Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 3 JULI: Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-03
Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Foto: Lennart Weibull

 

Ingredienser för 4 personer

16 st.  Dim sum plattor (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 st. Huvud kinakål/salladskål
100 g Ostronskivling
1 st. Schalottenlök.
10 g Gräslök
2 cm Ingefära
2 St. vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk Socker
salt och peppar

Garnering

ca 12 st. Enokisvampar
¼ Purjolök
10 g Blandade färska örter till garnering

Gör så här

1. Strimla kål och förväll den i kokande vatten.  Skär ostronskivlingen i små tärningar. Finhacka schalottenlök, ingefära, gräslök och vitlök.
2. Stek ostronskivlingen i smör, tillsätt schalottenlöken och låt löken bli mjuk. Tillsätt då kina/salladskålen, ingefäran, socker och gräslöken. Rör om och smaka av med salt & peppar och låt svalna något.
3. Rulla blandningen till små bollar, lägg på en dimsumplatta och vik ihop dem. Vid servering läggs de färdigvikta dimsumen i träkorgar tillsammans med Enokisvampen och purjolöken. Korgen placeras på en gryta med vatten och kokar sedan i ca 10 min. Avsluta med att strö på lite färska örter.

att dricka till

Nils Oscar God Lager eller Nils Oscar SMÖF Jubelöl

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 2 JULI: Grillad biff med pepparrotsmör & rödvinssmör

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-02

Grillad biff med pepparrotsmör & rödvinssmör
Foto:
Gunnar Magnusson

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Ca 150 g kött per person
Rödvinssmör:
1 gul lök, hackad
1 kvist timjan
1 lagerblad
½ flaska rött vin
100 g mjukt smör
peppar från kvarn
Pepparrotssmör:
100 g mjukt smör
100 g nyriven pepparrot
citronsaft
socker

Gör så här

Man kan välja att grilla en skiva per person eller att grilla en stor bit som man efter grillningen trancherar. Det är viktigt att köttet, oavsett storlek, har tagits ut från kylen och blivit tempererat innan det hamnar på grillen.
Rödvinssmör:
1. Koka gul lök, timjan och lagerblad i det röda vinet tills det kokat bort och är torrt.
2. Låt löken kallna och plocka bort timjan och lagerblad.
3. Blanda löken med det mjuka smöret, smaka av med peppar.
Pepparrotssmör:
1. Blanda nyriven pepparrot med mjukt smör.
2. Spetsa med några droppar citron och en knivsudd socker. De senare är typiska smaklösare och framkallar pepparrotens arom.
Tips! Det är så enkelt att göra detta smör så det behöver inte göras i förväg, det blir dessutom ett delikatare resultat om smöret serveras mjukt ur en skål.

Att dricka till

Nils Oscar Winter Edition

 

Källa: Systembolaget.se

 

 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGTIPS, TISDAG 1 JULI: Potatiscrème smaksatt med chèvre, serveras i consommé på kavring

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-01

Potatiscrème
Foto:
Lennart Weibull

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Potatiscrème

200 g Amadine potatis
100 g Getost
50 g Smör
50 g Mjölk
Salt och peppar

Lökringar

1 st. Schalottenlök
1 st. Äggula
½ dl Vetemjöl
½ dl Panko (japanskt ströbröd)
3 dl Matolja

Salvia

12 blad salvia
salt

Syrliga lökar

4 st. Små röda steklökar
¼ dl Ättika
½ dl Socker
¾ dl Vatten

Kavringsflarn

1 bit Kavring
1 msk Smör

Kavringsconsommé

6 dl Grönskaksbuljong
200 g Kavring
Salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 160°. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i potatispress och blanda tillsammans med getost, mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
2. Skala och skiva schalottenlöken i ringar. Vispa upp äggulan. Dubbelpanera sedan lökringarna, först i mjölet sen i ägget och till sist i Pankot. Fritera till gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Fritera även salviabladen krispiga, lyft upp ur olja och salta lätt. Låt rinna av.
3. Dela ner steklökarna som fina skålar. Koka upp övriga ingredienser och slå dem sedan över lökarna, låt stå och dra till löken blir fint röd.
4. Skär kavringen i tunna skivor ca 1mm, lägg på bakplåtspapper. Pensla med smör och baka av på 160°, ca 10 min eller tills att flarnen blir hårda.
5. Värm grönsaksbuljongen och smula i kavringen. Låt stå och dra i ca 30 min. Sila därefter genom kaffefilter. Smaka upp med salt och peppar.
6. Lägg potatiscrème i en djup tallrik, slå consommén runt om och toppa med löken, kavringsflarnen och de friterade salviabladen.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Hop Yard

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGSTIPS: Grillad lax med ljummen spenatsallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-06-30

Grillad lax med ljummen spenatsallad

Foto: Joel Wåreus

 

 

 

 

Ingredienser för 4 personer

Ljummen spenatsallad:

100 g hasselnötter
250 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul lök
2 msk olivolja
pressad saft av 1/2 citron
ca 1/2 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

 

Grillade laxkotletter:

4 laxkotletter (à 180 g)
2 msk olivolja ca 2 krm svartpeppar
pressad saft av 1 citron
Till servering:
citronklyftor

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°. Rosta nötterna i en långpanna 5-7 minuter tills de har fått färg. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka dem grovt.
2. Skölj den färska spenaten och låt rinna av väl eller tina den frysta och krama ur vätskan ordentligt.
3. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 2 minuter. Tillsätt spenaten och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör ner nötter, citronsaft, salt och peppar.
4. Pensla laxkotletterna med olja. Salta, peppra och grilla dem ca 5 minuter på varje sida.
Servera med spenatsalladen och citronklyftor.

 

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner