Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 27 FEBRUARI: Fish´n chips

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-27

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
1 l rapsolja
600 g torskfilé, fryst, MSC-märkt
1 kg bakpotatis
FrityrSmet
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vitvinsvinäger
1 dl öl

1. Tina fisken enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av på hushållspapper.
2. Sätt ugnen på 150°. Skala och skär potatisen i stavar, ca 1 x 1 cm. Lägg dem i kallt vatten ca 5 min. Låt potatisen rinna av och torka den torr på hushållspapper eller kökshandduk.
3. Hetta upp oljan till 160° i en fritös eller i en gryta. Fritera potatisen i omgångar tills den är mjuk. Låt den rinna av i durkslag.
4. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt öl, vatten och vinäger och vispa till en klimpfri smet.
5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen ytterligare 1-2 min tills den fått fin färg och är knaprig. Krydda med salt. Lägg pommes fritesen i en ugnssäker form och håll dem varma i ugnen medan fisken friteras.
6. Doppa fisken i smeten och fritera den i omgångar i oljan ca 2 min. Låt den rinna av på hushållspapper. Servera fisken genast med pommes frites och vinäger.

att dricka till

Nils Oscar God Lager

Nils Oscar God Lager

 

Recept från Allt om mat
Bildkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 26 FEBRUARI: Avokadosoppa med räkor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-26

Avokadosoppa med räkor

Ingredienser

500 gram 
3 st 
1 dl 
3 msk 

 

1 l 

Tillagning

1. Skala räkorna. Klyv och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur fruktköttet och mosa det med en gaffel eller mixerstav. Blanda moset med kesella så att det inte mörknar.

2. Värm buljongen och vispa ner i avokadomoset. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.

3. Häll upp soppan i tallrikar och garnera med räkor och gräslök eller någon annan ört från köksträdgården. Servera omedelbart.
 

att dricka till

 
 
Recept Alice Brax 
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix                          
                                     
Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 25 FEBRUARI: Lax- och spenatpaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-25

Lax- och spenatpaj

Ingredienser

Pajdeg
90 gram 
90 gram 
1 tsk 
1 tsk 
0,5 tsk 
100 gram 
2 msk 

Äggstanning
280 gram 
6 st 
1 tsk 

Fyllning
60 gram 
250 gram 

Tillagning

Pajdeg:
• Blanda majsmjöl, maizena, xantangummi, fiberhusk
och salt.
• Finfördela smöret i mjölblandningen.
• Tillsätt vattnet, arbeta till en smidig deg.
• Kavla ut degen lite grann. Lägg den i en pajform, 20–24 cm i diameter, och tryck ut den ännu tunnare så att den täcker botten och kommer upp på kanterna.
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Förgrädda pajskalet 5–10 minuter på 200 grader.

Paj:
• Vispa samman mjölk, ägg och salt till äggstanningen.
• Hacka spenaten grovt.
• Skiva laxen i centimetertjocka skivor.
• Klä botten av pajskalet med laxskivorna och strö över den hackade spenaten.
• Häll äggstanningen över fyllningen.
• Grädda pajen i 175 grader i ca 25 minuter, eller tills äggstanningen är fast.

 

att dricka till

 
India Ale

Recept ur boken ”Laga nytt - Pasta, pizza, paj och pirog utan gluten”, skriven av Maria Blom och Jesica Frej (Massolit förlag).
Foto: Christina Sundien.                       
                                     
Receptet är skapat av:

Bild

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 24 FEBRUARI: Sparrisrisotto med bönströssel

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-25

Sparrisrisotto med bönströssel         

               

 

Ingredienser

1 l 
1 st 
4 dl 
1 knippa(en) 
2,5 dl 
1 dl 

Bönströssel
1 burk(ar) 
4 msk 
                      

Tillagning

1. Koka upp grönsaksbuljongen. Hacka löken och fräs mjuk i olja. Tillsätt risottoris och låt fräsa med något. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga.
2. Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt havregrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen och en näve hackad persilja.
3. Skölj en burk svarta bönor. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek bönorna ganska hårt, krydda med mycket chili och salt. Låt rinna av på hushållspapper och servera till risotton.
 

att dricka till

Bordsöl

Recept och foto: Amanda och Eveline som driver bloggen Våra oköttsliga lustar
 
Receptet är skapat av:

Bild



                         

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner