Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FÖRRÄTTSTIPS, FREDAG 10 OKTOBER: Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-10

Före maten, förrätt

Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto

Foto: Björn Lindberg

 

Ingredienser för 4 personer

4 skockor
100 g färska champinjoner
1 finhackad schalottenlök
½ dl jungfruolja
½ dl ströbröd
salt och vitpeppar
färskpressad citron
Pesto:
1 dl finhackad persilja
1 hackad vitlöksklyfta
50 g riven parmesanost
1 dl jungfruolja

Gör så här

1. Skär av över- och underdelen på skockorna, bryt av de yttersta bladen och koka skockorna genast (räkna med 30-40 minuter, känn efter med sticka att de är mjuka). Gröp ur "skägget" när skockan svalnat.
2. Tärna champinjonerna. Låt löken smälta i oljan. Lägg i svampen och ströbrödet. Smaka av med salt, peppar och citron till hög, lite syrlig smak. Lägg upp röran på skockbottnarna och gratinera 15 minuter i 225 grader.

3. Kör persilja, vitlök, parmesan och olivolja i mixer till en grön sås. Servera till de ljumma skockorna.

Att dricka till

Nils Oscar Winter Edition

 

 

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH DESSERTTIPS, TORSDAG 9 OKTOBER: Chokladtårta med stoutchokladsås

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-09

Foto: Fabian Björnstjerna 

Chokladtårta med porterchokladsås

Ingredienser för 4-6 personer

Tårta:

4 ägg
250 g blockchoklad
3 dl socker
250 g smör
2 dl vetemjöl

Glasyr:

2 dl vispgrädde
250 g choklad
20 g smör

Porterchokladsås:

2 dl Imperial Stout
1 dl socker
3/4 dl kakaopulver
2-3 msk svartvinbärsgelé
1/2 vaniljstång
1-2 msk saft av citron

Gör så här

Tårta:

Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret. Tag kastrullen av värmen.
Separera äggvitor och äggulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner äggulorna, den smälta blockchokladen, mjölet och vänd ner de uppvispade äggvitorna. Grädda i ca 30 min i 175ºC. Låt kakan svalna.

Glasyr:

Värm vispgrädde till 70ºC. Hacka chokladen, lägg ner den och till sist smöret. Låt allt smälta. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen så att glasyren stelnar något.

Såsen:

Blanda alla ingredienser till såsen. Koka upp och låt koka cirka 5-10 minuter.
Servera tårtan med vaniljglass och stoutchokladsås.

Att dricka till:

Nils Oscar Imperial Stout

 

Källa. Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 8 OKTOBER: Kokosmjölksoppa med röd curry

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-08

Bild på Kokosmjölksoppa med röd curry

4 portioner

  • 1 citrongräs
  • 50 g färsk ingefära
  • 2 morötter
  • 400 g blomkål
  • 2 salladslökar
  • 3 tsk röd currypasta
  • 2 limeblad
  • 400 ml kokosmjölk (2 burkar)
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • lime, saften

Till servering:

  • 1 kruka koriander
  • 1 lime i klyftor

Gör så här

  • Ugn: 190º
  • 20 minuter

Dela citrongra¨set pa° la¨ngden och banka la¨tt med t ex toppen av knivhandtaget. Skala och strimla ingefa¨ran och moro¨tterna fint. Ska¨r blomka°len i mindre bitar och strimla salladslo¨ken.

 

La¨gg citrongra¨s, morot, limeblad och currypasta i en kastrull. Ha¨ll pa° kokosmjo¨lk och vatten. Koka 5 min. La¨gg i ingefa¨ra, blomka°l och salladslo¨k. La°t koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och limesaft.

 

Servera med korianderblad, limeklyftor och ev ris och tofu.

Att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

 

 

Receptkälla här

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 7 OKTOBER: Svart rårisrisotto med sparris och persiljeripppel

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-10-07

Bild på Svart rårisrisotto med sparris och persiljeripppel

6 portioner

  • 3 dl vanligt råris eller svart råris
  • 2 knippen sparris
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl tinade frysta majskorn
  • 3 msk olivolja
  • 1 finhackad rödlök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finstrimlad blekselleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 25 g smör
  • 80 g finriven parmesan

Persiljerippel:

  • 0,5 dl persilja
  • 40 g finriven parmesan
  • 0,75 dl olivolja

Gör så här

  • 45 minuter

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ansa sparrisen och skär i 1 cm tjocka bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek sparrisen i några minuter, salta och peppra. Sparrisen ska få färg men fortfarande vara krispig. Lägg åt sidan. Stek majsen i samma panna tills de är gyllene. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, vitlök och selleri tills de mjuknat utan att få färg. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 8 min.

Persiljerippel

Finhacka persilja och blanda med parmesan och olivolja, mixa ev slät med en stavmixer. Rör ner riset i buljongen. Låt nästan all vätska koka in på låg temp. Tillsätt smör och parmesan. Rör om och smaka av med salt och peppar. Vänd ner det mesta av sparrisen och majs. Häll upp på ett serveringsfat och toppa med resterande sparris. Ringla över persiljeripplet.

ATT DRICKA TILL

Nils oscar God Lager

 

 

Källa recept här

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner