Nils Oscar blogg

Recension: Bästa dryckerna till påskbuffén, 5 plus till Nils Oscar Kalaspåsköl!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-02

Dags för påskbuffé med lamm, späda primörer, lax - och ägg. Men vad ska serveras i glasen? Aftonbladets vinexpert, Mischa Billing, vet!

Den här tiden på året, när ljuset är tillbaka och grönskan är på väg, är jag alltid sugen på primörer. Jag längtar efter det unga, nya, fräscha och de skira, lätta smakerna. Visste du förresten att ägg räknades till en av vårens primörer, förr i tiden? Jo, för under den mörka vintern värpte hönsen inte ägg. De började igen, vid vårdagjämningen. Det är alltså anledningen till att vi äter så många ägg till påsk, som nu har blivit en av årets största mathögtider. För mig ­betyder det mål- tider med lax, vårkyckling och lamm som huvudingredienser. Till det bjuder jag på späda grönsaker som sparris, rams-lök, salladslök och toppmurklor. Givetvis äter jag alltid minst en portion nässelsoppa - serverad med ett pocherat ägg.

 Vad jag helst dricker till all den goda maten, det tipsar jag om här. Så, varsågod, här är helgens bästa köp! Glad påsk!

Öl
 FEM PLUS

Kalaspåsköl

Nils Oscar Kalaspåsköl (1360), Sverige, 19,70 kr.
Matig och fyllig ale med rostade toner. Stabilt och gott med balanserad beska. Mycket god eftersmak. 

 

Läs hela artikeln på Aftonbladet.se/plus

 

 

Permalänk Kategori: Nyheter

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 31 MARS: Ratatouille med bönor och knäckta ägg

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-31

Ratatouille med bönor och knäckta ägg

Ingredienser

1,5 dl 
4 dl 
1 tsk 
1 msk 
4 st 
3 dl 
1 st 

1 st 
1 st 
1 st 
1 st 
1 st 
4 st 
0,5 tsk 
1 st 
1 dl 

Tillagning

1. Använd en vid kastrull eller djup stekpanna. Skär zucchini, paprikor och aubergine i bitar. Hacka löken. Lägg aubergine och lök i pannan och salta lätt. Stek ca 5 minuter i hälften av oljan. Tillsätt resten av oljan om du vill och stek även zucchini, lök och paprika några minuter.

2. Presssa i vitlök och krydda. Stek någon minut till. Häll på vin och krossade tomater. Tillsätt lagerblad, finhackad chili och balsamvinäger. Låt sjuda på svag värme 20 minuter. Tillsätt bönorna. Knäck i 4 ägg och låt småputtra tills äggvitorna är vita men gulan fortfarande är lite lös.

att dricka till

 
 
 
Recept: Mia Troberg Elonq
Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet                          
                                     
Receptet är skapat av:


                         
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

LINKÖPING BEER EXPO 2015 ÄR TILL ÄNDA, TACK ALLA BESÖKARE!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-30

STORT TACK till alla er som besökte oss på Linköping Beer Expo i helgen (entrébiljetterna sålde helt slut, fantastiskt), alltid lika härligt att träffa alla er entusiaster!

Vi ses igen nästa år!

 

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 30 MARS: Sparrispaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-30

Sparris och färskost är en fantastisk kombination!
Passar både på som huvudrätt och på buffén!        

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2 stora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme.

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens grövre stjälkar. Skär eventuellt ner de tjockaste stjälkarna i mindre bitar. Koka sparrisen i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka lök och vitlök och rör ner den i äggstanningen tillsammans med ost och kryddor.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner