Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 16 FEBRUARI: Öl- och brännvinsbakad lax

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-16

Öl- och brännvinsbakad lax

Foto: Fabian Björnstjerna 

Ingredienser för 4 personer

500 g lättgravad lax
250 g bladspenat
1 gl lök
2 msk smör
4 msk mörk lager, som Nils Oscar Kalasöl
4 msk akvavit, som Nils Oscar Aquavit
3 msk pressad citronsaft
salt och peppar

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Tina och pressa vätskan ur spenaten.
2. Fräs löken i smöret. Tillsätt spenaten. Fräs tillsammans en kort stund. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg ut en bit smörpapper (ca 35 x 35 cm) på en lika stor bit aluminiumfolie. Gör fyra likadana. Fördela laxen på dessa och lägg spenatfräset uppepå..
4. Blanda öl, sprit och citronsaft. Häll det över laxen.
5. Vik ihop till helt täta paket och ugnsbaka dem 10-15 min i 100ºC. Servera med kokt potatis.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

Källa recept: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

NILS OSCAR LANSERAR NY ÖL, VÄLKOMMEN PANDEMONIUM!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

Vår guldvinnare från Stockholm Beer & Whisky Festival, Nils Oscar Pandemonium, kommer att släppas i begränsad upplaga på Systembolaget den 6 mars. Ölet är en mycket maltig och fyllig scotch ale med en humlekaraktär som endast balaserar de kraftiga rostade och karamelliserade smakerna, som härstammar från mörka maltsorter, hög mäsktemperatur samt ett långt kok. Detta har sedan rundats av under en långsam sval jäsning och efterföljande kall lagring. Resultatet blir en mjuk kraftfull, men ändå smeksam öl, som kan avnjutas nu men också lagras i flera år.
Pandemonium skapades av Chris Kirk från USA som var här och arbetade tillsammans med oss på Nils Oscar i 6 månader. Detta är vi jätteglada för och ser fram emot att se hur den välkomnas på marknaden.

Artikelnummer på Systembolaget: 11337-01
Pris: 28,80 kr

Permalänk Kategori: Nyheter

EN ÖL TILL SEMLAN?

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

Pelle på Allt om öl tipsade för ett par år sedan om att man kan prova en öl till semlan, föreslagsvis en porter eller en stout. Och nu när Fettisdagen närmar sig med stormsteg så ja,  varför inte? Någon som provat?

 

Läs hans inlägg och rekommendationer här

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 13 FEBRUARI: Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

"-Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter är löjligt bra! Observera att portern skall vara både i grytan och i kockens glas!",

Så skriver Frederik Zäll i en intervju med Joel Linderoth på Expressens Mitt Kök (läs hela den artikeln HÄR).  Och ja, självklart tycker vi att ni ska testa detta härliga recept!
Så här kommer det, hämtat från Fredericks blogg Lyxlagat

Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

4 portioner

600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockes glas lockar en liten Mackmyra – Rök, Svensk Ek (privat fat)
I kockens öra hörs Monica Zetterlund sjunga visan Ack, Värmeland Du Sköna

Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara Monica Zetterlund.

Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.

Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.

Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…

Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.

Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.

Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner