Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 6 AUGUSTI: Kräftsoppa

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-06

Tv4

Tom Sjöstedst supergoda dagen efter-kräftsoppa passar utmärkt efter en festkväll, eller när som helst när du är sugen på något riktigt gott!

Ingredienser
  • 600 g skal från insjökräfta (helst svenska kräftor)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar timjan
  • 2 stjärnanis
  • 0 ,5 fänkål
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • Citronsaft, färskpressas
  • Salt
  • 50 g smör
  • 1-2 kvistar krondill
Tillbehör
  • 400 g lax, mittbiten.
  • 0 ,5 gurka
  • Salt
  • 0 ,5 ask smörgåskrasse 1 knippe körvel
Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Körvel
  1. Fräs grönsaker, kryddor och kräftskal i olivolja, tillsätt krondill om ni hittar i butiken. Avsluta med att röra i tomatpuré. Slå på vitt vin och reducera till hälften. Slå i vatten och grädde.
  2. Låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron och salt. Mixa skummig med smör innan servering.
  3. Skär lax, och gurka i mindre bitar och smaka av med salt. Lägg upp på tallrikar och garnera med karsse och körvel.

att dricka till

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

Receptkälla: Mitt kök/ Expressen

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 4 AUGUSTI: Helgrillad forell med vitlök, persilja, smör och färskpotatis

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-04
Hel fisk på grillen
4 portioner
Ingredienser
  • 4 st hela foreller
  • 1 citron saft och skal av
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka dragon
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 4 vitlöksklyftor
  • 600 g färskpotatis
  • 4 salladslökar
  • 100 g smör
  • 100 g riven lagrad ost
  • salt
  1. Koka färskpotatisen i saltat vatten.
  2. Hacka persilja och dragon fint, mortla fänkålsfröna, riv citronskal och vitlöksklyftor. Blanda ihop och gnid in på insidan av fisken, salta först och skär tunna skåror i skinnet så det blir krispigt och släpper igenom värme. Fyll fiskarna rikligt. Låt sedan gilla ca 5-7 minuter på varje sida under lock.
  3. Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad salladslök, smör och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Servera med den nygrillade fisken.

 

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

Receptkälla: Expressen/ Mitt kök

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 3 AUGUSTI: Potato skins med kokosbacon

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-03

"Kokosbacon är ett djurvänligare alternativ som ger samma knaprighet och salta smak . Jag fullkomligt älskar det och har det i allt möjligt, och i det här receptet på potato skins höjer de verkligen smakerna till en helt annan nivå" 
~Sofia von Porat

Potato skins med kokosbacon

Kokosbacon:

  • 3 ½ dl kokosflagor
  • 1 msk sojsasås
  • 2 ½ msk liquid smoke
  • 1–2 msk sirap

Potato skins:

  • 5 fasta potatisar, medelstora
  • 2 msk olja

Ostsås:

  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ½ tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 dl bjäst
  • 1 grillad paprika på burk

Till servering:

  • mjölkfri färskost
  • gräslök
  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda samtliga ingredienser till kokosbacon i en bunke och sprid sedan ut på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 7–9 min. Ha lite koll då de snabbt kan brännas vid. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Dela potatisarna på hälften och lägg upp på en bakpappersklädd plåt med insidan ned. Pensla med olja och baka i ugnen i ca 30 min. Lägg en potatis åt gången i en ren handduk och gröp ur köttet med en sked.
  3. Lägg köttet i en matberedare och blanda med samtliga resterande ingredienser till såsen och fyll sedan de urgröpta potatishalvorna med såsen. För tillbaka de fyllda potatisarna i ugnen i ytterligare 10 min. Garnera med mjölkfri färskost, kokosbacon och gräslök.

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Källa recept: Mitt Kök/Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 1 JULI: Melanzane alla parmigiana

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-07-01

Melanzane alla parmigiana

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
  3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
  4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i aubergine och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
  5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
  6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
  7. Strö över riven parmesanost och servera. 

att dricka till

Nils Oscar Bordsöl    

             

 

Recept från recept.nu

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner