Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 29 JULI: Bryggmästarlåda

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-29

Bryggmästarlåda

Ingredienser för 4 personer

 

4 oxfilémedaljonger à 80 g

Lag:

1 del soya
1 del porter
1 del Belgisk ale
svartpepparkorn
1 hackad vitlöksklyfta
1 bit ingefära

Lökragu:

blancherade rödlöksklyftor
schalottenlökshalvor
strimlor av gul lök
purjolök

Tillbehör:

8 skivor hackad och stekt bacon
saltgurka i stavar

 

Bryggmästarpotatis:

1 kg potatis i ½ cm skivor
1/2 gul lök
smör
6 dl Belgisk Ale
Kryddpåse med svartpeppar, nejlika
lagerblad
salt
en gnutta socker

 

Gör så här

 

Dag 1.

Bryggmästarpotatis: Bryn potatisen, lägg i en gryta. Bryn därefter lökskivorna, salta och sockra. Blanda lök och potatis med kryddorna, häll på ölet och låt koka sakta tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Låt kallna och mogna över natten.

Dag 2.

Lag: Koka upp ingredienserna till lagen, så mycket att det nätt och jämnt kommer täcka köttet. Lägg i köttet, låt koka 30 sek, sänk värmen och låt sjuda till medium (ca 5-8 min)
Lökragu: Stek den blancherade löken. Börja med gul lök och purjo och tillsätt resten av löken så den bara blir varm.
Servering: Värm bryggmästarpotatisen och lägg upp den i halvdjupa tallrikar, lägg oxfilén ovanpå och strö över baconet.

 

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 

 

Foto: Fabian Björnstjerna
Källa: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 4 JULI: Hälleflundra med rödvinssås och puré på mandelpotatis och jordärtskockor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-04
Hälleflundra med rödvinssås och puré på mandelpotatis jordärtskockor

Foto: Lennart Weibull

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Hälleflundra

850 g Hälleflundra
1 l kallt vatten
1 dl salt
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
2 msk smör

Rödvinssås

200 g sidfläsk
1 knippe timjan
2 msk olivolja
1 vitlök
1 msk tomatpuré
3 morötter i bitar
1 schalottenlök i bitar
1 msk muscvadosocker
3 dl kalvbuljong
1 flaska rödvin
50 g smör 

Mandelpotatis-och jordärtskockspuré

600 g mandelpotatis
400 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
100 g smör
nypa socker
salt & peppar

Gör så här

1.Skär sidfläsket i tärningar och bryn i panna med olivolja och lite färsk timjan. Lyft upp sidfläsket och lägg på hushållspapper.
2.Bryn, i samma panna och samma fett, vitlök, tomatpuré, morötter, schalottenlök tillsammans tills det fått färg. Tillsätt muscvadosocker, kalvfond, rött vin, timjan och hälften av sidfläsket. Låt småkoka i 1 timme tills ¼ kvarstår. Sila och ställ åt sidan.
3.Skala mandelpotatis, jordärtskockor och schalottenlöken. Koka mandelpotatisen i saltat vatten. Koka jordärtskockorna och schalottenlöken i grädde och mjölk tills de är mjuka.
4.Putsa och stycka hälleflundran i portionsbitar. Blanda vatten med salt och rimma hälleflundran i lagen i ca 10 min. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
5.Slå av vattnet från mandelpotatisen, gräddmjölken från jordärtskockorna men spara gräddmjölken. Pressa mandelpotatisen lätt. Mixa jordärtskockorna och späd med gräddmjölken. Blanda med mandelpotatisen och smaka av med salt & peppar och ev. mera gräddmjölk.
6.Värm rödvinssåsen och montera (blanda ner) smör, stek hälleflundran i smör tillsammans med vitlöksklyftor, timjan och servera med purén och garnera med sidfläsktärningarna.

att dricka till

 
 
 
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

GOD LAGER MED PÅ TASTELINES LISTA ÖVER ÅRET BÄSTA GRILLÖL

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-03

Så här skriver Tasteline´s dryckesexperter:

"Öl hör sommaren till, svalkande både med och utan mat. Till grillat gillar vi smakrik öl, ale eller lager som bjuder tydlig karaktär och gärna spännande sorter från mindre bryggerier. Vi har blandat nyheter med storsäljande godbitar, öl som bjuder upplevelse och som lirar med det mesta från grillen. Till sommarens grillfest laddar vi med ishink och massor av god öl! "

Nils Oscar God Lager, Sverige

1305, 19.20 kr, 330 ml, 5.3 %

Storsäljare som håller måttet, lättdrucken lager med attityd och tydliga humlearomer. Fräschören bjuder gräs och färska örter därtill med rejäl beska och honungskaramell i eftersmaken. Allround till kyckling, fisk och ljust kött, gärna med syrligt i sås och tillbehör.

 

Läs hela listan HÄR

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

GOD LAGER EN AV SOMMARENS GODASTE SOMMARLAGER ENLIGT TASTELINE.COM

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-03

Så här skriver dryckesexperterna på Tasteline.com:

"Den ljuva sommaren får oss att längta till läskande, välkyld öl. Den underjästa lagerölen hör ju som bekant till det mer lättdruckna släktet av öltyper även om smakrikedomen såklart varierar ölsorterna emellan."

Nils Oscar God Lager, Sverige

1305, 19.20 kr, 5.3 %, 330 ml

God storsäljare i lättdrucken tappning, dock med attityd och tydliga humlearomer. Fräschören bjuder gräs och färska örter därtill med rejäl beska och honungskaramell i eftersmaken.  

 

Läs hela listan HÄR

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner