Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 30 JUNI: Tagliatelle peperonata

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-30

EVA HILDÉN SMITH

4 portioner
Ingredienser
  • 400 g tagliatelle
  • 2 sma° ro¨dlo¨kar
  • 2 vitlo¨ksklyftor
  • 2 ro¨da paprikor
  • 2 gula paprikor
  • 3 –4 msk olivolja
  • 1 liten torkad peperoncino (chili)
  • 2 dl passerade tomater
  • 3 msk bladpersilja, finhackad
  • 3 msk fa¨rsk basilika, strimlad
  • salt
  1. Hacka ro¨dlo¨ken och vitlo¨ken. Ansa och ka¨rna ur paprikorna och ska¨r dem i bitar eller strimlor.
  2. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. La¨gg i lo¨ken och la°t den fra¨sa pa° la°g va¨rme i ett par minuter, fo¨rsiktigt sa° att den inte bra¨nns vid. La¨gg i paprikabitarna, la¨gg
  3. i peperoncinon, salta och la°t alltsammans steka pa° god va¨rme
  4. i 3–4 minuter. Ta upp peperoncinon och kasta.
  5. Ha¨ll de passerade tomaterna
  6. i paprika- och lo¨kblandningen. Stro¨ i persilja och basilika. La°t sedan peparonatan koka pa° la°g va¨rme
  7. i cirka 10–15 minuter.
  8. Koka upp la¨ttsaltat pastavatten
  9. i en kastrull, under tiden som paprikasa°sen kokar.
  10. Koka pastan al dente och la°t den rinna av i ett durkslag. Ha¨ll snabbt o¨ver den i pannan med paprika- sa°sen och blanda noga. Servera och njut!

att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

Källa: Mitt kök

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMYS, 26 JUNI: Italiensk Polentapaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-26

polenta5_Fotor polenta1_Fotor

2 dl grovmalen polenta
1 buljongtärning (valfri sort, jag använder grönsaksbuljong)
Topping:
250 g färska champinjoner
250 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
7-10 st basilikablad
3 dl riven ost
Salt & peppar

Gör såhär:

Koka upp polentan enligt anvisningarna på förpackningen, tillagningssättet kan variera beroende på vilken sort du har valt. Det behövs ca 7 dl vatten till 2 dl polenta. Vanligtvis ska du först koka upp vattnet, smula i buljongen och häll sedan i polentan. Sänk värmen och koka upp under omrörning tills den tjocknar som en gröt. Låt småputtra i ca 5-6 min. Pensla sedan en paj- eller en liten ugnsform, ca 28 cm, med olivolja och häll över polentan. Låt svalna tills den stelnar.

Värm ugnen till 210°

Hacka champinjonerna eller behåll dem hela om de är små. Dela körsbärstomaterna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek champinjonerna en stund. Pressa i vitlöksklyftan och fräs snabbt 1 min. Tillsätt sedan tomat, basilika, salt, peppar och fräs i ca 1 min. Häll champinjonfyllningen över polentan, strö på ost, lite mer basilikablad och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och servera som tillbehör till maten eller med en sallad.

att dricka till

Nils Oscar Hop Yard


Ny etikett på Hop Yard (t.v)

 

Receptkälla: Zeinas Kitchen

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 25 JUNI: Färskpotatispizza

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-25
Färskpotatispizza.
Ingredienser
  • 1 pizzabotten, köpt eller ­hemlagad
Pålägg:
  • 250 g potatis, helst liten, ­vältvättad
  • 2-3 msk olivolja
  • salt, peppar
  • ?3 dl riven pizzaost
Garnering:
  • 1-2 krm torkade örter, t ex körvel, timjan, basilika
  • flingsalt
  • färska örter
  • 1/2 rödlök i tunna ringar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba och tvätta potatisen väl. Skär den i tunna skivor.
  3. Låt oljan bli varm i en stekpanna, lägg i potatisen, och fräs den på ej för stark värme utan att ta färg, cirka 5 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra. Låt kallna.
  4. Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med osten och potatisen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
  5. Smula över de torkade örterna. Garnera med flingsalt, färska örter och lökringar.
 

Att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

Källa recept: Mitt Kök/ Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 24 JUNI: Kafta- Libanesiska köttfärsbiffar

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-24

kaff89
Libanesiska Köttfärsbiffar kryddade med persilja, lök, gurkmeja och annat gott. Grillas sedan i ugnen med grönsaker.

700 gköttfärs

1 liten rödlök

1 näve persilja

1 msk ströbröd

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk sjukryddor

1/2 tsk gurkmeja

salt, peppar,

1 tsk olja

1 msk vatten

Finhacka löken och persiljan, blanda sedan ordentligt med alla kryddor och ströbröd. Häll i vattnet och oljan, blanda och rör sedan i färsen. Blanda ordentligt med inte för länge, annars trådar färsen sig. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg upp på en ugnsplåt. Skär ett snyggt kryss på toppen av 4-5 tomater, skär 4 lökar i klyftor, lägg på plåten med biffarna och ha gärna med paprika. Ringla olja över och krydda med sumak (en syrlig krydda som finns att hitta bland kryddorna i affären).

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Receptkälla: Zeinas Kitchen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner