Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 9 FEBRUARI: Halloumi- och grönsaksburgare

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-09

Ingredienser

Burgare
1 st 
1 st 
200 gram 
5 kvist(ar) 

Tahinidressing
1,5 dl 
2 msk 
2 msk 
1 tsk 

1 nypa(or) 

Till servering
1 st 
1 paket 
1 st 
1 paket 

2 dl 

Tillagning

1. Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål, tillsätt hackad mynta och rör om så att allt blandas.

2. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål.

3. Hetta upp en torr stekpanna med non stick-beläggning på medelhög värme. Forma biffarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låt överflödig saft rinna ut mellan fingrarna. Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor.

4. Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

Receptet är hämtat från Tasteline som i sin tur det ur boken "Green Kitchen Travels" av David Frenkiel och Luise Vindahl (Norstedts). Deras vegetariska recept har inspirerat många att välja mer grönt i kosten.
 
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Tips! Ölprovning på Hellmanska Gården i Nyköping

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-09

Framåt sommaren kommer vi kunna erbjuda våra efterlängtade ölprovningar här på Nils Oscar, men för er som är sugna på att veta mer om öl samt prova på olika sorter redan nu kan söka er till Hellmanska Gården som inbjuder till deras serie upplevelser som de kallar "Smaka på..." Näst ut är deras Ölskola del 3 – Ale, tisdagen 3/3-2015 kl. 18.30–20.30. Så här skriver de på sin hemsida:

"I ett samarbete mellan Hellmanska Gården och Spirit... by Me vill vi ge er en möjlighet att under angenäma former smaka på olika drycker, inmundiga kunskap om dessa drycker och få med er inspiration hem. Vid varje tillfälle serveras mat i olika former beroende på tema. Butiken erbjuder 20% på glasen ur Beerserien under kvällen.

Ölskola del 3 – Ale är tisdagen 3/3-2015 kl. 18.30–20.30
Det behövs bara fyra ingredienser för att skapa ett öl men ändå kan öl smaka så olika. Varför då? Svaret får vi under provningen. Varje provning behandlar en öltyp i taget och vi provar olika varianter av samma typ. Vi kommer att dricka ölet ur Orrefors speciella ölglas anpassade till Lager/Pilsner/Ale samt annat glas för att känna hur smakupplevelsen ändras beroende på glas.
Med er från kvällen får ni tips på bra öl från bland andra Nils Oscar, nyhetssläpp och passande mat till.
385:-/p för 4 öl, tilltugg, kunskap, 20% i butiken
Anmäl dig genom att köpa voucher i Hellmanska Gårdens Butik (OSA senast 3 dagar innan start).

Välkomna till Hellmanska Gårdens Café
önskar Katarina, Spirit My Me och Cecilia Ekberg, Hellmanska Gården"

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 6 FEBRUARI: Blomkålspaj med curry & kokos

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-06

6 portioner

Pajdeg:

  • 1,5 dl kokt ris
  • 1 ägg
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 0,5 tsk örtsalt

Fyllning:

  • 300 g blomkål
  • 1 äpple
  • 2 msk kokosflingor
  • 0,5 banan

Äggstanning:

  • 4 finhackade soltorkade tomater
  • 3 ägg
  • 2 msk curry
  • 1 dl yoghurt, 3%
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt

Topping:

  • 2 msk solrosfrön
  • 100 g getost eller fetaost

Gör så här

  • Ugn: 200º
  • 30 minuter + tid i ugn

Sa¨tt ugnen pa° 200°. La¨gg riset i en bunke och tillsa¨tt a¨gg, pressad vitlo¨k, kokos och o¨rtsalt. Ro¨r om. Ha¨ll smeten i en pajform (ca 24 cm i diameter) och bred ut den med en sked. Fo¨rgra¨dda pajskalet ca 15 min.

 

Ska¨r blomka°len i bitar och koka mjuk. Skala och riv a¨pplet. La¨gg a¨ppelrivet i det fo¨rgra¨ddade pajskalet. La¨gg i blomka°len och stro¨ o¨ver kokos. Skiva bananen tunt och fo¨rdela i pajskalet.

 

Vispa ihop ingredienserna till a¨ggstanningen och ha¨ll den i pajskalet. Stro¨ o¨ver solrosfro¨n och smulad ost. Gra¨dda i ca 30 min tills a¨ggstanningen stelnat.

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

Bild på Blomkålspaj med curry & kokos

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 30 JANUARI: Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-30

Ingredienser 4 pers

 
500 g fisk, färsk sejfilé eller torskfilé
250 g svamp, t ex skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 klyftor vitlök
800 g potatis, av mjölig sort
1 msk majsstärkelse, maizena
400 g brysselkål
2 dl + 2 dl matlagningsgrädde, laktosfri
1 dl prästost, riven (17%)
1 tsk + 1/2 tsk + 1 tsk salt

     

Tillagning: 30 min

1. Sätt ugnen på 225 grader. Strö 1 tsk salt på fisken och lägg den i en ugnssäker form.

2. Ansa och skiva svampen. Fräs den i olja ca 5 min. Skala och finhacka vitlöken och låt den steka med svampen när ca 2 min återstår. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll på 2 dl grädde och koka ihop ca 2 min. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen. Koka upp och häll svampblandningen över fisken. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

3. Skala och koka potatisen mjuk. Låt rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och vispa ner 2 dl grädde. Krydda med 1 tsk salt.

4. Ansa och koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Servera den till fisken och potatismoset.

 

ATT DRICKA TILL

Nils oscar Belgo Pale Ale

 

 

Recept från

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner