Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 31 MARS: Ratatouille med bönor och knäckta ägg

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-31

Ratatouille med bönor och knäckta ägg

Ingredienser

1,5 dl 
4 dl 
1 tsk 
1 msk 
4 st 
3 dl 
1 st 

1 st 
1 st 
1 st 
1 st 
1 st 
4 st 
0,5 tsk 
1 st 
1 dl 

Tillagning

1. Använd en vid kastrull eller djup stekpanna. Skär zucchini, paprikor och aubergine i bitar. Hacka löken. Lägg aubergine och lök i pannan och salta lätt. Stek ca 5 minuter i hälften av oljan. Tillsätt resten av oljan om du vill och stek även zucchini, lök och paprika några minuter.

2. Presssa i vitlök och krydda. Stek någon minut till. Häll på vin och krossade tomater. Tillsätt lagerblad, finhackad chili och balsamvinäger. Låt sjuda på svag värme 20 minuter. Tillsätt bönorna. Knäck i 4 ägg och låt småputtra tills äggvitorna är vita men gulan fortfarande är lite lös.

att dricka till

 
 
 
Recept: Mia Troberg Elonq
Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet                          
                                     
Receptet är skapat av:


                         
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

LINKÖPING BEER EXPO 2015 ÄR TILL ÄNDA, TACK ALLA BESÖKARE!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-30

STORT TACK till alla er som besökte oss på Linköping Beer Expo i helgen (entrébiljetterna sålde helt slut, fantastiskt), alltid lika härligt att träffa alla er entusiaster!

Vi ses igen nästa år!

 

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 30 MARS: Sparrispaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-30

Sparris och färskost är en fantastisk kombination!
Passar både på som huvudrätt och på buffén!        

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2 stora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme.

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens grövre stjälkar. Skär eventuellt ner de tjockaste stjälkarna i mindre bitar. Koka sparrisen i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka lök och vitlök och rör ner den i äggstanningen tillsammans med ost och kryddor.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMYS, 27 MARS: Lasagne med lax och spenat

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-27

Lasagne, lax och spenat Receptbild - Allt om Mat

Ingredienser 4 –6 pers

500 g laxfilé, färsk utan skinn
0,5 tsk salt
2 msk smör
1 st fänkål, (ca 300 g)
10 st lasagneplattor, torkade
2 krm muskotnöt, riven
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk anis, frö
200 g spenat, färsk eller fryst
Tomatsås:
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater, (400 g)
0,5 msk timjan, torkad
vit sås:
2 dl vitt vin, torrt
3 msk majsstärkelse, maizena
1,5 dl parmesanost, riven
6 dl mjölk
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
1 krm svartpeppar, nymald
3 msk mjölk

 

  Tillbehör
parmesanost
 

pumpakärnsvinägrett (kan köpas färdig)

 

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.
3. Tillsätt krossade tomater,  salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
4. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.
5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.
6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor,  tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
9. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

 

att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

        Recept från

 

 

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner