Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, Måndag 14 Mars: Älgskavsgryta och Nils Oscars Ekologiska

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-14

Receptkälla: Mitt Kök

 

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g älgkött i tunna skivor (skav)
  • 400 g svamp (kantareller)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 6 msk smör
  • 2 msk mjöl (dinkel)
  • 3 dl svampspad (om de varit torkade) annars buljong
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 msk soja
  • salt & peppar
  • persilja efter behag

Så här gör du

  1. Fräs kött, svamp och hackad lök i smör. Strö över mjöl och tillsätt svampspad eller buljong, crème fraiche och soja. Krydda med salt och peppar. Strö över klippt persilja vid serveringen.
  2. Servera med potatis och sallad.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Ekologiska

Nils Oscar Ekologisk

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 18 JANUARI: Libanesisk mangoldsoppa med linser

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-01-18

Shorbet adas bi hamoud  är namnet på denna stärkande mangoldsoppa med sitt ursprung från Libanon.
Den görs på få ingredienser men är samtidigt mycket smakrik.

Ingredienser för 4 personer


1 stor bunt färsk mangold (ca 300 g)
2,5 dl gröna linser
4-5 st potatisar
1 liten bunt färsk koriander eller 40 g djupfryst
1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin (kan uteslutas)
Salt & peppar
Saften från 1 citron
Ca 1,5 liter vatten
Stekning:
2 msk rapsolja

Gör såhär:
Skär bort stjälkarna från mangolden och lägg bladen åt sidan, stjälkarna behöver kokas längre än bladen (se bilder nedan). Hacka dem i bitar. Lägg stjälkarna tillsammans med linserna i en kastrull, häll över ca 1,5 liter vatten och koka upp. Lägg på ett lock och låt dem få puttra långsamt tills linserna mjuknar, ca 20 min. Skala och skär under tiden potatisen i tärningar. Vänd ner potatis och hackade mangoldblad i grytan, låt dem få koka med linserna i ca 15 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

Hacka lök i tärningar, finhacka koriandern och mortla vitlöken till strimlor. Fräs löken i lite olja tills den mjuknar och blir glansig, blanda sedan med vitlöken och fräs en stund till. Vänd slutligen i koriander och eventuellt spiskummin, stek allting hastigt. Häll dem i soppan och låt dem få koka med i ca 5 min. När allting i grytan är färdigkokt stänger du av värmen och blandar i citronsaften. Soppan är klar och redo att serveras.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

Nils Oscar India Ale

 

Receptkälla: Zeinas kitchen

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 13 JANUARI: Laxpanna med kantareller, enbär och lingon

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-01-13

Hej kära vänner!
Efter en lång sjukskrivning är jag äntligen tillbaka på benen som ser fram emot ett nytt spännande år tillsammans med kollegorna på Nils Oscar, samt givetvis med er- alla Nils Oscar-vänner!
Vi kör igång med ett smarrigt recept, detta kommer jag bjuda min pappa och bonusmamma på när de kommer på middag ikväll. Jag har lagat det förut och det är en riktigt hit! Supersmarrigt och lättlagat, prova ni med!

4 portioner
Ingredienser
  • 4 bitar skinn- och benfri lax, cirka 500 g
  • 1 purjolök
  • cirka 150 g kantareller
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1/2 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 ,5 msk vilt- och kantarellfond
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 ,5 tsk stötta enbär
  • 1-2 msk lingon
  1. Skär laxen i bitar, cirka 2x2 cm. Bryn bitarna i smör i en panna cirka 2 minuter. Lägg laxen på ett fat och stek därefter kantarellerna gyllene.
  2. Vispa ihop matlagningsgrädde, mjöl, soja, balsamvinäger, gelé, fond och kryddor och häll i pannan med kantarellerna. Tillsätt laxen och låt alltsammans koka cirka 3-4 minuter. Strö över lingon.
  3. Servera med ris eller potatis.

att dricka till

Nils Oscar Alkoholfri
Nils Oscar Alkoholfri

Nils Oscar Alkoholfri har en mycket stark karaktär, trots att den är alkoholfri. Ölet är ljust bärnstensfärgat och i pale ale-stil. Det är bryggt med fyra olika maltsorter och är sedan kryddat med Amarillo och Cascade.

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 8 SEPTEMBER: Mozzarella- och spenatlasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-09-08

Mozzarella- och spenatlasagne

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Kärna ur och grovhacka paprikan.
  3. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg.
  4. Tillsätt spenaten, något tinad.
  5. Låt puttra i 3–4 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Smaka av med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
  8. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull.
  9. Vispa ner mjölet.
  10. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Smörj en ugnsfast form med smör.
  13. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås.
  14. Översta lagret ska vara bechamelsås.
  15. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen.
  16. Toppa med den rivna parmesanosten.Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
  17. Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
  18. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.
  19. Servera den krämiga lasagnen med en sallad                    

att dricka till

Nils Oscar India Ale

Källa: Recept.nu

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner