Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 19 FEBRUARI: Ärtsoppa med senapskräm

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-19

Dagens middagstips står Lantmännen för, en torsdagsklassiker som är både mättande och nyttig. Fläsket kan uteslutas för en vegetarisk variant, tillsätt då lite grönsaksbuljong för extra smak.

4 portioner

Ärtsoppa
6 dl Go Green Svenskodlade Gula Ärter
Ca  1 ½ l vatten till blötläggning
1 gul lök
250 g rimmat bogfläsk
1 tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk timjan
3 hel kryddnejlika (kan uteslutas)
5 hela svartpepparkorn
1 ½ l vatten
½ msk salt

Senapskräm
2 dl crème fraiche
2 msk söt stark senap 

Salt och peppar
Smör till fräsning
Färsk timjan till servering

 

Såhär lagar du receptet

  1. Blötlägg ärterna i vattnet ca 6-12 h.
  2. Skala och finhacka löken. Häll av vattnet från ärterna.
  3. Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs löken glansig. Tillsätt ärter, bogfläsk, timjan, kryddnejlika, svartpeppar, vatten och salt. Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 h.
  4. Ta upp fläsket och skär det i träningar. Låt soppan koka ytterligare 30 min.
  5. Rör samman crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillsätt eventuellt lite mer vatten i soppan om den kokat torrt. Ta bort kryddnejlikan och svartpepparkornen.
  7. Blanda ner det tärnade bogfläsket i soppan och smaka av den med salt och peppar.
  8. Servera soppan tillsammans med senapskrämen. Garnera eventuellt med färsk timjan.

att dricka till

Nils Oscar Vinterbrygd

Vinterbrygd

Receptkälla: Lantmännen.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 18 FEBRUARI: Kålpudding a la Mannerström

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-18

Kålpudding

 4 port.

 

Ingredienser

Kålpudding
800 gram 
1 st 
1 st 
1 st 
2 dl 
1 dl 
2 st 
6 msk 
2 msk 
2 msk 

2 msk 
1 msk 

Garnityr

Till servering

 

Tillagning            

Skär ut stocken på kålhuvudet. Förväll kålhuvudet i lättsaltat vatten 10–15 minuter (den längre tiden för vitkål). Ta upp med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort mitt­ nerven på varje blad och lägg bladen åt sidan. Spara kålen du skurit bort. Skala och finhacka löken. Finhacka kålresterna och fräs med löken i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda med mjölk, ströbröd och lök­ och kålfräset. Låt svälla 10 minuter och blanda sedan ner färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en smidig smet. Provstek gärna lite färs och smaka av kryddningen. Sätt ugnen på 200°. Bryn kålbladen hastigt i smör. Varva kålblad och färs i en smord ugns­ fast form, avsluta med kålblad. Pensla med smält smör, peppra samt pudra över en nypa salt och farinsockret. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter, sätt gärna en plåt under om det skulle rinna över. Servera genast med kokt potatis, skysås, pressgurka och rårörda lingon.
 

att dricka till

 

Recept ur boken ”Mannerströms Färs” av Leif Mannerström
Foto: Tomas Yeh
Boken ges ut av Norstedts 
Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS SUPERSMARRIGA TIPS, FETTISDAGEN 17 FEBRUARI: Leilas semlor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-17

18 semlor

 

Leilas semlor

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Nils Oscar Rökporter

 

 

Du kan köpa det fantastiskt fina brödgallret på Leilas General Store.

Källa recept

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 16 FEBRUARI: Öl- och brännvinsbakad lax

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-16

Öl- och brännvinsbakad lax

Foto: Fabian Björnstjerna 

Ingredienser för 4 personer

500 g lättgravad lax
250 g bladspenat
1 gl lök
2 msk smör
4 msk mörk lager, som Nils Oscar Kalasöl
4 msk akvavit, som Nils Oscar Aquavit
3 msk pressad citronsaft
salt och peppar

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Tina och pressa vätskan ur spenaten.
2. Fräs löken i smöret. Tillsätt spenaten. Fräs tillsammans en kort stund. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg ut en bit smörpapper (ca 35 x 35 cm) på en lika stor bit aluminiumfolie. Gör fyra likadana. Fördela laxen på dessa och lägg spenatfräset uppepå..
4. Blanda öl, sprit och citronsaft. Häll det över laxen.
5. Vik ihop till helt täta paket och ugnsbaka dem 10-15 min i 100ºC. Servera med kokt potatis.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

Källa recept: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner