Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 16 APRIL FRÅN LYXLAGAT: BLOMKÅLSKRÄM MED HALSTRADE RÄKOR

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-16

blomkålskräm, puré blomkål, kålrabbi, grillade räkor, grillspett, frederik zäll, lyxlagat

4 portioner

½ blomkålshuvud
300 g kålrabbi
3 dl crème fraiche
citronsaft
cayennepeppar
salt & svartpeppar
fina machéblad
kavring
smör
8 frifångade kungsräkor
1 klyfta vitlök
1 citron

Dela blomkål och kålrabbi i mindre bitar. Lägg kålrabbin i en kastrull och häll på vatten så att det täcker godsakerna. Koka i 5 minuter och vänd sedan ner blomkålsbitarna. Koka tills blomkål och kålrabbi är helt mjuka. Låt rinna av på hushållspapper i 5 minuter.

Mixa allt till en slät puré och vispa sedan ned créme fraiche, lite i taget tills ni får en fin konsistens. Smaka av med en knivsudd cayennepeppar, lite citronsaft, salt & svartpeppar. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.

Lägg kungsräkorna på ett stort fat och strö över en finhackad vitlöksklyfta. Pressa över rikligt med citron och låt stå svalt i 30 minuter.

Skölj machébladen och låt rinna av väl.

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Skär kavringskivorna i små stänger eller kuber och stek dem finfina i stekpanna. Lägg sedan över på hushållspapper att svalna.

Halstra räkorna hastigt i samma stekpanna med ytterligare lite smör. Slå till sist över citronsaften och vitlöken som räkorna marinerats i och lyft ur räkorna.

Montera tallrikarna med machéblad, den goda krämen upphälld i glas, kungsräkor och strö över kavringkrutongerna. Toppa med lite citronsaft, flingsalt, svartpeppar och ett leende. :-)

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Recept från Lyxlagat/ Allt om Mat

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

ETT ÅR AV SAKNAD

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-15

Idag är det ett år sedan vår vän och kollega Horst förlorade kampen mot cancern. Det har varit ett fruktansvärt tungt år för, i första hand familjen, men även för oss som arbetade nära honom. Med ett så otroligt snabbt händelseförlopp på ynka fem veckor känns det fortfarande overkligt att han faktiskt är borta. Man hann liksom inte riktigt ta in det. Jag kommer fortfarande på mig själv studsa till när jag hör nyckeln i låset ibland, men verkligheten hinner ikapp.

Det är med sorg i hjärtat och tårar i ögonen jag skriver den här korta artikeln om året utan Horst. Och det är en jobbig vetskap att Horst så gärna ville se och uppleva hur bryggeriet skulle bli efter utbyggnationen,
ett arbete han aldrig hann se slutföras.
Men han är med oss, i våra tankar och våra hjärtan.

 

Jag avslutar med en gammal bild från Hembryggaren
samt den fina dikten från hans dödsannons:

Som en silvertärna i soluppgången flög du iväg från oss.
Och allt är kärlek.

 

Horst Fritze

5 augusti 1947
15 april 2014

 

Skrivet av Sara Santo

 

 

Permalänk Kategori: Vi på Nils Oscar

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 15 APRIL: pasta Pak Choy med svamp

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-15
JSG
2 portioner
Ingredienser
  • 200 g pasta
  • 1 st pak choi
  • 0,5 st gul lök
  • 200 g skogschmapinjoner
  • 2 dl Grädde
  • 2 msk soja
  • 1 msk timjan
  • 0,5 st citron
  • Olivolja
  • parmesanost
  • salt och peppar
  • 2 st vitlöksklyftor

Börja att koka pastan. Hacka löken och strimla pak choy. Värm olivolja i en panna. Fräsa löken i ca 5 min. Tillsätt svampen, pak choy och vitlök. Fräs ytterligare några minuter. Häll i grädden, soja, timjan och citron zest. Smaka av med salt och peppar. Häll ner pastan och späd eventuellet med lite pasta vatten. Smaka av och servera med ett rikligt lager parmesanost.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

Källa recept: Mitt Kök/ Expressen

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 13 APRIL: Laxpudding

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-13

Foto: Fabian Björnstjerna

 

Ingredienser för 4 personer

300-400 g salt lax, som vattnats ur minst 10 timmar, alternativt rökt lax
8-10 råa potatisar, ca 1 kg
1 gul lök
1 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
3 dl standardmjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
lite smör eller margarin

Gör så här

1. Förbered genom att vattna ur laxen om den är insaltad. (Minst 10 timmar)
2. Skala och skiva potatisen och löken. Skär fisken i mindre bitar. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, lök, lax, och kryddgrönt. Det översta lagret skall vara potatis.
3. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar och häll det i formen. Klicka smör eller margarin ovanpå. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme i 200ºC eller till dess potatis och lök är mjuka och laxpuddingen har fått fin färg.
4. Servera med smält smör.

att dricka till

Nils Oscar Hop Yard

 

Källa recept: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner