Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 14 NOVEMBER: Tomat- och morotssoppa med kikärtor och getost

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-14

Bild på Tomat- och morotssoppa med kikärtor och getost
4 portioner

  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 800 g krossade tomater, 2 burkar
  • 3 dl vatten
  • 200 g skivad morot
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Kikärtstopping:

  • 400 g kikärtor, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 150 g smulad getost
  • 1 dl smörgåskrasse
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

  • 20 minuter

Hetta upp olja i en panna och bryn lök och vitlök cirka 3 minuter.

 

Tillsätt krossade tomater, vatten, morot och buljongtärning. Låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer.

 

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Blanda dem med resten av ingredienserna till toppingen och servera till soppan.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

 

 

 

Recpetkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 12 NOVEMBER: Skogssvampsoppa med chipotlekrutonger

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-12

Bild på Skogssvampsoppa med chipotlekrutonger och bacon

4 portioner

  • 1 klyfftad gul lök
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 800 g halverade skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong 
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Topping:

  • 0,5 tärnad baguette
  • 200 g skivade skogschampinjoner
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk mortlad chipotlepasta (alt 0,5 urkärnad finhackad röd chili)
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 25 minuter

1 tsk flingsalt k 0,5 tsk svartpeppar Gör så här 1. Bryn lök, vitlök och skogschampinjoner i lite smör i en rymlig kastrull i 5 minuter. Tillsätt vatten och fond. Koka cirka 10 minuter.

 

Slå på grädde, salta och peppra. Koka upp och mixa med mixerstav till en slät soppa.

 

Sprid ut brödtärningar och svamp på en plåt. Blanda olivolja, chipotle, salt och peppar och fördela det på plåten. Blanda väl. Rosta i ugnen cirka 10 minuter.

 

Toppa soppan med rostad svamp och brödkrutonger.

Att dricka till

Nils Oscar Rökporter

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGTIPS, TISDAG 11 NOVEMBER: Mjöl- och mjölkfria pannkakor med banan och kokos

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-11

Bild på Mjöl- och mjölkfria pannkakor med banan och kokos
30 st

  • 3 st banan, mogna
  • 6 ägg, lätt vispade
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 2,5 dl blåbär
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 2 tsk kokosolja
  • 2 msk lönnsirap

Gör så här

  • 30 minuter

Mosa bananerna med en gaffel. La¨gg moset i en bunke. Vispa ihop det med a¨gg och kokosflingor. Tillsa¨tt bla°ba¨r (spara na°gra till servering) och kanel. Ro¨r om.

 

Hetta upp kokosoljan pa° medelstark va¨rme i en stekpanna med non stick-bela¨gg- ning. Hälli 2–3 msk smet fo¨r varje pannkaka (det fa°r plats 3–4 stycken samtidigt).

 

Va¨nd fo¨rsiktigt med stekspade na¨r de stelnat och fa°tt en gra¨ddad yta, ca 2 min pa° fo¨rsta sidan och 1 min pa° andra. Stapla pannkakorna och garnera med ba¨r. Ringla o¨ver lo¨nnsirap.

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 10 NOVEMBER: Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-10

Förrätt, varmrätt

Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Foto: Lennart Weibull

Ingredienser för 4 personer

16 st.  Dim sum plattor (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 st. Huvud kinakål/salladskål
100 g Ostronskivling
1 st. Schalottenlök.
10 g Gräslök
2 cm Ingefära
2 St. vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk Socker
salt och peppar

Garnering

ca 12 st. Enokisvampar
¼ Purjolök
10 g Blandade färska örter till garnering

Gör så här

1. Strimla kål och förväll den i kokande vatten.  Skär ostronskivlingen i små tärningar. Finhacka schalottenlök, ingefära, gräslök och vitlök.
2. Stek ostronskivlingen i smör, tillsätt schalottenlöken och låt löken bli mjuk. Tillsätt då kina/salladskålen, ingefäran, socker och gräslöken. Rör om och smaka av med salt & peppar och låt svalna något.
3. Rulla blandningen till små bollar, lägg på en dimsumplatta och vik ihop dem. Vid servering läggs de färdigvikta dimsumen i träkorgar tillsammans med Enokisvampen och purjolöken. Korgen placeras på en gryta med vatten och kokar sedan i ca 10 min. Avsluta med att strö på lite färska örter.

 

Att dricka till

 
 
Källa: Systembolaget.se
 
 
 
 
_
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner