Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH DESSERTTIPS, ONSDAG 8 APRIL: Kladdkaka med jordnötter och mörk choklad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-08

Konsten att göra en riktigt god kladdkaka är att ta ut den ur ugnen vid rätt tillfälle. Den får gärna vara lite lös i mitten – den stelnar när den svalnat. 

12 bitar
Ingredienser
  • 300 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 100 g mörk choklad
Topping
  • 2 dl lättsaltade jordnötter
  • 100 g mjölkchoklad
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 20-22 centimeter i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och kakao. Vispa ner smör och mjöl växelvis i äggsmeten. Hacka chokladen fint. Tillsätt chokladen och rör till en slät smet. Fördela i formen. Strö över jordnötter och hackad choklad.
  3. Grädda på nedersta falsen i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

att dricka till

Nils Oscar Imperial Stout

Receptkälla: Expressen/Mitt Kök

Här finns allt om kladdkakor!   

 

 

 

Permalänk Kategori: Event

DEN TVÅHUNDRADE BRYGGNINGEN AV LÄSTRINGE ÅNGBRYGGARE

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-07

Den 21 mars 2015 bryggde Lästringe Ångbryggare  den 200:e ölen, på recept av Nils Oscar. Lästringe Ångbryggare räknar idag 12 medlemmar fördelade på tre bryggarlag. De startade verksamheten 1996, har sedan dess bryggt cirka 10-12 gånger per år. 

Så här säger Stefan Rosengren, fotograf och medlem i Lästringe Ångbryggare: 

"-Vår inspiration kom från Nils Oscar och vår gemensamma vän och kollega Horst Fritze, som så sorgligt lämnade oss förra våren. Han lärde och initierade oss i bryggningens ädla konst. Nu till vår 200:de bryggd fick vi så ett recept av Nils-Oscar på en Lästringe Jubileumslager som bryggdes av ledarna för varje grupp i soligt väder lördagen 21 mars. Ångpannan värmdes tidigt på morgonen och inmäskning följde redan vid 7-tiden vilket i slutändan medförde att det hela var klart kring ett-tiden. För att fira var även supporterklubben inbjuden (läs fruar) och Sölve Westergen hanterade med sedvanlig skicklighet den enorma stekhällen från vilken lunchen serverades. Till denna dracks det givetvis öl som mystiskt tappades från en kran i logdörren. Nattens snö hade bäddat in Sörmland i vitaste vintervitt men solen gick hårt åt denna kuliss när deltagarna vid takdroppet intog den stående lunchen. Nu är det bara att invänta den 300:de brygden och kanske ett nytt recept från N-O"

Bilder: Stefan Rosengren

 

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 7 APRIL: Lasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-07

Foto: Fabian Björnstjerna

Ingredienser för 6 personer

16 st lasagneplattor

Köttfärsås:

2 st gula lökar
500 g köttfärs
400 g krossade tomater
1 tärning köttbuljong
1 msk balsamicovinäger
2 msk chilisås
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk salt

Ostsås:

75 g smör
5 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
3 dl lättmjölk
2½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm muskotnöt, malen
1 krm peppar
1 dl riven parmesanost

Gör så här

1. Köttfärsåsen: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Tillsätt balsamicon, chilisåsen, vitlöken, kryddorna och buljongtärningen tillsammans med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra i minst 1 timme, gärna 2.
2. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken/grädden, lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid. Tillsätt osten (ej parmesan) och smaka av med salt och kryddor.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, köttfärsås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås, strö över den rivna parmesanosten. Gratinera i ugnen 40-45 minuter tills lasagnen fått fin gyllenbrun färg. Servera gärna med en sallad.

att dricka till

 
Receptkälla: Systembolaget.se
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Recension: Bästa dryckerna till påskbuffén, 5 plus till Nils Oscar Kalaspåsköl!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-02

Dags för påskbuffé med lamm, späda primörer, lax - och ägg. Men vad ska serveras i glasen? Aftonbladets vinexpert, Mischa Billing, vet!

Den här tiden på året, när ljuset är tillbaka och grönskan är på väg, är jag alltid sugen på primörer. Jag längtar efter det unga, nya, fräscha och de skira, lätta smakerna. Visste du förresten att ägg räknades till en av vårens primörer, förr i tiden? Jo, för under den mörka vintern värpte hönsen inte ägg. De började igen, vid vårdagjämningen. Det är alltså anledningen till att vi äter så många ägg till påsk, som nu har blivit en av årets största mathögtider. För mig ­betyder det mål- tider med lax, vårkyckling och lamm som huvudingredienser. Till det bjuder jag på späda grönsaker som sparris, rams-lök, salladslök och toppmurklor. Givetvis äter jag alltid minst en portion nässelsoppa - serverad med ett pocherat ägg.

 Vad jag helst dricker till all den goda maten, det tipsar jag om här. Så, varsågod, här är helgens bästa köp! Glad påsk!

Öl
 FEM PLUS

Kalaspåsköl

Nils Oscar Kalaspåsköl (1360), Sverige, 19,70 kr.
Matig och fyllig ale med rostade toner. Stabilt och gott med balanserad beska. Mycket god eftersmak. 

 

Läs hela artikeln på Aftonbladet.se/plus

 

 

Permalänk Kategori: Nyheter

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner