Nils Oscar blogg

DAGENS MIDDAGTIPS, TISDAG 1 JULI: Potatiscrème smaksatt med chèvre, serveras i consommé på kavring

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-01

Potatiscrème
Foto:
Lennart Weibull

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Potatiscrème

200 g Amadine potatis
100 g Getost
50 g Smör
50 g Mjölk
Salt och peppar

Lökringar

1 st. Schalottenlök
1 st. Äggula
½ dl Vetemjöl
½ dl Panko (japanskt ströbröd)
3 dl Matolja

Salvia

12 blad salvia
salt

Syrliga lökar

4 st. Små röda steklökar
¼ dl Ättika
½ dl Socker
¾ dl Vatten

Kavringsflarn

1 bit Kavring
1 msk Smör

Kavringsconsommé

6 dl Grönskaksbuljong
200 g Kavring
Salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 160°. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i potatispress och blanda tillsammans med getost, mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
2. Skala och skiva schalottenlöken i ringar. Vispa upp äggulan. Dubbelpanera sedan lökringarna, först i mjölet sen i ägget och till sist i Pankot. Fritera till gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Fritera även salviabladen krispiga, lyft upp ur olja och salta lätt. Låt rinna av.
3. Dela ner steklökarna som fina skålar. Koka upp övriga ingredienser och slå dem sedan över lökarna, låt stå och dra till löken blir fint röd.
4. Skär kavringen i tunna skivor ca 1mm, lägg på bakplåtspapper. Pensla med smör och baka av på 160°, ca 10 min eller tills att flarnen blir hårda.
5. Värm grönsaksbuljongen och smula i kavringen. Låt stå och dra i ca 30 min. Sila därefter genom kaffefilter. Smaka upp med salt och peppar.
6. Lägg potatiscrème i en djup tallrik, slå consommén runt om och toppa med löken, kavringsflarnen och de friterade salviabladen.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Hop Yard

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGSTIPS: Grillad lax med ljummen spenatsallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-06-30

Grillad lax med ljummen spenatsallad

Foto: Joel Wåreus

 

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Ljummen spenatsallad:

100 g hasselnötter
250 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul lök
2 msk olivolja
pressad saft av 1/2 citron
ca 1/2 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

 

Grillade laxkotletter:

4 laxkotletter (à 180 g)
2 msk olivolja ca 2 krm svartpeppar
pressad saft av 1 citron
Till servering:
citronklyftor

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°. Rosta nötterna i en långpanna 5-7 minuter tills de har fått färg. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka dem grovt.
2. Skölj den färska spenaten och låt rinna av väl eller tina den frysta och krama ur vätskan ordentligt.
3. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 2 minuter. Tillsätt spenaten och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör ner nötter, citronsaft, salt och peppar.
4. Pensla laxkotletterna med olja. Salta, peppra och grilla dem ca 5 minuter på varje sida.
Servera med spenatsalladen och citronklyftor.

 

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET FREDAG 9 MARS: Couscoussallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-05-09

Ingredienser för 4 personer

2 askar körsbärstomater
600 g couscousgryn
6 dl grönsaksbuljong
1½ msk gurkmeja
½ msk curry
1 msk salt
1 citron
½ dl olivolja
grön tabasco
1½ dl grovhackad persilja
2 msk strimlad mynta
200 g svarta oliver med kärnor
salt och peppar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150ºC. Skölj tomaterna och dela på mitten.
Lägg de på en plåt och ringla lite olivolja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt de torka i 40-60 min.
2. Skölj couscousen i kallt vatten. Koka upp buljongen med gurkmeja, curry och salt.
3. Lägg couscousen i en bunke och slå den kokande buljongen över. Låt svälla i 4-5 minuter, vänd med en gaffel så att couscousen separerar från varandra.
4. Pressa citronsaft och ringla olivolja över, smaka av med salt, tabasco och svartpeppar. Vänd ner persilja, mynta och oliver. Låt stå och dra tills det är dags att servera, vänd då ner tomaterna och servera i en vacker skål.

Foto: Fabian Björnstjerna
Källa: HÄR

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET: Grillad ingefärslax med bönsallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-04-30

Ingredienser för 4 personer

700 g laxfilé i skivor, gärna med fjällat skinn.
200 g sugarsnaps
200 g haricots verts
200 g vaxbönor
2 rödlökar
6 salladslökar
2 msk grov fransk senap
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
100 g bröd till krutonger

Ingefärs-och sesamglaze
1 dl  Japansk soya
½ msk Sirap
1 msk färsk riven Ingefära
1 msk Sesamfrön
1 msk Sesamolja
1 riven Vitlöksklyfta
2 tsk Maizena utrört i lite soja
1 msk Limesaft

 


Gör så här

1. Torka laxen, salta och peppra. 2. Ansa bönorna och koka var för sig i saltat vatten. Kyl av direkt i i kallt vatten, då behåller de sin krispighet. Lyft ur dem ut isvattnet och lägg i en skål. 3. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i isvatten i ca.10 min. 4. Skiva salladslöken. 5. Blanda en vinaigrette på senap och olja, salt & peppar, och slå över bönorna. 6. Grilla laxen på hög värme med skinnet kvar i halster eller på aluminiumfolie så att den inte rasar sönder. Pensla glazen på laxen flera gånger under grillningen. 7. Vänd ner lökarna i bönorna precis innan servering och toppa med brödkrutonger.

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar God Lager

 

Tips från Systembolaget.se
Foto: Lennart Weibull

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner