Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 20 NOVEMBER: Rotfruktstortilla

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-20

Bild på Rotfruktstortilla
4 portioner

  • 800 g blandade rotfrukter
  • 1 strimald gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk timjan
  • 200 g chèvre
  • 6 ägg
  • 5 dl standardmjölk

Gör så här

  • Ugn: 200º
  • 45 minuter

Skala och skiva rotfrukterna tunt, gärna med mandolin eller matberedare.

 

Stek rotfrukterna och löken i olja i omgångar. Rör om så att de blir mjuka utan att få färg. Ta pannan från värmen. Lägg tillbaka alla grönsaker och vänd runt med salt, timjan och smulad chèvre.

 

Knäck äggen i en bunke och vispa lätt ihop med mjölk. Slå över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min

 

Stjälp upp tortillan på en skärbräda eller serveringsfat och servera gärna med en sallad.

 

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Välkommen till en av Sveriges största dryckesfestivaler!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-18

I helgen kommer vi på Nils Oscar att finnas i Örebro på Örebro öl & Whisky festival!

Såhär skriver de på sin hemsida:

Örebros uppskattade öl- och whiskyfestival anordnas 2014 för åttonde året i rad på Conventum Arena. Här samlas drygt 7000 personer en gång om året - allt från riktigt nördiga dryckesfantaster till dem som är lite småtörstiga - för att lära sig mer och prova de spännande produkter som utställarna erbjuder. Här finns även möjlighet att delta i seminarier och specialprovningar samt få något gott att äta. Tillsammans skapar vi en trivsam helg och en lyckad tillställning för alla den 21-22 november! Välkommen!

Örebro Öl & Whisky Festival 2013

Öppettider:
Fredag 21 november kl. 15 - 23
Lördag 22 november kl. 13 - 22

Entrépris:
Fredag: 250 kr
Lördag: 250 kr
Tvådagars: 400 kr
inkl.entré ölprovarglas, whiskyprovarglas och garderob

Entrébiljetter kan även köpas på plats.

Kuponger:
Värde 100 eller 200 kr
Mer info under besöksinfo.

Biljetter:
Säljs av Ticnet och Örebrokompaniet 019-21 21 21

Permalänk Kategori: Festivaler

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 18 NOVEMBER: Kåldolmar med röda linser och fetaost

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-18

Bild på Kåldolmar med röda linser och fetaost

4 portioner

  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 8 dl kokta röda linser (ca 3 dl okokta)
  • 2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
  • 150 g fetaost
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap

Skysås:

  • 5 dl sky + vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 msk soja
  • 1,5 msk majsena
  • 0,5 dl grädde eller vatten
  • svartpeppar
  • salt, eventuellt

Gör så här

  • 1 timme 30 minuter

Koka upp rikligt med vatten och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, prova med en sticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem på en ren handduk så att de rinner av. Ta de minsta kålbladen och hacka dem fint, ca 2 dl. Blanda den hackade kålen, linser, ris och fetaost i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ta ett kålblad och lägg på en matsked linsblandning, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt. Hetta upp smör i en stekpanna eller traktörpanna och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1−1,5 dl vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, ca 30 min.

Skysås

Mät upp skyn från stekpannan och fyll på med vatten så att det blir 5 dl. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsena och grädde till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och koka 1–2 min. Smaka av med peppar och ev salt. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 17 NOVEMBER: Grönkålssoppa med vitlöksost och äpple

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-17

Bild på Grönkålssoppa med vitlöksost och äpple

4 portioner

  • 0,5 hackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 500 g fryst tinad hackad grönkål
  • 8 dl buljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm malen muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Till garnering:

  • 125 g färskost med vitlök och örter
  • 1 tärnat äpple

Gör så här

  • 15 minuter

Bryn löken i smöret 2–3 minuter. Tillsätt grönkål, buljong, grädde och muskot.

 

Salta och peppra och koka upp soppan. Mixa eventuellt med en stavmixer.

Till garnering

Blanda färskost och äpple. Servera till soppan.

Att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner