Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 6 FEBRUARI: Blomkålspaj med curry & kokos

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-06

6 portioner

Pajdeg:

  • 1,5 dl kokt ris
  • 1 ägg
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 0,5 tsk örtsalt

Fyllning:

  • 300 g blomkål
  • 1 äpple
  • 2 msk kokosflingor
  • 0,5 banan

Äggstanning:

  • 4 finhackade soltorkade tomater
  • 3 ägg
  • 2 msk curry
  • 1 dl yoghurt, 3%
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt

Topping:

  • 2 msk solrosfrön
  • 100 g getost eller fetaost

Gör så här

  • Ugn: 200º
  • 30 minuter + tid i ugn

Sa¨tt ugnen pa° 200°. La¨gg riset i en bunke och tillsa¨tt a¨gg, pressad vitlo¨k, kokos och o¨rtsalt. Ro¨r om. Ha¨ll smeten i en pajform (ca 24 cm i diameter) och bred ut den med en sked. Fo¨rgra¨dda pajskalet ca 15 min.

 

Ska¨r blomka°len i bitar och koka mjuk. Skala och riv a¨pplet. La¨gg a¨ppelrivet i det fo¨rgra¨ddade pajskalet. La¨gg i blomka°len och stro¨ o¨ver kokos. Skiva bananen tunt och fo¨rdela i pajskalet.

 

Vispa ihop ingredienserna till a¨ggstanningen och ha¨ll den i pajskalet. Stro¨ o¨ver solrosfro¨n och smulad ost. Gra¨dda i ca 30 min tills a¨ggstanningen stelnat.

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

Bild på Blomkålspaj med curry & kokos

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 30 JANUARI: Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-30

Ingredienser 4 pers

 
500 g fisk, färsk sejfilé eller torskfilé
250 g svamp, t ex skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 klyftor vitlök
800 g potatis, av mjölig sort
1 msk majsstärkelse, maizena
400 g brysselkål
2 dl + 2 dl matlagningsgrädde, laktosfri
1 dl prästost, riven (17%)
1 tsk + 1/2 tsk + 1 tsk salt

     

Tillagning: 30 min

1. Sätt ugnen på 225 grader. Strö 1 tsk salt på fisken och lägg den i en ugnssäker form.

2. Ansa och skiva svampen. Fräs den i olja ca 5 min. Skala och finhacka vitlöken och låt den steka med svampen när ca 2 min återstår. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll på 2 dl grädde och koka ihop ca 2 min. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen. Koka upp och häll svampblandningen över fisken. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

3. Skala och koka potatisen mjuk. Låt rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och vispa ner 2 dl grädde. Krydda med 1 tsk salt.

4. Ansa och koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Servera den till fisken och potatismoset.

 

ATT DRICKA TILL

Nils oscar Belgo Pale Ale

 

 

Recept från

 

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 29 JANUARI: Parmesanpaj med medelhavsgrönsaker

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-01-29

4 portioner

  • 1,5 dl finriven parmesan
  • 1,5 dl riven valfri ost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 hyvlad liten zucchini
  • 150 g blandade tomater, skivade
  • 1 dl oliver

Pajdeg:

  • 125 g tärnat kylskåpskallt smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vetegroddar
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 45 minuter

Sätt ugnen pa° 225°.

 

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen med fingertopparna. Tryck ut degen i en rund form, 24 cm i diameter. Degen behöver inte gå ända upp på kanterna. Fördela de rivna ostarna i formen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, kajennpeppar och salt. Häll smeten över osten och grädda mitt i ugnen 15 min. Lägg zucchini, tomater och oliver på pajen och grädda ytterligare 10 min.

 

Att dricka till

Nils Oscar Hop Yard

 

 

Källa recept

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 20 NOVEMBER: Rotfruktstortilla

Skrivet av: Används Ej Datum: 2014-11-20

Bild på Rotfruktstortilla
4 portioner

  • 800 g blandade rotfrukter
  • 1 strimald gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk timjan
  • 200 g chèvre
  • 6 ägg
  • 5 dl standardmjölk

Gör så här

  • Ugn: 200º
  • 45 minuter

Skala och skiva rotfrukterna tunt, gärna med mandolin eller matberedare.

 

Stek rotfrukterna och löken i olja i omgångar. Rör om så att de blir mjuka utan att få färg. Ta pannan från värmen. Lägg tillbaka alla grönsaker och vänd runt med salt, timjan och smulad chèvre.

 

Knäck äggen i en bunke och vispa lätt ihop med mjölk. Slå över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min

 

Stjälp upp tortillan på en skärbräda eller serveringsfat och servera gärna med en sallad.

 

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

 

 

 

 

Receptkälla

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner