Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 30 OKTOBER: Orientalisk gryta

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-30

4 portioner

  • 2 msk olja
  • 5 tärnade potatisar
  • 3 dl torkade gröna linser
  • 1 hackad rödlök
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk spiskummin
  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar

Till servering:

  • 100 g fetaost
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här

  • 30 minuter

Va¨rm olja i en kastrull och stek potatis, linser, lo¨k och vitlo¨k utan att fa° fa¨rg.

 

Tillsa¨tt tomatpure´ och spiskummin. Stek na°gon minut till under omro¨rning.

 

Ha¨ll pa° vatten och la¨gg i buljongta¨rningar. La°t koka tills potatisen a¨r mjuk, ca 15 min. Smaka av med salt.

 

Toppa soppan med smulad fetaost och persilja vid servering.

Att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

 

Källa mat

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 29 OKTOBER: Chiapizza med chevre & valnötter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-29

Bild på Chiapizza med chevre & valnötter

4 st

  • 1 msk olivolja
  • 4 dl parmesanost, riven
  • 8 fikon, skivade och färska
  • 300 g chèvre
  • 80 g valnötskärnor
  • 2 msk honung, flytande
  • svartpeppar
  • 30 g mangold - eller rucolablad

Pizzadeg:

  • 15 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummen
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl chiafrön
  • 6,5 dl vetemjöl

Kronärtskockskräm:

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 400 g kronärtskocksbottnar (1 burk)
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 30 minuter + jästtid

Deg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja och salt. Rör tills ja¨sten lösts upp. Tillsätt chiafrön och mjöl, lite i taget. Rör ihop till en deg. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme.

 

Stek lök och vitlök i olivolja, utan att det får färg. Mixa alla ingredienserna till kronärtskockskrämen.

 

Sätt ugnen pa° 225°. Dela degen i 4 bitar och kavla en bit tunt på mjölat bakbord. Lägg på en plåt. Bred på kronärtskockskräm och pensla kanterna med olja.

 

Fördela parmesan, fikonskivor, bitar av chevren och valnötterna. Fortsätt med de andra bitarna.

 

Grädda ca 15 min. Ringla över honung och dra ett varv med pep- parkvarnen. Toppa med mangold och servera direkt.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

 

 

 

Källa mat

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FÖRRÄTTSTIPS, FREDAG 10 OKTOBER: Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-10

Före maten, förrätt

Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto

Foto: Björn Lindberg

 

Ingredienser för 4 personer

4 skockor
100 g färska champinjoner
1 finhackad schalottenlök
½ dl jungfruolja
½ dl ströbröd
salt och vitpeppar
färskpressad citron
Pesto:
1 dl finhackad persilja
1 hackad vitlöksklyfta
50 g riven parmesanost
1 dl jungfruolja

Gör så här

1. Skär av över- och underdelen på skockorna, bryt av de yttersta bladen och koka skockorna genast (räkna med 30-40 minuter, känn efter med sticka att de är mjuka). Gröp ur "skägget" när skockan svalnat.
2. Tärna champinjonerna. Låt löken smälta i oljan. Lägg i svampen och ströbrödet. Smaka av med salt, peppar och citron till hög, lite syrlig smak. Lägg upp röran på skockbottnarna och gratinera 15 minuter i 225 grader.

3. Kör persilja, vitlök, parmesan och olivolja i mixer till en grön sås. Servera till de ljumma skockorna.

Att dricka till

Nils Oscar Winter Edition

 

 

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH DESSERTTIPS, TORSDAG 9 OKTOBER: Chokladtårta med stoutchokladsås

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-09

Foto: Fabian Björnstjerna 

Chokladtårta med porterchokladsås

Ingredienser för 4-6 personer

Tårta:

4 ägg
250 g blockchoklad
3 dl socker
250 g smör
2 dl vetemjöl

Glasyr:

2 dl vispgrädde
250 g choklad
20 g smör

Porterchokladsås:

2 dl Imperial Stout
1 dl socker
3/4 dl kakaopulver
2-3 msk svartvinbärsgelé
1/2 vaniljstång
1-2 msk saft av citron

Gör så här

Tårta:

Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret. Tag kastrullen av värmen.
Separera äggvitor och äggulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner äggulorna, den smälta blockchokladen, mjölet och vänd ner de uppvispade äggvitorna. Grädda i ca 30 min i 175ºC. Låt kakan svalna.

Glasyr:

Värm vispgrädde till 70ºC. Hacka chokladen, lägg ner den och till sist smöret. Låt allt smälta. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen så att glasyren stelnar något.

Såsen:

Blanda alla ingredienser till såsen. Koka upp och låt koka cirka 5-10 minuter.
Servera tårtan med vaniljglass och stoutchokladsås.

Att dricka till:

Nils Oscar Imperial Stout

 

Källa. Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner