Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 31 JULI: Kräftkeso och romröra på Västerbottenspaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-31

Kräftkeso och romröra på Västerbottenspaj
Foto:
Lennart Weibull 

Ingredienser för 4 personer

Pajen:

4 st portionspajskal
200 gram västerbottensost
2 st ägg
2 dl grädde
2 st schalottenlök
1/2 msk svartpeppar
Salt och peppar

Topping med kräftor:

200 gram grovhackade kräftor
1 dl dill plockade vippor
1 dl persilja plockade blad
1 st vitlök, klyfta
2 dl keso
Salt och peppar

 

Topping med stenbitsrom:

100 g ishavsrom
1/2 st rödlök
1 knippe körvel/gräslök
1 msk citronsaft
2 dl gräddfil
Salt och peppar

 

Gör så här

 

Pajen:

1. Värm ugnen till 200°C. Riv ost och lök, blanda i en bunke med grovmald svartpeppar. Lägg ner blandningen i de färdiga pajskalen.
2. Vispa ägg, grädde och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i pajskalen och baka dessa i 200 C varm ugn i ca 10-15 min, tills de fått fin färg och stelnat.

Kräfttoppingen:

3. Plocka örterna, riv vitlöken och blanda i keson. Vänd ner kräftorna i kesoblandningen, krydda med salt och peppar.
Romtoppingen:
4. Finhacka rödlök och blanda med gräddfil, citronsaft och ishavsrom. Plocka körvel/gräslöken fint och blanda i gräddfilen strax innan servering. Smaka av med salt och peppar. 

 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 30 JULI: Flankstek med kantareller, färska bönor, rödbetor och gulbetssallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-30
Flankstek med kantareller, färska bönor, rödbetor och gulbetssallad

Foto: Lennart Weibull

  

Ingredienser för 4

600-800 g Flankstek
4 st. Rödbetor
1 ask Vaxbönor
1 ask Haricots verts
500 g Färska kantareller
Olja till stekning
Smör till stekning
Salt och peppar
3 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger
1 msk vatten
1-2 Gulbetor
1 Polkabeta
1 påse Machesallad
1 dl Rostade pinjenötter
1 knippe Bladpersilja
Salt och peppar
3 dl Kalvfond
Salt & peppar
2 msk Maizenaredning
4 msk Brynt smör

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Skala rödbetorna och klyfta dem lägg sedan på en plåt. Häll över lite olja och salta och peppra. Rostade i ugn i ca 20-25 min.
2. Koka de färska bönorna i lättsaltat vatten tills mjuka, ca 4 min.
3. Stek flanksteken i het panna, stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 53°. Låt vila och skiva upp vid servering.
4. Stek kantarellerna i smör i varm panna. Salta och peppra.
5. Rör ihop olja, vinäger och vatten till en vinaigrette. Salta och peppra.
6. Hyvla gulbetan och polkabetan tunt med mandolin eller vass osthyvel.
7. Skölj salladen och blanda med betorna, vinaigretten och lägg upp på stort fat.
8. Toppa med pinjenötter och persilja
9. Koka upp kalvfonden, krydda med salt och peppar. Red av till simmig konsistens. ”spräck” fonden med det brynta smöret.
10. Vid servering: Lägg upp köttet med kantarellerna, bönorna och de rostade rödbetorna. Ringla kalvfonden över. Servera salladen på sidan om.

 

Att dricka till

Nils Oscar Winter Edition

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 29 JULI: Bryggmästarlåda

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-29

Bryggmästarlåda

Ingredienser för 4 personer

 

4 oxfilémedaljonger à 80 g

Lag:

1 del soya
1 del porter
1 del Belgisk ale
svartpepparkorn
1 hackad vitlöksklyfta
1 bit ingefära

Lökragu:

blancherade rödlöksklyftor
schalottenlökshalvor
strimlor av gul lök
purjolök

Tillbehör:

8 skivor hackad och stekt bacon
saltgurka i stavar

 

Bryggmästarpotatis:

1 kg potatis i ½ cm skivor
1/2 gul lök
smör
6 dl Belgisk Ale
Kryddpåse med svartpeppar, nejlika
lagerblad
salt
en gnutta socker

 

Gör så här

 

Dag 1.

Bryggmästarpotatis: Bryn potatisen, lägg i en gryta. Bryn därefter lökskivorna, salta och sockra. Blanda lök och potatis med kryddorna, häll på ölet och låt koka sakta tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Låt kallna och mogna över natten.

Dag 2.

Lag: Koka upp ingredienserna till lagen, så mycket att det nätt och jämnt kommer täcka köttet. Lägg i köttet, låt koka 30 sek, sänk värmen och låt sjuda till medium (ca 5-8 min)
Lökragu: Stek den blancherade löken. Börja med gul lök och purjo och tillsätt resten av löken så den bara blir varm.
Servering: Värm bryggmästarpotatisen och lägg upp den i halvdjupa tallrikar, lägg oxfilén ovanpå och strö över baconet.

 

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 

 

Foto: Fabian Björnstjerna
Källa: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 4 JULI: Hälleflundra med rödvinssås och puré på mandelpotatis och jordärtskockor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-04
Hälleflundra med rödvinssås och puré på mandelpotatis jordärtskockor

Foto: Lennart Weibull

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Hälleflundra

850 g Hälleflundra
1 l kallt vatten
1 dl salt
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
2 msk smör

Rödvinssås

200 g sidfläsk
1 knippe timjan
2 msk olivolja
1 vitlök
1 msk tomatpuré
3 morötter i bitar
1 schalottenlök i bitar
1 msk muscvadosocker
3 dl kalvbuljong
1 flaska rödvin
50 g smör 

Mandelpotatis-och jordärtskockspuré

600 g mandelpotatis
400 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
100 g smör
nypa socker
salt & peppar

Gör så här

1.Skär sidfläsket i tärningar och bryn i panna med olivolja och lite färsk timjan. Lyft upp sidfläsket och lägg på hushållspapper.
2.Bryn, i samma panna och samma fett, vitlök, tomatpuré, morötter, schalottenlök tillsammans tills det fått färg. Tillsätt muscvadosocker, kalvfond, rött vin, timjan och hälften av sidfläsket. Låt småkoka i 1 timme tills ¼ kvarstår. Sila och ställ åt sidan.
3.Skala mandelpotatis, jordärtskockor och schalottenlöken. Koka mandelpotatisen i saltat vatten. Koka jordärtskockorna och schalottenlöken i grädde och mjölk tills de är mjuka.
4.Putsa och stycka hälleflundran i portionsbitar. Blanda vatten med salt och rimma hälleflundran i lagen i ca 10 min. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
5.Slå av vattnet från mandelpotatisen, gräddmjölken från jordärtskockorna men spara gräddmjölken. Pressa mandelpotatisen lätt. Mixa jordärtskockorna och späd med gräddmjölken. Blanda med mandelpotatisen och smaka av med salt & peppar och ev. mera gräddmjölk.
6.Värm rödvinssåsen och montera (blanda ner) smör, stek hälleflundran i smör tillsammans med vitlöksklyftor, timjan och servera med purén och garnera med sidfläsktärningarna.

att dricka till

 
 
 
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner