Nils Oscar blogg

Kategori: Nyheter

Pressmeddelande "Årets smakutvecklare"

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-06

 

Nils Oscar Company – på topp när det gäller trendiga hantverksöl

Redan från start bestämde man sig för att producera riktigt god öl. Det tog inte lång tid förrän medaljerna trillade in från en rad prestigefyllda tävlingar. Nils Oscar Company är definitivt en av pionjärerna och satte svenskt hantverksöl på kartan. Det har visat sig att omsorg för hantverket ger goda resultat och att massproducerat inte längre tillfredsställer den kräsna och duktiga marknaden. Nils Oscar Company, Haupt Lakrits, KLS Ugglarps och Wapnö Gårdsmejeri är de fyra nominerade företagen till det prestigefyllda priset Årets smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2015. Vinnaren presenteras och prisas på White Guide Galan på Grand Hôtel i Stockholm den 9 mars. Bakom smakpriset står Livsmedelsföretagen och White Guide. 
- Svenskarnas intresse för matkvalitet och lite dyrare livsmedel har exploderat. De fyra nominerade företagen har förmått möta och driva den trenden och har tagit en ledarroll i den spännande utvecklingen av smak och kvalitet, säger Marie Söderqvist VD på Livsmedelsföretagen. 
- Det är fantastiskt att det lanseras så många innovativa livsmedelsprodukter i Sverige och speciellt lyckliga blir vi när några står ut alldeles extra när det gäller smaken – vilket behövs i den stenhårda konkurrensen, säger Mikael Mölstad editor-manager på White Guide. 

Juryns motivering: 

Nils Oscar Company, Nyköping
En pionjär bland svenska mikrobryggerier som behållit ställningen i toppen, och för att i en tid när det bubblar av trendiga hantverksöl på krogborden, ha utvecklat smakrika öl med lägre alkoholhalt och i nära samarbete med ledande sommelierer tagit fram folköl med stor smakpersonlighet.  

Haupt Lakrits, Kista
För att i sina praliner lyfta fram äkta lakritssmaker, inte turboladdat utan i subtila nyanser, ett rikt spektrum och känsliga kombinationer med choklad, möjliggjort av lakritsråvara av högsta kvalitet, sötlakrits från Kalabrien och aromatisk lakrits från Persien och Kina – den tydligaste företrädaren för den kvalitetstrend vi nu ser på godisområdet. 

KLS Ugglarps, Kalmar
För sitt målmedvetna arbete med smak- och kvalitetsutveckling av kött från utvalda gårdar, som säljs som styckdetaljer och förädlade produkter under egna och de stora detaljhandlarnas varumärken. Svenskt kött smakar allt bättre tack vare kvalitetsmedvetna uppfödare, men det kräver också företag senare i kedjan som förstår urval och styckningens avgörande betydelse. 

Wapnö Gårdsmejeri, Halmstad
För att de slagit en brygga mellan det bästa av lokal självförsörjning och riksvid potential och ha gett "gårdsmejeri" en ny innebörd, genom att med gammaldags mejeritradition som bas ha utvecklat ett högprofilerat sortiment av mjölk-, smör- och yoghurtprodukter som bjuder på höga och rena smaker samtidigt som allt är producerat med ansvar i en modern mejerianläggning med stor volymkapacitet.  

Fakta om Årets smakutvecklare
Priset Årets smakutvecklare i Livsmedelsbranschen delas ut till en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst. Priset instiftades 2014 och delades då ut till Findus. Bakom smakpriset står Livsmedelsföretagen och White Guide.

 

 

 

Permalänk Kategori: Nyheter

Nils Oscar ett av fyra företag som är nominerade till Årets smakutvecklare

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-04

 

Fyra företag nominerade till Årets smakutvecklare

 

Pressmeddelande  •  2015-03-04

 

Haupt Lakrits, Nils Oscar. KLS Ugglarps och Wapnö Gårdsmejeri är de fyra nominerade företagen till det prestigefyllda priset Årets smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2015. Vinnaren presenteras och prisas på White Guide Galan på Grand Hôtel i Stockholm den 9 mars. Bakom smakpriset står Livsmedelsföretagen och White Guide. 

 

- Svenskarnas intresse för matkvalitet och lite dyrare livsmedel har exploderat. De fyra nominerade företagen har förmått möta och driva den trenden och har tagit en ledarroll i den spännande utvecklingen av smak och kvalitet, säger Marie Söderqvist VD på Livsmedelsföretagen.

 

- Det är fantastiskt att det lanseras så många innovativa livsmedelsprodukter i Sverige och speciellt lyckliga blir vi när några står ut alldeles extra när det gäller smaken – vilket behövs i den stenhårda konkurrensen, säger Mikael Mölstad editor-manager på White Guide.

Juryns motivering:

 

Haupt Lakrits, Kista
För att i sina praliner lyfta fram äkta lakritssmaker, inte turboladdat utan i subtila nyanser, ett rikt spektrum och känsliga kombinationer med choklad, möjliggjort av lakritsråvara av högsta kvalitet, sötlakrits från Kalabrien och aromatisk lakrits från Persien och Kina – den tydligaste företrädaren för den kvalitetstrend vi nu ser på godisområdet.

 

Nils Oscar Company, Nyköping
En pionjär bland svenska mikrobryggerier som behållit ställningen i toppen, och för att i en tid när det bubblar av trendiga hantverksöl på krogborden, ha utvecklat smakrika öl med lägre alkohohalt och i nära samarbete med ledande sommelierer tagit fram folköl med stor smakpersonlighet. 

 

KLS Ugglarps, Kalmar
För sitt målmedvetna arbete med smak- och kvalitetsutveckling av kött från utvalda gårdar, som säljs som styckdetaljer och förädlade produkter under egna och de stora detaljhandlarnas varumärken. Svenskt kött smakar allt bättre tack vare kvalitetsmedvetna uppfödare, men det kräver också företag senare i kedjan som förstår urval och styckningens avgörande betydelse.

 

Wapnö Gårdsmejeri, Halmstad
För att de slagit en brygga mellan det bästa av lokal självförsörjning och riksvid potential och ha gett "gårdsmejeri" en ny innebörd, genom att med gammaldags mejeritradition som bas ha utvecklat ett högprofilerat sortiment av mjölk-, smör- och yoghurtprodukter som bjuder på höga och rena smaker samtidigt som allt är producerat med ansvar i en modern mejerianläggning med stor volymkapacitet. 

 


Kontakt:
Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen, tel: 070-724 09 71
Mikael Mölstad, Editor-Manager White Guide

 

Fakta om Årets smakutvecklare
Priset Årets smakutvecklare i Livsmedelsbranschen delas ut till en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst. Priset instiftades 2014 och delades då ut till Findus. Bakom smakpriset står Livsmedelsföretagen och White Guide.

 

 

 

 

 

Permalänk Kategori: Nyheter

NILS OSCAR LANSERAR NY ÖL, VÄLKOMMEN PANDEMONIUM!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

Vår guldvinnare från Stockholm Beer & Whisky Festival, Nils Oscar Pandemonium, kommer att släppas i begränsad upplaga på Systembolaget den 6 mars. Ölet är en mycket maltig och fyllig scotch ale med en humlekaraktär som endast balaserar de kraftiga rostade och karamelliserade smakerna, som härstammar från mörka maltsorter, hög mäsktemperatur samt ett långt kok. Detta har sedan rundats av under en långsam sval jäsning och efterföljande kall lagring. Resultatet blir en mjuk kraftfull, men ändå smeksam öl, som kan avnjutas nu men också lagras i flera år.
Pandemonium skapades av Chris Kirk från USA som var här och arbetade tillsammans med oss på Nils Oscar i 6 månader. Detta är vi jätteglada för och ser fram emot att se hur den välkomnas på marknaden.

Artikelnummer på Systembolaget: 11337-01
Pris: 28,80 kr

Permalänk Kategori: Nyheter

"Med passion för öl med smak" (från SN:s webbilaga)

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-26

För er som missade Sörmlands Nyheter:s artikel "Med passion för öl med smak" om Nils Oscar kan ni läsa den här:

"-Öl är en tillgänglig och demokratisk dryck". Det tycker Patrick Holmqvist som bryggt öl i Nils Oscars regi sedan 1997.
Under nästa veckas midvinterfest i Nyköping kan allmänheten provsmaka några av bryggeriets sorter.

 Fakta Nils Oscar
Hette tidigare Tärnö Bryggeri med varumärket Nils Oscar och låg på Kungsholmen i Stockholm.
1997 bytte man till namnet Nils Oscar.
2006 flyttade bryggeriet till Nyköping.
Under det senaste året har bryggeriet genomgått en omfattande utbyggnad.
Bryggeriet framställer 12000 hektoliter öl om året, eller 1,2 miljoner liter.
All öl framställs av mältat korn – alltså korn som fått gro. 
Humlen som tillsätts senare i processen ger bäska och arom.
Människan har producerat öl i uppskattningsvis 7 000 år.
Aktuell: Med start på onsdag nästa vecka bjuder Nyköpings Kommun på Midvinterfest för allmänheten. En stor del av stadens krögare deltar i festen, samt Nils Oscar.  I praktiken är Patrick Holmqvist bryggmästare på ölbryggeriet Nils Oscar i Nyköping. Men själv titulerar han sig tekniker – för att kalla sig bryggmästare måste man nämligen ha ett särskilt diplom, och det har han inte. Som tekniker har Patrick ena foten i laboratoriet där nya ölsorter kokas ihop och kontrolleras, och andra foten i bryggeriet där själva brygden framställs. Och med 20 år i branschen har Patrick Holmqvist självklart koll på hur en bra öl ska smaka. 

– Ett bra öl måste ha en grundläggande balans med samspel mellan olika komponenter som elegans och beska. Det måste även vara någorlunda tekniskt korrekt. Men för att förklara vad ett bra öl är måste man först välja vilken kategori av öl man pratar om. En öl kan smaka både trä, surt och oxiderat och vara fantastiskt medan en pils med samma smaker skulle vara fördärvat.

Nästa vecka serverar ni bland annat en vinterbrygd, vad är det? 

– Det kanske blir mer förståligt om man pratar om ljusa smaker som vi kanske föredrar på sommaren när det är varmt ute. Om ett "sommaröl" har smak av citrus drar ett "vinteröl" mer åt rotfrukter och är mörkare än det vi i regel dricker på sommaren. Det har även gastronomiska egenskaper och passar till mat med stekyta som karamellisarade rotsaker eller stekt kött. Våra öl ska ha en plats på matbordet, till mat, det går igen i hela bryggeriets filosofi. Det ska alltså finnas uppenbarliga kopplingar mellan det som finns på fatet och det som finns i glaset. Ett mörkare öl passar även bra till sommarens grillade rätter.

Vad äter du själv helst till ett "vinteröl"? 

– Gärna något vilt, som älg eller hjort – generellt är stora djur med horn goda. Till det en välreducerad sås och gärna mycket rotsaker. Vi har en ganska bred portfölj av mörkare öl och numera även alkoholsvagare öl. 

Ja, precis. Måste det vara alkohol i för att en öl ska vara bra? 

– Alkohol har inget egenvärde i sig men det är en smakbärare precis som koldioxid. Alkohol smakar gott och för oss som gillar mycket smak kan man med hjälp av alkohol få fram mycket smaker. Starkare öl passar bra som "sitta och mysa framför brasan öl". Alltså ett öl man sippar på ett tag. Ett svagt öl får aldrig den karaktären. 

Så en stark öl kräver sin tid? 

– Tid är ingen kvalitetsmätare i sig. Ett riktigt otäckt öl kan ju ta oerhört lång tid att dricka upp. Medan en god lager kanske tillbringar kortare tid i glaset än en god stout. Så tid är orättvist som mätinstrument. Men visst, vill man ha ett "mys och samtals-öl" varar kanske det kraftiga "sitta vid brasan-ölet" längre.

Vad tycker du om begreppet "stor stark"? 

– Finns det kvar? Jag beställer aldrig öl i termen stor stark utan beställer öl från bryggerier jag respekterar. Jag ser mig dock inte som någon snobb, utan snarare nörd. Öl är en tillgänglig och demokratisk dryck för att den är förhållandevis billig, vilket gör att alla kan avnjuta en öl. Bor man exempelvis i ett ensamhushåll kan man öppna och smaka några olika sorter under en kväll, något man knappast gör med några flaskor vin.

Intresset för Pale Ale (IPA) har varit skyhögt senaste åren, ser du något trendbrott framöver? 

– Jag har trott i flera år att intresset för humlerika, alkoholstarka och beska öl skulle kulminera, men har hittills haft fel. Det man kan se är att bryggerier som helt fokuserat på IPA nu börjar bredda sig. En trend som är på gång är att belgiska öl nu börjar få en mer hanterbar alkoholnivå. Överhuvudtaget börjar vi gå mot mer alkoholsvaga ölsorter. Många av oss som gillar öl tycker det är tråkigt när det börjar snurra i huvudet efter bara en eller två öl. Man vill kunna dricka några stycken under en kväll, utan att känna sig berusad.

Kan veteöl vara en ny trend? 

– Veteöl ligger oss varmt om hjärtat. I och med att vi byggt ut och vi bytt bryggverk är bryggning av alla möjliga sorters öl nu möjligt.

Hur lång tid tar det att ta fram en ny ölsort? 

– Är det något vi gjort något liknande av innan, så går det ganska snabbt att få ihop ett nytt recept. Från diskussion till färdig produkt kanske ett par månader. 

Brygger du eget öl hemma också?

– I min tidiga karriär gjorde jag det men nu ser jag ingen anledning. Men det finns inga skäl till att det inte ska vara världsklass om man brygger hemma, dessutom är det mycket lättare att göra om, om det blir fel.

 

Permalänk Kategori: Nyheter

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner