, cirka 15 minuter vid 200 grader.
  6. Skiva osten i centimetertjocka skivor och lägg på pajen. Ringla över honungen och strö över valnötterna. Sätt in pajen, cirka 8 minuter tills den fått färg och osten smält ut. Servera pajen något avsvalnad. Garnera med rädisor och selleriblad.

att dricka till

Nils Oscar Sommarbrygd

Nils Oscar Sommarbrygd

 

Receptkälla: Mitt kök

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, onsdag 22 mars: Borekrullar med köttfärs och Kalaspåsköl

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-23

Borek

Ca 25 stycken borekrullar
350 g yufkadeg eller 500 g filodeg
400 g köttfärs eller veggofärs
2 gula lökar
2 tsk sjukryddor- reept HÄR! om du inte hittar en färdigmix i affären
Salt och peppar
2 dl finhackad färsk persilja (kan uteslutas)
1 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Smet för att hålla ihop rullen med:
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Stekning:
Rapsolja
Borekrullar med ost- recept HÄR!
TIPS! Yufkadegen hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker i kyldisken.

Gör såhär:
Finhacka löken och stek i olja tills den får färg. Vänd i färsen och stek tills den blir genomstekt. Tillsätt kryddor, persilja och pinjenötter, fräs en stund till. Låt blandningen svalna innan du fyller degen. Jag använder yufkadeg för att jag tycker att den är enklast att jobba med. Använder du filodeg skär du ut fyrkanter i önskad storlek. Tänk på att alltid hålla båda degsorter ordentligt täckta, särskilt filodegen, annars torkar de ut och smulas sönder vid användning. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, detta ska du använda som “klister” för att hålla ihop rullen vid stekning.

Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på degen, vik in kanterna och rulla som en vårrulle. Pensla med lite av “klistret” längst ut och stäng ihop rullen. Ställ rullarna på en tallrik, ställ inte dem för tätt ihop varandra, de kan lätt fastna ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 1 min på varje sida. Ha koll på rullarna, de får snabbt färg. Låt rinna av på papper och servera dem varma eller kalla. De är goda att serveras som en del av en buffé, bredvid soppan, som en förrätt eller med sallad och hummus.

att dricka till

Nils Oscar Kalaspåsköl


Hitta på Systembolaget!

Receptkälla: Zeinas Kitchen

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner