Nils Oscar blogg

NILS OSCAR LANSERAR NY ÖL, VÄLKOMMEN PANDEMONIUM!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

Vår guldvinnare från Stockholm Beer & Whisky Festival, Nils Oscar Pandemonium, kommer att släppas i begränsad upplaga på Systembolaget den 6 mars. Ölet är en mycket maltig och fyllig scotch ale med en humlekaraktär som endast balaserar de kraftiga rostade och karamelliserade smakerna, som härstammar från mörka maltsorter, hög mäsktemperatur samt ett långt kok. Detta har sedan rundats av under en långsam sval jäsning och efterföljande kall lagring. Resultatet blir en mjuk kraftfull, men ändå smeksam öl, som kan avnjutas nu men också lagras i flera år.
Pandemonium skapades av Chris Kirk från USA som var här och arbetade tillsammans med oss på Nils Oscar i 6 månader. Detta är vi jätteglada för och ser fram emot att se hur den välkomnas på marknaden.

Artikelnummer på Systembolaget: 11337-01
Pris: 28,80 kr

Permalänk Kategori: Nyheter

EN ÖL TILL SEMLAN?

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

Pelle på Allt om öl tipsade för ett par år sedan om att man kan prova en öl till semlan, föreslagsvis en porter eller en stout. Och nu när Fettisdagen närmar sig med stormsteg så ja,  varför inte? Någon som provat?

 

Läs hans inlägg och rekommendationer här

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 13 FEBRUARI: Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

"-Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter är löjligt bra! Observera att portern skall vara både i grytan och i kockens glas!",

Så skriver Frederik Zäll i en intervju med Joel Linderoth på Expressens Mitt Kök (läs hela den artikeln HÄR).  Och ja, självklart tycker vi att ni ska testa detta härliga recept!
Så här kommer det, hämtat från Fredericks blogg Lyxlagat

Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

4 portioner

600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockes glas lockar en liten Mackmyra – Rök, Svensk Ek (privat fat)
I kockens öra hörs Monica Zetterlund sjunga visan Ack, Värmeland Du Sköna

Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara Monica Zetterlund.

Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.

Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.

Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…

Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.

Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.

Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 12 FEBRUARI: Mustiga Blåmusslor kokat i stout

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-12

Ingredienser

Musslor i Stout
1 förpackning 
350 gram 
2 st 
2 st 
1 st 
2 st 
350 gram 

50 cl 
1 knippa(en) 
3 kvist(ar) 
1 nypa(or) 
1 tsk 

1,5 dl 

Tillagning

1. skölj Blåmusslorna kallt under kranen och skrapa bort allt som inte tillhör musslan själv dvs. alger, vita kalkspår; (innehåller borstmask) och annat oönskat
det går att använda musslor som har trasigt skal men var försiktig då musslorna inte är helt färska, kan bli dåliga och skal som lossnar och kan göra ont när man äter.

2. hacka lök och tärna rotfrukterna. Tänk på att dela vitlöken och ta ut det lilla skottet som finns, annars får man en beskare och sämre smak (även sämre andedräkt).

3. fräs Gul lök, scharlottenlök, rotselleri, morötter först i smör. efter ca. 3 min kan du även fräsa vitlöken och fänkålen.

4. lägg i musslorna. 30 sekunder efter häll i ölet och lägg på lock och låt koka. de musslorna som inte täcks av ölet kommer att ångas, men rör ändå om men försiktigt ibland.

5. när ölet har börjat koka kan du tillsätta timjan, bladpersiljan, salt, ev. peppar och honungen.

6. när musslorna har öppnat sig kan du hälla på grädden, koka upp och röra om.

7. servera i djup tallrik, med en bit baguette och doppa i skyn.
 

att dricka till

 
 
 
 
Receptet är skapat av
modebrant
modebrant på Tasteline.se
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner