Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET FREDAG 9 MARS: Couscoussallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-05-09

Ingredienser för 4 personer

2 askar körsbärstomater
600 g couscousgryn
6 dl grönsaksbuljong
1½ msk gurkmeja
½ msk curry
1 msk salt
1 citron
½ dl olivolja
grön tabasco
1½ dl grovhackad persilja
2 msk strimlad mynta
200 g svarta oliver med kärnor
salt och peppar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150ºC. Skölj tomaterna och dela på mitten.
Lägg de på en plåt och ringla lite olivolja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt de torka i 40-60 min.
2. Skölj couscousen i kallt vatten. Koka upp buljongen med gurkmeja, curry och salt.
3. Lägg couscousen i en bunke och slå den kokande buljongen över. Låt svälla i 4-5 minuter, vänd med en gaffel så att couscousen separerar från varandra.
4. Pressa citronsaft och ringla olivolja över, smaka av med salt, tabasco och svartpeppar. Vänd ner persilja, mynta och oliver. Låt stå och dra tills det är dags att servera, vänd då ner tomaterna och servera i en vacker skål.

Foto: Fabian Björnstjerna
Källa: HÄR

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET: Grillad ingefärslax med bönsallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-04-30

Ingredienser för 4 personer

700 g laxfilé i skivor, gärna med fjällat skinn.
200 g sugarsnaps
200 g haricots verts
200 g vaxbönor
2 rödlökar
6 salladslökar
2 msk grov fransk senap
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
100 g bröd till krutonger

Ingefärs-och sesamglaze
1 dl  Japansk soya
½ msk Sirap
1 msk färsk riven Ingefära
1 msk Sesamfrön
1 msk Sesamolja
1 riven Vitlöksklyfta
2 tsk Maizena utrört i lite soja
1 msk Limesaft

 


Gör så här

1. Torka laxen, salta och peppra. 2. Ansa bönorna och koka var för sig i saltat vatten. Kyl av direkt i i kallt vatten, då behåller de sin krispighet. Lyft ur dem ut isvattnet och lägg i en skål. 3. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i isvatten i ca.10 min. 4. Skiva salladslöken. 5. Blanda en vinaigrette på senap och olja, salt & peppar, och slå över bönorna. 6. Grilla laxen på hög värme med skinnet kvar i halster eller på aluminiumfolie så att den inte rasar sönder. Pensla glazen på laxen flera gånger under grillningen. 7. Vänd ner lökarna i bönorna precis innan servering och toppa med brödkrutonger.

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar God Lager

 

Tips från Systembolaget.se
Foto: Lennart Weibull

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET: Vitlöks­bakad portabella­svamp med senapsdressing

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-04-30

Ingredienser för 4 personer

 

2 morötter
2 palsternackor
4 schalottenlökar
2 dl gröna puylinser
4 stora portabellosvampar
2 msk smör
8 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
300 g bacon

Senapsdressing:

1 msk fransk senap
1 äggula
2 dl rapsolja
2 msk citron
salt, svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna på längden i stavar. Skala och dela löken, koka rotfrukter och lök i 5 dl lättsaltat vatten cirka 4 minuter. Lyft upp grönsakerna ur vattnet när de är mjuka.
2. Låt linserna sjuda på svag värme i grönsaksvattnet (det ska vara cirka 4 dl vatten kvar) cirka 20 minuter.
3. Dra bort svampens hattskinn (annars blir svampen lite seg) med en skalkniv och skär bort svampfoten. Blanda smör, vitlök och persilja och ugnsbaka hattarna med kryddsmöret  cirka 20 minuter i en ugnssäker form. Ös gärna smör över svampen då och då. Salta och peppra.
4. Stek baconet på en plåt i ugnen cirka 5 minuter tills det fått fin färg, låt rinna av på hushållspapper.
5. Vispa ihop senapsdressingen och blanda de kokta linserna med hälften samt timjan. Blanda resterande dressing med de kokta grönsakerna. Servera enligt bild.

 

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar Rökporter

 

 

Tips från Systembolaget.se

Foto: Joel Wåreus

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

MIDDAGSTIPS: Friterad abborrfilé med tomatsalsa verde och potatisfrittata

Skrivet av: Projek Til Datum: 2014-03-26

Fiterad Aborre

Foto: Fabian Björnstjerna

 

Ingredienser för 4 personer

600 g abborrfilé 

10 små kokta potatisar 

3 vitlöksklyftor 

4 schalottenlökar 

1/2 dl olivolja 

1 litet knippe salvia 

1 litet knippe basilika 

4 ägg 

1 dl grädde 

späd sallad 

 

Salsa verde: 

1 msk mald vitlök 

4 msk malda soltorkade tomater 

2 msk kapris 

1 citron (finrivet skal och saft) 

1 ask röd basilika 

1 litet knippe persilja 

20 cocktailtomater 

1 1/2 blad huvudsallad 

3-4 dl olivolja

Gör så här

Börja med att mixa alla ingredienser till salsan. Fritatan: Skiva potatisarna fint och fräs dem sakta tillsammans med skivad schalottenlök och vitlök. Repa de färska örterna över. Vispa samman ägg och grädde. Slå det över fräset och grädda sakta tills den stannat, cirka 4 min. Låt svalna och skär den i tårtbitar. Fisken: Vänd abborren i asiatiskt ströbröd (i nödfall i vanligt ströbröd) och fritera i 170ºC varm olja i ca 3 minuter. Låt filéerna rinna av på hushållspapper. Salta och servera med salladen, salsan och fritattan.

 

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar India Ale

 

 

Tips från Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner