Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, tisdag 15 mars: Turkiska piroger och India Ale

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-15


Ingredienser

10 stycken
  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 18 dl vetemjöl special
  • 1 st vispat ägg, till pensling
  • eventuellt lite sesamfrön

Fyllning:

  • 400 g lammfärs
  • 1 st liten gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st purjolök, liten
  • olivolja
  • 2 st potatisar
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk eventuellt malen kanel
  • 1 tsk paprikapulverr

Så här gör du

  1. Smält matfettet i en kastrull, rör i mjölken och ljumma till fingervarmt. Smula ner jästen i en skål, rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt salt och det vispade ägget.
  2. Blanda i vetemjöl, lite i taget, och rör ihop till en smidig deg: knåda till sist med händerna. Strö på lite mjöl och ställ degen att jäsa under duk, cirka 30 minuter.
  3. Skala och hacka löken, vitlöken och purjolöken. Fräs löken mjuk och glansig i olja, lägg i färsen och stek under omrörning; mosa färsen smulig med en trägaffel. Blanda i grovt riven rå potatis och krydda med salt och peppar, paprikapulver och ev. lite kanel. Rör om och stek lök, färs och potatis ytterligare med en bottenskyla vatten. Låt det puttra 5–7 minuter tills potatisen mjuknat och vattnet ångat bort. Observera att fyllningen får inte vara för ”våt”!
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Dela degen i 10–12 delar. Rulla till bullar och kavla ut dem till cirklar. Fördela några msk fyllning tvärs över cirkeln, lyft upp cirkelns sidor över fyllningen och nyp ihop kanten på ovansidan, så att du får en kanotformad pirog. Nyp kanten i vågmönster.
  6. Lägg pirogerna på bakplåts-papper på en plåt, låt dem jäsa 15 minuter och pensla dem med vispat ägg; strö eventuellt på lite sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de är guldgula.

att dricka

Nils Oscar India Ale

Nils Oscar India Ale

Receptkälla: Mitt Kök
 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, Måndag 14 Mars: Älgskavsgryta och Nils Oscars Ekologiska

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-14

Receptkälla: Mitt Kök

 

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g älgkött i tunna skivor (skav)
  • 400 g svamp (kantareller)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 6 msk smör
  • 2 msk mjöl (dinkel)
  • 3 dl svampspad (om de varit torkade) annars buljong
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 msk soja
  • salt & peppar
  • persilja efter behag

Så här gör du

  1. Fräs kött, svamp och hackad lök i smör. Strö över mjöl och tillsätt svampspad eller buljong, crème fraiche och soja. Krydda med salt och peppar. Strö över klippt persilja vid serveringen.
  2. Servera med potatis och sallad.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Ekologiska

Nils Oscar Ekologisk

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Nils Oscar i Livets Goda

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-01-25

Nils Oscar lanserar ekologiskt

Publicerad 2016-01-22 av Livets Goda

Whisky och Bourbon Nils Oscar inleder det nya året med en lager. Just nu lanserar man Nils Oscar Ekologisk Lager, en ljus och modern lager, inrymt i en vacker och stilren förpackning. Den finns redan till försäljning på restaurang och på Systembolaget finner man den på hyllorna från och med den 1:a mars.

Nils Oscar(1).jpg

 

Att man nu lanserar Nils Oscar Ekologisk Lager är ett steg i rätt riktning där förnuftigt odlade grödor utgör grunden i receptet. Att fler aktörer miljöcertifierar sig innebär mycket för människor och deras välbefinnande. Många konsumenter ställer idag höga krav och efterfrågan på ekologiska produkter ökar. Självklart vill man även på Nils Oscar vara med och bidra till en bättre miljö och produkter med genuina råvaror. Planeringen kring framtidens ekologiska lanseringar får stort spelrum i vardagslivet på Nils Oscar.

Nils Oscar Ekologisk Lager är smaksatt med tre olika sorters malt, vilket ger detta ekologiska öl en god smak och karaktär.

”Att bli certifierade för ekologisk produktion var ett självklart steg för oss. Hela vår spritportfölj har varit ekologisk ända sedan dess lansering, då vi kom med den första ekologiska svenska ginen”. Fler och fler konsumenter köper ekologiskt idag och efterfrågan på ekologisk öl ökar. Vi vill såklart möta denna efterfrågan, men även ta vårat ansvar för miljön. Detta är vår första ekologiska öl, och vi tittar redan nu på hur vi kan konvertera fler av våra produkter längre fram. Personligen handlar jag nästan enbart ekologiskt”, säger VD Jonas Kandefelt.

Alkoholhalt: 4,2 vol%
Pris: 19,90:-/33 cl
Säljstart: 2016-03-01 (på Systembolaget)
Artikel nr: 30850

 

Källa: http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?ArtikelId=12435#.VqXQllLSmpo

 

Permalänk Kategori: Nyheter

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 18 JANUARI: Libanesisk mangoldsoppa med linser

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-01-18

Shorbet adas bi hamoud  är namnet på denna stärkande mangoldsoppa med sitt ursprung från Libanon.
Den görs på få ingredienser men är samtidigt mycket smakrik.

Ingredienser för 4 personer


1 stor bunt färsk mangold (ca 300 g)
2,5 dl gröna linser
4-5 st potatisar
1 liten bunt färsk koriander eller 40 g djupfryst
1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin (kan uteslutas)
Salt & peppar
Saften från 1 citron
Ca 1,5 liter vatten
Stekning:
2 msk rapsolja

Gör såhär:
Skär bort stjälkarna från mangolden och lägg bladen åt sidan, stjälkarna behöver kokas längre än bladen (se bilder nedan). Hacka dem i bitar. Lägg stjälkarna tillsammans med linserna i en kastrull, häll över ca 1,5 liter vatten och koka upp. Lägg på ett lock och låt dem få puttra långsamt tills linserna mjuknar, ca 20 min. Skala och skär under tiden potatisen i tärningar. Vänd ner potatis och hackade mangoldblad i grytan, låt dem få koka med linserna i ca 15 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

Hacka lök i tärningar, finhacka koriandern och mortla vitlöken till strimlor. Fräs löken i lite olja tills den mjuknar och blir glansig, blanda sedan med vitlöken och fräs en stund till. Vänd slutligen i koriander och eventuellt spiskummin, stek allting hastigt. Häll dem i soppan och låt dem få koka med i ca 5 min. När allting i grytan är färdigkokt stänger du av värmen och blandar i citronsaften. Soppan är klar och redo att serveras.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

Nils Oscar India Ale

 

Receptkälla: Zeinas kitchen

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner