Nils Oscar blogg

NILS OSCAR I SAMARBETE MED HELLMANSKA GÅRDENS STENUGNSBAGERI

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-10
 
Mitt i centrala Nyköping ligger Hellmanska Gården. En tredelad butik med en bosättningsaffär,
ett café samt ett ekologiskt surdegsbageri. Och i just det bageriet bakas det ett speciellt bröd med malt från Nils Oscar.

 
"-Allting bakas från grunden med enbart ekologiska råvaror och brödet med Nils Oscar-malten är inget undantag. I Hellmanska Gårdens Stenugnsbageri arbetar vi efter ambitionen att ha ett så öppet bageri som möjligt. Här kan du bokstavligen se ända in i bakugnen och vi är alltid ärliga med vad vi stoppar i vårt bröd och varifrån ingredienserna kommer", säger Malin Carlsson, bagare på Hellmanska Gårdens bageri.
 
Vägen mellan Nils Oscars bryggeri och Hellmanska Gården är kort, då båda är belägna mitt i centrala Nyköping. När malten levererats till bageriet mals och kokas den tillsammans med kornkross och lämnas över natten. Dagen därpå tillsätts rågsurdeg, vetemjöl samt farinsocker. Resultatet är ett mörkt och mustigt surdegsbröd som lämpar sig utmärkt till tex korvar, salami och starka ostar. Självklart passar det minst lika bra med bara lite smör och en skiva hushållsost.
Brödet bakas och säljs på lördagar.

Vill du veta mer?
Besök Hellmanska Gårdens hemsida HÄR
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

"När kommer Tärnö Gin tillbaka i Systembolagets sortiment?"

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-10

Några av våra Nyköpingskunder har reflekterat över att Nils Oscar Tärnö Gin inte längre finns på Systembolagets hyllor. Och det stämmer tyvärr,  den är tillfälligt borta ur sortimentet.

Dock kommer Systembolaget att ta tillbaka den om det efterfrågas, vilket för er konsumenter betyder att ni måste fråga efter den. Om frågan "-När kommer Nils Oscar Tärnö Gin tillbaka i sortimentet?" ställs ett flertal gånger kommer alltså Systembolaget att återinföra den i sitt fasta sortiment. Detta gäller inte bara Nyköping, utan även för er i övriga landet.
 
Så, fråga efter Tärnö Gin så syns den snart på hyllorna igen.
 
 
 
 
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 10 SEPTEMBER: Tabouléh »Maison«

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-10
Tabouléh »Maison«

Foto: Gunnar Magnusson
 

Ingredienser för 4 personer

1 1/2 dl bulgur eller cous-cous
2 dl kokande vatten
4 tomater
10 cm späd purjolök eller sticklök
5 cm zucchini
1/2 dl svarta oliver
1 kvist bladpersilja
2 kvistar färsk koriander
1 röd chili
1 lime (eller 1/2 citron)
salt
god olivolja efter smak

Gör så här

1. Koka eller slå kokande vatten över grynen. Följ anvisningen på förpackningen, det finns många olika sorter.
2. Medan grynen kallnar; dela tomaterna och gröp ur kärnorna med en sked. Skär tomater, purjo och zucchini i små tärningar.
3. Kärna ur oliverna. Finhacka bladpersilja, koriander och chili.
4. Blanda alla ingredienser med de kalla grynen. Balansera smaken med lime, salt och olivolja. Tänk på att chili ger extra hetta efter en tid. Apropå chili, tag bort kärnorna, akta ögonen. Tvätta händer, redskap och skärbräda, den kan vara mycket stark.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar India Ale

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 9 SEPTEMBER: Aubergine­lasagne med grönsaker

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-09
Auberginelasagne med grönsaker

Foto: Joel Wåreus 

Ingredienser för 4 personer

1 aubergine
1 zucchini
1 msk salt
1 rödlök
4 tomater
200 g chèvre
2 dl crème fraiche
2 gula paprikor
2 msk olivolja + till att smörja formen
1 pkt färska lasagneplattor
1 msk herbes de Provence (kryddblandning)
1 tsk nymalen svartpeppar

Dressing:

1/2 dl hasselnötter
1 dl stora gröna oliver, urkärnade
1 msk olivolja
1 msk hasselnötsolja
2 msk pressad citronsaft

Tillbehör:

späd sallad (t ex mâche, rucola, mangold)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skär aubergine och zucchini i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta rikligt på aubergineskivorna och låt dem vätska ur sig på hushållspapper 15 minuter. Skär lök och tomater i skivor. Blanda chèvre med crème fraiche.
2. Skär och kärna ur paprikorna. Rosta aubergine och paprika i ugnen på en bakplåt med olivolja cirka 10 minuter (för att koncentrera deras smak). Dra skinnet av paprikabitarna när de svalnat något.
3. Smörj en gratängform. Varva aubergine, paprika och zucchini med lasagneplattor, bred på ostblandningen och lägg på tomatskivor och lök. Krydda mellan varje lager. Avsluta med lite riven chèvre och tomat. Baka i ugnen cirka 35 minuter.
4. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i torr stekpanna. Hacka oliverna. Blanda ingredienserna till dressingen, tillsätt hasselnötterna och servera lasagnen med blandade salladssorter.

 

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar God Lager

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner