Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 29 JANUARI: Parmesanpaj med medelhavsgrönsaker

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-29

4 portioner

  • 1,5 dl finriven parmesan
  • 1,5 dl riven valfri ost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 hyvlad liten zucchini
  • 150 g blandade tomater, skivade
  • 1 dl oliver

Pajdeg:

  • 125 g tärnat kylskåpskallt smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vetegroddar
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 45 minuter

Sätt ugnen pa° 225°.

 

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen med fingertopparna. Tryck ut degen i en rund form, 24 cm i diameter. Degen behöver inte gå ända upp på kanterna. Fördela de rivna ostarna i formen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, kajennpeppar och salt. Häll smeten över osten och grädda mitt i ugnen 15 min. Lägg zucchini, tomater och oliver på pajen och grädda ytterligare 10 min.

 

Att dricka till

Nils Oscar Hop Yard

 

 

Källa recept

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

"Med passion för öl med smak" (från SN:s webbilaga)

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-26

För er som missade Sörmlands Nyheter:s artikel "Med passion för öl med smak" om Nils Oscar kan ni läsa den här:

"-Öl är en tillgänglig och demokratisk dryck". Det tycker Patrick Holmqvist som bryggt öl i Nils Oscars regi sedan 1997.
Under nästa veckas midvinterfest i Nyköping kan allmänheten provsmaka några av bryggeriets sorter.

 Fakta Nils Oscar
Hette tidigare Tärnö Bryggeri med varumärket Nils Oscar och låg på Kungsholmen i Stockholm.
1997 bytte man till namnet Nils Oscar.
2006 flyttade bryggeriet till Nyköping.
Under det senaste året har bryggeriet genomgått en omfattande utbyggnad.
Bryggeriet framställer 12000 hektoliter öl om året, eller 1,2 miljoner liter.
All öl framställs av mältat korn – alltså korn som fått gro. 
Humlen som tillsätts senare i processen ger bäska och arom.
Människan har producerat öl i uppskattningsvis 7 000 år.
Aktuell: Med start på onsdag nästa vecka bjuder Nyköpings Kommun på Midvinterfest för allmänheten. En stor del av stadens krögare deltar i festen, samt Nils Oscar.  I praktiken är Patrick Holmqvist bryggmästare på ölbryggeriet Nils Oscar i Nyköping. Men själv titulerar han sig tekniker – för att kalla sig bryggmästare måste man nämligen ha ett särskilt diplom, och det har han inte. Som tekniker har Patrick ena foten i laboratoriet där nya ölsorter kokas ihop och kontrolleras, och andra foten i bryggeriet där själva brygden framställs. Och med 20 år i branschen har Patrick Holmqvist självklart koll på hur en bra öl ska smaka. 

– Ett bra öl måste ha en grundläggande balans med samspel mellan olika komponenter som elegans och beska. Det måste även vara någorlunda tekniskt korrekt. Men för att förklara vad ett bra öl är måste man först välja vilken kategori av öl man pratar om. En öl kan smaka både trä, surt och oxiderat och vara fantastiskt medan en pils med samma smaker skulle vara fördärvat.

Nästa vecka serverar ni bland annat en vinterbrygd, vad är det? 

– Det kanske blir mer förståligt om man pratar om ljusa smaker som vi kanske föredrar på sommaren när det är varmt ute. Om ett "sommaröl" har smak av citrus drar ett "vinteröl" mer åt rotfrukter och är mörkare än det vi i regel dricker på sommaren. Det har även gastronomiska egenskaper och passar till mat med stekyta som karamellisarade rotsaker eller stekt kött. Våra öl ska ha en plats på matbordet, till mat, det går igen i hela bryggeriets filosofi. Det ska alltså finnas uppenbarliga kopplingar mellan det som finns på fatet och det som finns i glaset. Ett mörkare öl passar även bra till sommarens grillade rätter.

Vad äter du själv helst till ett "vinteröl"? 

– Gärna något vilt, som älg eller hjort – generellt är stora djur med horn goda. Till det en välreducerad sås och gärna mycket rotsaker. Vi har en ganska bred portfölj av mörkare öl och numera även alkoholsvagare öl. 

Ja, precis. Måste det vara alkohol i för att en öl ska vara bra? 

– Alkohol har inget egenvärde i sig men det är en smakbärare precis som koldioxid. Alkohol smakar gott och för oss som gillar mycket smak kan man med hjälp av alkohol få fram mycket smaker. Starkare öl passar bra som "sitta och mysa framför brasan öl". Alltså ett öl man sippar på ett tag. Ett svagt öl får aldrig den karaktären. 

Så en stark öl kräver sin tid? 

– Tid är ingen kvalitetsmätare i sig. Ett riktigt otäckt öl kan ju ta oerhört lång tid att dricka upp. Medan en god lager kanske tillbringar kortare tid i glaset än en god stout. Så tid är orättvist som mätinstrument. Men visst, vill man ha ett "mys och samtals-öl" varar kanske det kraftiga "sitta vid brasan-ölet" längre.

Vad tycker du om begreppet "stor stark"? 

– Finns det kvar? Jag beställer aldrig öl i termen stor stark utan beställer öl från bryggerier jag respekterar. Jag ser mig dock inte som någon snobb, utan snarare nörd. Öl är en tillgänglig och demokratisk dryck för att den är förhållandevis billig, vilket gör att alla kan avnjuta en öl. Bor man exempelvis i ett ensamhushåll kan man öppna och smaka några olika sorter under en kväll, något man knappast gör med några flaskor vin.

Intresset för Pale Ale (IPA) har varit skyhögt senaste åren, ser du något trendbrott framöver? 

– Jag har trott i flera år att intresset för humlerika, alkoholstarka och beska öl skulle kulminera, men har hittills haft fel. Det man kan se är att bryggerier som helt fokuserat på IPA nu börjar bredda sig. En trend som är på gång är att belgiska öl nu börjar få en mer hanterbar alkoholnivå. Överhuvudtaget börjar vi gå mot mer alkoholsvaga ölsorter. Många av oss som gillar öl tycker det är tråkigt när det börjar snurra i huvudet efter bara en eller två öl. Man vill kunna dricka några stycken under en kväll, utan att känna sig berusad.

Kan veteöl vara en ny trend? 

– Veteöl ligger oss varmt om hjärtat. I och med att vi byggt ut och vi bytt bryggverk är bryggning av alla möjliga sorters öl nu möjligt.

Hur lång tid tar det att ta fram en ny ölsort? 

– Är det något vi gjort något liknande av innan, så går det ganska snabbt att få ihop ett nytt recept. Från diskussion till färdig produkt kanske ett par månader. 

Brygger du eget öl hemma också?

– I min tidiga karriär gjorde jag det men nu ser jag ingen anledning. Men det finns inga skäl till att det inte ska vara världsklass om man brygger hemma, dessutom är det mycket lättare att göra om, om det blir fel.

 

Permalänk Kategori: Nyheter

Välkommen till Nyköpings godaste midvinterfest 21 – 25 januari

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-09

Midvinterfest 2015

Årets Midvinterfest är nu bara dryga två veckor bort, och onsdagen 21 Januari finns några av Nyköpings främsta kockar på plats på Stora Torget i Nyköping tillsammans med Sörmlands bästa mat-och dryckesproducenter. Smaka över 100 matupplevelser och drick goda drycker från Blaxta Vingård samt såklart Nils Oscar Bryggeri. Midvinterfesten pågår hela veckan, men det är just på onsdagen som Nils Oscar finns på plats i en av bodarna på torget.

Program

  • Onsdag 21/1 Närproducerat.
    På Stora Torget dukar Skafferiet, Bernhards Kök Å Deli, Hellmans, Scandic Nyköping City, Fazana och Nyköping Strand Utbildning upp mängder med tapas gjorda på Sörmländska råvaror. Blaxsta Vingård serverar varm Apple Spice och Nils Oscar har bryggt Vinterbrygd och Bordsöl.
    Du kan även provsmaka och köpa viltkött, kryddor, knäckebröd, honung, sirap, saft och mycket mer från Öster Malma, Virå bruk, Båltsnäs gård, Lasätter gård, Sörgården Måla och Nystugan ekogård.

biljetter till mat och dryck

Biljetterna säljs 3 st för 100 kr och för den som inte vill stå i kö kan man köpa sina biljetter redan nu på följande ställen:

- Turistbyrån på Stora Torget
- Rosvalla servicecenter
- Online på Nyköpingsguidens sida

Man kan givetvis köpa biljetter på plats på Stora Torget 21/1 samt klicka på länken nedan för att komma direkt till biljettsidan.

 

På restaurangerna i stan*

  • Torsdag 22/1 Dessertafton. Dessertfrossa som aldrig förr!
  • Fredag 23/1 Cocktailafton. Vill du prova något annat än GT?
  • Lördag 24/1 Viltafton. Ät klimatsmart. Älgar, hjortar, vildsvin finns på menyn. 
  • Söndag 25/1 Barnens middag. Slipp disken och låt barnen följa med på söndagsmiddag på restaurang.

*= Skafferiet, Bernhards Kök Å Deli, Hellmans, Scandic Nyköping City och Fazana.

 

Se filmen från förra årets Midvinterfest nedan:

 

Källa: Nykopingsguiden.se

 
 
 
Permalänk Kategori: Event

En god fortsättning på det nya året!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-08
Året som gått var ett händelserikt år för oss. Vår ombyggnation drog i gång för fullt och vi arrangerade vår första Ölfestival, "Stora öl små bryggerier". Det blev ett härligt event för både oss, våra kollegor och alla trevliga besökare! Inför 2015 ser vi fram emot ett år då vi avslutar vår ombyggnation som pågår och att vi ska bjuda in er alla till en ny härlig mötesplats i våra bryggerilokaler. Det kommer att bli en plats för glädje, nyfikenhet, ölprat och njutning.
 

Cancerfonden

I samband med vår ölfestival skänkte vi 50kr av inträdet* per biljett till Cancerfonden.
Nu rundar vi upp summan och skänker 90.000kr till Cancerfonden och hoppas att vårt lilla bidrag gör någon liten skillnad. Vi tänker på alla som drabbats, drabbas och kämpar mot denna avskyvärda sjukdom.

Tack för i år till alla gäster, kunder, samarbetspartners och ölälskare.
 
*Inträdet till festivalen var 150 kr/person

 

 

Permalänk Kategori: Vi på Nils Oscar

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner