Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

Bekanta er med Chris Kirk som gästbrygger på Nils Oscar i sommar!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-31

Chris Kirk, 28 år, kommer från Moffat Station Brewery i Colorado och har bryggt öl sedan 7 år tillbaka. Han är certifierad bryggare och har läst på The Brewing Science Insitiute i Colorado och har tidigare arbetat på Great Divide Brewing Company, där han blivit upplärd av head brewer Taylor Rees, men även på Bodebrown i Brasilien.
-Jag har dock lärt mig allra mest när jag bryggt små batcher hemma i mitt garage, säger Chris.

 

Här kan man se en film med Chris från hans nuvarande jobb på Moffat Station Brewery i Colorado,
klicka på bilden! 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 31 JULI: Kräftkeso och romröra på Västerbottenspaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-31

Kräftkeso och romröra på Västerbottenspaj
Foto:
Lennart Weibull 

Ingredienser för 4 personer

Pajen:

4 st portionspajskal
200 gram västerbottensost
2 st ägg
2 dl grädde
2 st schalottenlök
1/2 msk svartpeppar
Salt och peppar

Topping med kräftor:

200 gram grovhackade kräftor
1 dl dill plockade vippor
1 dl persilja plockade blad
1 st vitlök, klyfta
2 dl keso
Salt och peppar

 

Topping med stenbitsrom:

100 g ishavsrom
1/2 st rödlök
1 knippe körvel/gräslök
1 msk citronsaft
2 dl gräddfil
Salt och peppar

 

Gör så här

 

Pajen:

1. Värm ugnen till 200°C. Riv ost och lök, blanda i en bunke med grovmald svartpeppar. Lägg ner blandningen i de färdiga pajskalen.
2. Vispa ägg, grädde och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i pajskalen och baka dessa i 200 C varm ugn i ca 10-15 min, tills de fått fin färg och stelnat.

Kräfttoppingen:

3. Plocka örterna, riv vitlöken och blanda i keson. Vänd ner kräftorna i kesoblandningen, krydda med salt och peppar.
Romtoppingen:
4. Finhacka rödlök och blanda med gräddfil, citronsaft och ishavsrom. Plocka körvel/gräslöken fint och blanda i gräddfilen strax innan servering. Smaka av med salt och peppar. 

 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 30 JULI: Flankstek med kantareller, färska bönor, rödbetor och gulbetssallad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-30
Flankstek med kantareller, färska bönor, rödbetor och gulbetssallad

Foto: Lennart Weibull

  

Ingredienser för 4

600-800 g Flankstek
4 st. Rödbetor
1 ask Vaxbönor
1 ask Haricots verts
500 g Färska kantareller
Olja till stekning
Smör till stekning
Salt och peppar
3 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger
1 msk vatten
1-2 Gulbetor
1 Polkabeta
1 påse Machesallad
1 dl Rostade pinjenötter
1 knippe Bladpersilja
Salt och peppar
3 dl Kalvfond
Salt & peppar
2 msk Maizenaredning
4 msk Brynt smör

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Skala rödbetorna och klyfta dem lägg sedan på en plåt. Häll över lite olja och salta och peppra. Rostade i ugn i ca 20-25 min.
2. Koka de färska bönorna i lättsaltat vatten tills mjuka, ca 4 min.
3. Stek flanksteken i het panna, stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 53°. Låt vila och skiva upp vid servering.
4. Stek kantarellerna i smör i varm panna. Salta och peppra.
5. Rör ihop olja, vinäger och vatten till en vinaigrette. Salta och peppra.
6. Hyvla gulbetan och polkabetan tunt med mandolin eller vass osthyvel.
7. Skölj salladen och blanda med betorna, vinaigretten och lägg upp på stort fat.
8. Toppa med pinjenötter och persilja
9. Koka upp kalvfonden, krydda med salt och peppar. Red av till simmig konsistens. ”spräck” fonden med det brynta smöret.
10. Vid servering: Lägg upp köttet med kantarellerna, bönorna och de rostade rödbetorna. Ringla kalvfonden över. Servera salladen på sidan om.

 

Att dricka till

Nils Oscar Winter Edition

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 29 JULI: Bryggmästarlåda

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-07-29

Bryggmästarlåda

Ingredienser för 4 personer

 

4 oxfilémedaljonger à 80 g

Lag:

1 del soya
1 del porter
1 del Belgisk ale
svartpepparkorn
1 hackad vitlöksklyfta
1 bit ingefära

Lökragu:

blancherade rödlöksklyftor
schalottenlökshalvor
strimlor av gul lök
purjolök

Tillbehör:

8 skivor hackad och stekt bacon
saltgurka i stavar

 

Bryggmästarpotatis:

1 kg potatis i ½ cm skivor
1/2 gul lök
smör
6 dl Belgisk Ale
Kryddpåse med svartpeppar, nejlika
lagerblad
salt
en gnutta socker

 

Gör så här

 

Dag 1.

Bryggmästarpotatis: Bryn potatisen, lägg i en gryta. Bryn därefter lökskivorna, salta och sockra. Blanda lök och potatis med kryddorna, häll på ölet och låt koka sakta tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Låt kallna och mogna över natten.

Dag 2.

Lag: Koka upp ingredienserna till lagen, så mycket att det nätt och jämnt kommer täcka köttet. Lägg i köttet, låt koka 30 sek, sänk värmen och låt sjuda till medium (ca 5-8 min)
Lökragu: Stek den blancherade löken. Börja med gul lök och purjo och tillsätt resten av löken så den bara blir varm.
Servering: Värm bryggmästarpotatisen och lägg upp den i halvdjupa tallrikar, lägg oxfilén ovanpå och strö över baconet.

 

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 

 

Foto: Fabian Björnstjerna
Källa: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner