Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 9 SEPTEMBER: SVAMPRISOTTO

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-08
 

 

Svamprisotto

Foto: Gunnar Magnusson 

Ingredienser för 4 personer

1 gul lök
200 g svamp, t ex champinjoner och portabello
2 msk olivolja
salt
3 dl avorio- eller arborioris
2 dl vitt vin
1 liter hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 msk smör
1/2 dl riven parmesan
svartpeppar

Till servering:

parmesan

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Rensa och skär svampen i grova bitar. Fräs lök och svamp i oljan i en kastrull på medelstark värme under omrörning i ca 5 minuter. Salta.
2. Tillsätt riset och låt fräsa med ca 2 minuter. Häll på vinet och låt det koka in helt.
3. Tillsätt buljongen 2 dl i taget, rör om och låt koka in. Fortsätt på samma sätt tills risotton har fått en krämig konsistens, men riset fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Tillsätt smör och parmesanost efter smak.
Smaka av med salt och peppar. Servera med ytterligare parmesan.

 

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar God Lager

 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 5 SEPTEMBER: Ingefärslax med thaipotatis

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-09-05

 

 

Ingefärslax med thaipotatis

Foto: Lennart Weibull

  

Ingredienser för 4 personer

800 g lax
1 ½ msk salt
3 msk socker
3 msk färsk riven ingefära

 

Thaipotatis

800 g sparris- eller mandelpotatis,
skalade (gärna små)
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
2 dl vitt vin
2–3 dl vatten
1 citrongräs
1 hönsbuljongtärning
2 msk limesaft
1 röd chili, finhackad
4 sticklökar

 

Gör så här:

 

Ingefärslax

1. Skölj laxen i kallt vatten och torka sedan av den med
papper. Vi rekommenderar att laxen har varit fryst
innan.
2. Putsa bort laxens synliga hinnor och fett. Dra bort
laxens ryggben med en laxtång eller en vanlig pincett.
3. Skala och riv den färska ingefäran fint. Blanda
kryddblandningen och avsluta med ingefära.
4. Gnid in kryddblandningen i laxen och dela den därefter
i fyra lika stora bitar. Låt stå kvar i rumstemperatur
tills kryddblandningen har börjat smälta, ca 30 minuter.
5. Skiva laxen och halstra hastigt i varm panna. Servera
med thaipotatisen och limeklyftor.

Thaipotatis

1. Fräs potatis och finhackad vitlök i sesamolja. Tillsätt
sesamfrön och det vita vinet. Låt koka upp för att
därefter slå på vatten.
2. Banka citrongräset med baksidan på kniven. Lägg ner
i kastrullen tillsammans med hönsbuljongtärningen
och sjud i 15–20 minuter. Rör om lite då och då. Vätskan
ska koka in i potatisen. På slutet tillsätts
limesaft, chili och fint skivade sticklökar.
3. Ta bort citrongräset innan servering.
Smaka av med salt & peppar.

 

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Kalasöl

 

 

Källa: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Nils Oscar Belgo Pale Ale- god till kräftorna!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-08-07

"Det är dags att sörpla kräftor. Allra bäst är förstås om de är fiskade i närliggande vatten och kokta i riklig sälta med mängder av krondill i grytan hemma på spisen. Mums! En delikatess i augusti om du frågar oss. Något vi längtar efter, och även om vi älskar goda viner så häller vi mer än gärna upp en välkyld, god öl i glaset när det vankas kräftskiva", skriver Tasteline.
Nils Oscar Belgo Pale Ale var en av de öl som rekomenderas:

Nils Oscar Belgo Pale Ale, Sverige

1424, 18.90 kr, 4.4 %, 330 ml

Gott från Nyköping. Lite flörtigare i stilen med lättsam sötma i den relativt smakrika helheten, här bjuds kanderad citron, aprikos och kryddor. Sitter fint till de salta kräftorna.

Bästa ölen till kräftskivan

Läs hela recensionen HÄR

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Festivalen Stora öl- små bryggerier närmar sig!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-08-04

Nu börjar det närma sig festivaldags och biljettförsäljningen har verkligen tagit fart!
Skynda er att köpa era biljetter NU innan de tar slut! Klicka HÄR för att komma till biljettsidan!

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner