Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGTIPS, TISDAG 11 NOVEMBER: Mjöl- och mjölkfria pannkakor med banan och kokos

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-11

Bild på Mjöl- och mjölkfria pannkakor med banan och kokos
30 st

  • 3 st banan, mogna
  • 6 ägg, lätt vispade
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 2,5 dl blåbär
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 2 tsk kokosolja
  • 2 msk lönnsirap

Gör så här

  • 30 minuter

Mosa bananerna med en gaffel. La¨gg moset i en bunke. Vispa ihop det med a¨gg och kokosflingor. Tillsa¨tt bla°ba¨r (spara na°gra till servering) och kanel. Ro¨r om.

 

Hetta upp kokosoljan pa° medelstark va¨rme i en stekpanna med non stick-bela¨gg- ning. Hälli 2–3 msk smet fo¨r varje pannkaka (det fa°r plats 3–4 stycken samtidigt).

 

Va¨nd fo¨rsiktigt med stekspade na¨r de stelnat och fa°tt en gra¨ddad yta, ca 2 min pa° fo¨rsta sidan och 1 min pa° andra. Stapla pannkakorna och garnera med ba¨r. Ringla o¨ver lo¨nnsirap.

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 10 NOVEMBER: Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-10

Förrätt, varmrätt

Dim Sum, fyllda med kinakål och svamp

Foto: Lennart Weibull

Ingredienser för 4 personer

16 st.  Dim sum plattor (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 st. Huvud kinakål/salladskål
100 g Ostronskivling
1 st. Schalottenlök.
10 g Gräslök
2 cm Ingefära
2 St. vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk Socker
salt och peppar

Garnering

ca 12 st. Enokisvampar
¼ Purjolök
10 g Blandade färska örter till garnering

Gör så här

1. Strimla kål och förväll den i kokande vatten.  Skär ostronskivlingen i små tärningar. Finhacka schalottenlök, ingefära, gräslök och vitlök.
2. Stek ostronskivlingen i smör, tillsätt schalottenlöken och låt löken bli mjuk. Tillsätt då kina/salladskålen, ingefäran, socker och gräslöken. Rör om och smaka av med salt & peppar och låt svalna något.
3. Rulla blandningen till små bollar, lägg på en dimsumplatta och vik ihop dem. Vid servering läggs de färdigvikta dimsumen i träkorgar tillsammans med Enokisvampen och purjolöken. Korgen placeras på en gryta med vatten och kokar sedan i ca 10 min. Avsluta med att strö på lite färska örter.

 

Att dricka till

 
 
Källa: Systembolaget.se
 
 
 
 
_
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 7 NOVEMBER: Börek med spenat och fetaost och Nils Oscar God Lager

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-07

Bild på Börek med spenat och fetaost

8 bufféportioner

  • 2 msk olivolja
  • 100 g färsk spenat
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 250 g filodeg (1 paket)
  • 150 g fetaost

Gör så här

  • Ugn: 175º
  • 35 minuter

Sätt ugnen på 175°. Värm upp olja i en stekpanna. Stek spenat och vitlök tills spenaten sjunkit ihop och vätskan dunstat bort. Tillsätt honung, oregano, och chiliflakes. Salta och peppra. Vispa ägget lätt med yoghurt. Dela filodegen på mitten, i ark på 30x20 cm. Lägg 4 ark ovanpå varandra och pensla med äggmixen mellan arken. Fördela 1⁄4 av spenaten över degen och smula över 1⁄4 av osten. Vik in kanterna på långsidorna och rulla ihop till en rulle. (Rulla inte för hårt – då kan den spricka i ugnen).Gör likadant med resten av spenaten och osten. Lägg de 4 rullarna i en inoljad form och pensla med äggmixen. Lämna utrymme mellan rullarna.Grädda gyllene mitt i ugnen, 20–25 min. Låt svalna och dela på mitten. Servera!

 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS MIDDAGTIPS, ONSDAG 5 NOVEMBER: Fylld färsk pasta med fetaost, spenat och valnötter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-05

Bild på Fylld färsk pasta med fetaost, spenat och valnötter

4 portioner

  • 500 g fylld färsk pasta
  • 200 g broccolibuketter
  • 12 cocktailtomater
  • 300 g fetaost
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, finrivet skal och saft
  • 1,5 dl valnötter
  • 70 g färsk babyspenat
  • svartpeppar

Gör så här

  • 20 minuter

Koka pastan enl anvisning på förpackningen. Låt broccoli och tomater koka med de sista 2 min.

 

Bryt eller smula fetaosten. Blanda olivolja med citronskal, citronsaft och fetaost i en skål. Vänd ner pasta, broccoli, tomater och till sist valnötter och spenat. toppa med nymalen svartpeppar vid servering.

 

 

Källa

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner