Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMYS, 27 MARS: Lasagne med lax och spenat

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-27

Lasagne, lax och spenat Receptbild - Allt om Mat

Ingredienser 4 –6 pers

500 g laxfilé, färsk utan skinn
0,5 tsk salt
2 msk smör
1 st fänkål, (ca 300 g)
10 st lasagneplattor, torkade
2 krm muskotnöt, riven
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk anis, frö
200 g spenat, färsk eller fryst
Tomatsås:
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater, (400 g)
0,5 msk timjan, torkad
vit sås:
2 dl vitt vin, torrt
3 msk majsstärkelse, maizena
1,5 dl parmesanost, riven
6 dl mjölk
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
1 krm svartpeppar, nymald
3 msk mjölk

 

  Tillbehör
parmesanost
 

pumpakärnsvinägrett (kan köpas färdig)

 

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.
3. Tillsätt krossade tomater,  salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
4. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.
5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.
6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor,  tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
9. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

 

att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

        Recept från

 

 

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Earth Hour med

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-26

På lördag den 28 Mars Kl 20:30 släcker vi ner ljuset under en timmes tid (eller så länge man vill), för att visa vårt engagemang för miljön dvs Earth Hour. Under den tiden kan man passa på att tända lite ljus, plocka fram något gott att äta och fixa iordning en och annan drink.

Vi på Nils Oscar förespråkar ekologisk sprit, vilket alla våra spritsorter är. Nedan listar vi några drinkrecept gjorda på Nils Oscars ekologiska sprit, som man enkelt beställer på www.systembolaget.se 
Läs nedan hur man går till väga. Prova!

 

Southside

4 cl Nils Oscar Tärnö Gin
2 cl färskpressad lime-eller citronjuice
1,5 cl Sockerlag
4 blad färsk mynta

Häll vodkan, citronjuicen och sockerlagen i en shaker med is, riv över myntabladen.
Skaka intensivt i trettio sekunder och sila över ett kylt glas.

   

Cosmopolitan

4 cl Nils Oscar Vodka Zero
2 cl Cointreau
6 clTranbärsjuice
en skvätt limejuice

Blandas och serveras i Martiniglas.
Garnera med en limeskiva.

 

Så här beställer du på systembolaget.se

1. Välj hur du vill få varorna levererade med knapparna till vänster. Om det bara finns en knapp är det för att du har valt en vara som bara kan levereras på ett sätt.

2. Ange den butik där du vill hämta varorna, eller ditt postnummer för hemleverans.

3. Sök upp de varor du vill beställa som vanligt och lägg dem i din varukorg. Observera att träfflistorna nu bara visar de varor som kan levereras på det önskade sättet.

 

 

Nu hoppas vi att så många som möjligt anammar Earth Hour och släcker ner på lördag.

Trevlig helg!

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 26 MARS: Pumpasoppa med ingefära & rostade pumpafrön

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-26
KLEINSMITH
4 portioner
Ingredienser
  • 1 kg pumpa
  • 1 gul lök
  • 8 dl buljong
  • 2 msk fint riven färsk ingefära
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • pumpafrön
  1. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i bitar. Skala och hacka löken. Lägg pumpa och lök i en kastrull och tillsätt buljongen. Sjud under lock i 15 minuter tills pumpan mjuknat.
  2. Rör ner ingefära och mixa till en slät soppa. Tillsätt grädden och värm soppan igen. Krydda. Servera med rostade pumpafrön.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

Receptkälla: Mitt kök

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 24 MARS: Lallerstedtare på böckling

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-24

Foto: Fabian Björnstjerna

Ingredienser för 4 personer

10 rensade böcklingar
3-4 kokta potatisar
1 gul lök
2 finstrimlade purjolökar
2 finstrimlade rödlökar
3-4 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
curry
koncentrerad äppeljuice
peppar och salt
rårörda lingon

Gör så här

Blanda ca 0,5-1 dl vispgrädde med ströbröd till en panad och låt svälla 10-20 minuter. Blanda i böcklingen, pressad potatis och råriven gul lök. Blanda väl och smaka av med peppar och salt. Forma till små "pannbiffar" och stek dem.
Stuva purjolöken och rödlöken i vispgrädde. "Parfymera" med curry och äppeljuice. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

Receptkälla: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner