Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 23 JUNII: Fisherman tacos på grillad lax

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-23

Grilla lax

Tacos med grillad lax, mangosalsa och andra goda tillbehör. Recept från boken Till sommaren - mat för många

  1. Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke.
  2. Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på laxens ovansida. Täck över med plastfolie och låt vila i kylskåp i högst 20 minuter.
  3. Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål.
  4. Kärna ur tomaterna med en sked och strimla resten fint.
  5. Strimla även chilin.
  6. Rör ner alltsammans i skålen tillsammans med koriander samt limesaft och skal.
  7. Krydda med salt och svartpeppar.
  8. Krydda laxen med salt och svartpeppar och grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 minuter, eller tills köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med en gaffel.
  9. Servera laxen i tacoskal med mangosalsa, skivad rödlök och koriander samt limeklyftor vid sidan av.                    

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

Källa recept: Recept.nu

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 22 JUNI: Fiskgryta

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-22

 

Fiskgryta

 

Aioli

 

 

  1. Fiskgryta
    Skär alla grönsaker i mindre bitar.
  2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
  4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Ta av kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
  10. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
  11. Smaka av med salt och citron.                                     

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Källa recept: Recept.nu

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 18 JUNI: Köttfärslimpa

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-18
  1. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt ägg och färs.
  3. Stek sidfläsket i en stekpanna på hög värme tills det är knaprigt.
  4. Vänd ner kål och lök i pannan och fräs ytterligare några minuter tills kålen och löken blivit mjuka.
  5. Låt svalna något och blanda med färsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i avlång brödform och grädda i ugn på 150 grader ca 35 minuter.
  8. Gräddsås
    Koka ihop fond och grädde till såsen några minuter i en kastrull.
  9. Smaka av med ättiksprit, salt, peppar och socker.
  10. Red eventuellt med lite maizena utrört i lite vatten.
  11. Rårörda lingon
    Blanda lingon och socker och låt stå tills lingonen är helt tinade och sockret smält. Rör då och då.
  12. Servera köttfärslimpan med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och gärna kokt broccoli.       

Att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

    

Receptkälla: Recept.nu         

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 15 JUNI: Laxköttbullar med pepparrotsyoghurt

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-15

Laxköttbullar med krämig pepparrotsyoghurt, blomkål, gurka och dillbulgur. Recept från kokboken Måndag-torsdag: riktig mat för familjen.

  1. Laxbullar
    Mixa laxen snabbt i en mixer.
  2. Blanda laxfärsen med ägg, grädde, senap, gräslök och smaka av med salt och peppar.
  3. Forma till bollar och stek laxköttbullarna i smör på medelhög värme.
  4. Pepparrotsyoghurt
    Blanda yoghurt och pepparrot och smaka av med salt och peppar.
  5. Bulgur
    Blanda bulgur, blomkål och gurka.
  6. Smaka av med citronskal och -saft, dill, olja, salt och peppar.
  7. Servering
    Servera laxköttbullarna med pepparrotsyoghurten och bulguren.                    
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner