Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 26 FEBRUARI: Avokadosoppa med räkor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-26

Avokadosoppa med räkor

Ingredienser

500 gram 
3 st 
1 dl 
3 msk 

 

1 l 

Tillagning

1. Skala räkorna. Klyv och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur fruktköttet och mosa det med en gaffel eller mixerstav. Blanda moset med kesella så att det inte mörknar.

2. Värm buljongen och vispa ner i avokadomoset. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.

3. Häll upp soppan i tallrikar och garnera med räkor och gräslök eller någon annan ört från köksträdgården. Servera omedelbart.
 

att dricka till

 
 
Recept Alice Brax 
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix                          
                                     
Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 25 FEBRUARI: Lax- och spenatpaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-25

Lax- och spenatpaj

Ingredienser

Pajdeg
90 gram 
90 gram 
1 tsk 
1 tsk 
0,5 tsk 
100 gram 
2 msk 

Äggstanning
280 gram 
6 st 
1 tsk 

Fyllning
60 gram 
250 gram 

Tillagning

Pajdeg:
• Blanda majsmjöl, maizena, xantangummi, fiberhusk
och salt.
• Finfördela smöret i mjölblandningen.
• Tillsätt vattnet, arbeta till en smidig deg.
• Kavla ut degen lite grann. Lägg den i en pajform, 20–24 cm i diameter, och tryck ut den ännu tunnare så att den täcker botten och kommer upp på kanterna.
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Förgrädda pajskalet 5–10 minuter på 200 grader.

Paj:
• Vispa samman mjölk, ägg och salt till äggstanningen.
• Hacka spenaten grovt.
• Skiva laxen i centimetertjocka skivor.
• Klä botten av pajskalet med laxskivorna och strö över den hackade spenaten.
• Häll äggstanningen över fyllningen.
• Grädda pajen i 175 grader i ca 25 minuter, eller tills äggstanningen är fast.

 

att dricka till

 
India Ale

Recept ur boken ”Laga nytt - Pasta, pizza, paj och pirog utan gluten”, skriven av Maria Blom och Jesica Frej (Massolit förlag).
Foto: Christina Sundien.                       
                                     
Receptet är skapat av:

Bild

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 24 FEBRUARI: Sparrisrisotto med bönströssel

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-25

Sparrisrisotto med bönströssel         

               

 

Ingredienser

1 l 
1 st 
4 dl 
1 knippa(en) 
2,5 dl 
1 dl 

Bönströssel
1 burk(ar) 
4 msk 
                      

Tillagning

1. Koka upp grönsaksbuljongen. Hacka löken och fräs mjuk i olja. Tillsätt risottoris och låt fräsa med något. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga.
2. Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt havregrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen och en näve hackad persilja.
3. Skölj en burk svarta bönor. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek bönorna ganska hårt, krydda med mycket chili och salt. Låt rinna av på hushållspapper och servera till risotton.
 

att dricka till

Bordsöl

Recept och foto: Amanda och Eveline som driver bloggen Våra oköttsliga lustar
 
Receptet är skapat av:

Bild



                         

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 23 FEBRUARI: Norrländsk laxlasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-23

Norrlands laxlasagne med grönsallad

 

Lasagnen

2 tsk 
1 kruka(or) 
100 gram 
1 förpackning 
400 gram 
3 krm 
1 ask 
0,5 st 
2 klyfta(or) 
3 dl 

2 dl 
1 msk 

Topping
50 gram 

Sallad
1 msk 
2 tsk 
0,5 st 
1 ask 
250 gram 

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Laxlasagne: Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla purjolöken och skölj spenaten. Fräs alltsammans i lite olja i en varm stekpanna så att lök och spenat mjuknar. Ställ åt sidan.

3. Riv parmesanosten (spara 50 gram till topping). Mixa samman
creme fraiche, mjölk, parmesanost, dill, lantbuljong och svartpeppar i
en blender till en sås.

4. Ta fram en ugnsfast form. Varva sås, lasagneplattor, laxskivor och spenatfräs i 4 lager. Avsluta med ett lager lasgneplattor och sås och strö över resten av den rivna osten. Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.

Sallad: Skölj salladen. Skala och riv morötter och skala och
finstrimla rödlöken. Blanda i en skål och ringla över lite olja och vinäger. Servera laxlasagnen med grönsallad
 

att dricka till

 
Bordslager


Recept: Mari Bergman
Foto: Susanna Livijn Wexell

                         
                                     

Receptet är skapat av:

Bild

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner