Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 24 FEBRUARI: Sparrisrisotto med bönströssel

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-25

Sparrisrisotto med bönströssel         

               

 

Ingredienser

1 l 
1 st 
4 dl 
1 knippa(en) 
2,5 dl 
1 dl 

Bönströssel
1 burk(ar) 
4 msk 
                      

Tillagning

1. Koka upp grönsaksbuljongen. Hacka löken och fräs mjuk i olja. Tillsätt risottoris och låt fräsa med något. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga.
2. Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt havregrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen och en näve hackad persilja.
3. Skölj en burk svarta bönor. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek bönorna ganska hårt, krydda med mycket chili och salt. Låt rinna av på hushållspapper och servera till risotton.
 

att dricka till

Bordsöl

Recept och foto: Amanda och Eveline som driver bloggen Våra oköttsliga lustar
 
Receptet är skapat av:

Bild



                         

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 23 FEBRUARI: Norrländsk laxlasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-23

Norrlands laxlasagne med grönsallad

 

Lasagnen

2 tsk 
1 kruka(or) 
100 gram 
1 förpackning 
400 gram 
3 krm 
1 ask 
0,5 st 
2 klyfta(or) 
3 dl 

2 dl 
1 msk 

Topping
50 gram 

Sallad
1 msk 
2 tsk 
0,5 st 
1 ask 
250 gram 

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Laxlasagne: Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla purjolöken och skölj spenaten. Fräs alltsammans i lite olja i en varm stekpanna så att lök och spenat mjuknar. Ställ åt sidan.

3. Riv parmesanosten (spara 50 gram till topping). Mixa samman
creme fraiche, mjölk, parmesanost, dill, lantbuljong och svartpeppar i
en blender till en sås.

4. Ta fram en ugnsfast form. Varva sås, lasagneplattor, laxskivor och spenatfräs i 4 lager. Avsluta med ett lager lasgneplattor och sås och strö över resten av den rivna osten. Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.

Sallad: Skölj salladen. Skala och riv morötter och skala och
finstrimla rödlöken. Blanda i en skål och ringla över lite olja och vinäger. Servera laxlasagnen med grönsallad
 

att dricka till

 
Bordslager


Recept: Mari Bergman
Foto: Susanna Livijn Wexell

                         
                                     

Receptet är skapat av:

Bild

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 19 FEBRUARI: Ärtsoppa med senapskräm

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-19

Dagens middagstips står Lantmännen för, en torsdagsklassiker som är både mättande och nyttig. Fläsket kan uteslutas för en vegetarisk variant, tillsätt då lite grönsaksbuljong för extra smak.

4 portioner

Ärtsoppa
6 dl Go Green Svenskodlade Gula Ärter
Ca  1 ½ l vatten till blötläggning
1 gul lök
250 g rimmat bogfläsk
1 tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk timjan
3 hel kryddnejlika (kan uteslutas)
5 hela svartpepparkorn
1 ½ l vatten
½ msk salt

Senapskräm
2 dl crème fraiche
2 msk söt stark senap 

Salt och peppar
Smör till fräsning
Färsk timjan till servering

 

Såhär lagar du receptet

  1. Blötlägg ärterna i vattnet ca 6-12 h.
  2. Skala och finhacka löken. Häll av vattnet från ärterna.
  3. Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs löken glansig. Tillsätt ärter, bogfläsk, timjan, kryddnejlika, svartpeppar, vatten och salt. Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 h.
  4. Ta upp fläsket och skär det i träningar. Låt soppan koka ytterligare 30 min.
  5. Rör samman crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillsätt eventuellt lite mer vatten i soppan om den kokat torrt. Ta bort kryddnejlikan och svartpepparkornen.
  7. Blanda ner det tärnade bogfläsket i soppan och smaka av den med salt och peppar.
  8. Servera soppan tillsammans med senapskrämen. Garnera eventuellt med färsk timjan.

att dricka till

Nils Oscar Vinterbrygd

Vinterbrygd

Receptkälla: Lantmännen.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 18 FEBRUARI: Kålpudding a la Mannerström

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-18

Kålpudding

 4 port.

 

Ingredienser

Kålpudding
800 gram 
1 st 
1 st 
1 st 
2 dl 
1 dl 
2 st 
6 msk 
2 msk 
2 msk 

2 msk 
1 msk 

Garnityr

Till servering

 

Tillagning            

Skär ut stocken på kålhuvudet. Förväll kålhuvudet i lättsaltat vatten 10–15 minuter (den längre tiden för vitkål). Ta upp med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort mitt­ nerven på varje blad och lägg bladen åt sidan. Spara kålen du skurit bort. Skala och finhacka löken. Finhacka kålresterna och fräs med löken i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda med mjölk, ströbröd och lök­ och kålfräset. Låt svälla 10 minuter och blanda sedan ner färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en smidig smet. Provstek gärna lite färs och smaka av kryddningen. Sätt ugnen på 200°. Bryn kålbladen hastigt i smör. Varva kålblad och färs i en smord ugns­ fast form, avsluta med kålblad. Pensla med smält smör, peppra samt pudra över en nypa salt och farinsockret. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter, sätt gärna en plåt under om det skulle rinna över. Servera genast med kokt potatis, skysås, pressgurka och rårörda lingon.
 

att dricka till

 

Recept ur boken ”Mannerströms Färs” av Leif Mannerström
Foto: Tomas Yeh
Boken ges ut av Norstedts 
Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner