Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 18 NOVEMBER: Kåldolmar med röda linser och fetaost

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-18

Bild på Kåldolmar med röda linser och fetaost

4 portioner

  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 8 dl kokta röda linser (ca 3 dl okokta)
  • 2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
  • 150 g fetaost
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap

Skysås:

  • 5 dl sky + vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 msk soja
  • 1,5 msk majsena
  • 0,5 dl grädde eller vatten
  • svartpeppar
  • salt, eventuellt

Gör så här

  • 1 timme 30 minuter

Koka upp rikligt med vatten och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, prova med en sticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem på en ren handduk så att de rinner av. Ta de minsta kålbladen och hacka dem fint, ca 2 dl. Blanda den hackade kålen, linser, ris och fetaost i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ta ett kålblad och lägg på en matsked linsblandning, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt. Hetta upp smör i en stekpanna eller traktörpanna och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1−1,5 dl vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, ca 30 min.

Skysås

Mät upp skyn från stekpannan och fyll på med vatten så att det blir 5 dl. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsena och grädde till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och koka 1–2 min. Smaka av med peppar och ev salt. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 17 NOVEMBER: Grönkålssoppa med vitlöksost och äpple

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-17

Bild på Grönkålssoppa med vitlöksost och äpple

4 portioner

  • 0,5 hackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 500 g fryst tinad hackad grönkål
  • 8 dl buljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm malen muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Till garnering:

  • 125 g färskost med vitlök och örter
  • 1 tärnat äpple

Gör så här

  • 15 minuter

Bryn löken i smöret 2–3 minuter. Tillsätt grönkål, buljong, grädde och muskot.

 

Salta och peppra och koka upp soppan. Mixa eventuellt med en stavmixer.

Till garnering

Blanda färskost och äpple. Servera till soppan.

Att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 14 NOVEMBER: Tomat- och morotssoppa med kikärtor och getost

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-14

Bild på Tomat- och morotssoppa med kikärtor och getost
4 portioner

  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 800 g krossade tomater, 2 burkar
  • 3 dl vatten
  • 200 g skivad morot
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Kikärtstopping:

  • 400 g kikärtor, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 150 g smulad getost
  • 1 dl smörgåskrasse
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

  • 20 minuter

Hetta upp olja i en panna och bryn lök och vitlök cirka 3 minuter.

 

Tillsätt krossade tomater, vatten, morot och buljongtärning. Låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer.

 

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Blanda dem med resten av ingredienserna till toppingen och servera till soppan.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

 

 

 

Recpetkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 12 NOVEMBER: Skogssvampsoppa med chipotlekrutonger

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-12

Bild på Skogssvampsoppa med chipotlekrutonger och bacon

4 portioner

  • 1 klyfftad gul lök
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 800 g halverade skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong 
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Topping:

  • 0,5 tärnad baguette
  • 200 g skivade skogschampinjoner
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk mortlad chipotlepasta (alt 0,5 urkärnad finhackad röd chili)
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 25 minuter

1 tsk flingsalt k 0,5 tsk svartpeppar Gör så här 1. Bryn lök, vitlök och skogschampinjoner i lite smör i en rymlig kastrull i 5 minuter. Tillsätt vatten och fond. Koka cirka 10 minuter.

 

Slå på grädde, salta och peppra. Koka upp och mixa med mixerstav till en slät soppa.

 

Sprid ut brödtärningar och svamp på en plåt. Blanda olivolja, chipotle, salt och peppar och fördela det på plåten. Blanda väl. Rosta i ugnen cirka 10 minuter.

 

Toppa soppan med rostad svamp och brödkrutonger.

Att dricka till

Nils Oscar Rökporter

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner