Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 13 FEBRUARI: Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-13

"-Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter är löjligt bra! Observera att portern skall vara både i grytan och i kockens glas!",

Så skriver Frederik Zäll i en intervju med Joel Linderoth på Expressens Mitt Kök (läs hela den artikeln HÄR).  Och ja, självklart tycker vi att ni ska testa detta härliga recept!
Så här kommer det, hämtat från Fredericks blogg Lyxlagat

Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

4 portioner

600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockes glas lockar en liten Mackmyra – Rök, Svensk Ek (privat fat)
I kockens öra hörs Monica Zetterlund sjunga visan Ack, Värmeland Du Sköna

Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara Monica Zetterlund.

Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.

Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.

Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…

Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.

Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.

Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TORSDAG 12 FEBRUARI: Mustiga Blåmusslor kokat i stout

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-12

Ingredienser

Musslor i Stout
1 förpackning 
350 gram 
2 st 
2 st 
1 st 
2 st 
350 gram 

50 cl 
1 knippa(en) 
3 kvist(ar) 
1 nypa(or) 
1 tsk 

1,5 dl 

Tillagning

1. skölj Blåmusslorna kallt under kranen och skrapa bort allt som inte tillhör musslan själv dvs. alger, vita kalkspår; (innehåller borstmask) och annat oönskat
det går att använda musslor som har trasigt skal men var försiktig då musslorna inte är helt färska, kan bli dåliga och skal som lossnar och kan göra ont när man äter.

2. hacka lök och tärna rotfrukterna. Tänk på att dela vitlöken och ta ut det lilla skottet som finns, annars får man en beskare och sämre smak (även sämre andedräkt).

3. fräs Gul lök, scharlottenlök, rotselleri, morötter först i smör. efter ca. 3 min kan du även fräsa vitlöken och fänkålen.

4. lägg i musslorna. 30 sekunder efter häll i ölet och lägg på lock och låt koka. de musslorna som inte täcks av ölet kommer att ångas, men rör ändå om men försiktigt ibland.

5. när ölet har börjat koka kan du tillsätta timjan, bladpersiljan, salt, ev. peppar och honungen.

6. när musslorna har öppnat sig kan du hälla på grädden, koka upp och röra om.

7. servera i djup tallrik, med en bit baguette och doppa i skyn.
 

att dricka till

 
 
 
 
Receptet är skapat av
modebrant
modebrant på Tasteline.se
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 10 FEBRUARI: Mexikansk Chili med matiga majsmuffins

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-10

En mustig vegetarisk chiligryta packad med proteiner och härliga kryddor som värmer kroppen under kalla dagar. Matiga majsmuffins som passar utmärkt att äta tillsammans med en chiligryta, men som även står sig bra som ett gott mellanmål.

4 PORTIONER

Ingredienser

Chili
0,5 msk 
0,5 st 
0,5 st 
3 klyfta(or) 
1 st 
1,5 msk 
0,5 msk 
1 tsk 
0,75 tsk 
0,5 nypa(or) 
0,5 krm 
4,5 dl 
1 dl 
400 gram 
200 gram 

200 gram 
0,5 msk 
1 msk 

Muffins
1 dl 
1 tsk 
1 dl 
1 dl 
3,75 cl 
1 tsk 
0,25 tsk 
0,25 tsk 
1 msk 
1 msk 

1 dl 

Tillagning

Chili:

1. Fräs lök, grön chilipeppar och jalapeño i olja och salt i en stor kastrull i ca 5 min. Tillsätt vitlök och kryddor och stek i 1 minut.

2. Häll i vatten och rör om. Tillsätt linser, koka upp och låt koka under lock i 20 min, med omrörning under jämna mellanrum tills linserna är nästan tillräckligt mjuka för att ätas.

3. Häll i krossade tomater, kidneybönor och svarta bönor. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum tills linserna är mosiga. Häll i mer vatten om det behövs.

4. Tillsätt lime och lönnsirap, smaka av med kryddor. Låt gärna chilin stå och dra i ca 10 min innan servering.

Majsmuffins:

Ger cirka 12 stycken.

1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en muffinsplåt med olja. Vispa växtmjölk och äppelcidervinäger i en skål och ställ åt sidan.

2. Blanda mjöl, majsmjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i mjölkblandningen, olja och äppelmos, rör ihop till en smet - övermixa inte. Vänd ner majskornen och rör om.

4. Häll smeten i muffinsformarna och baka i ugnen i ca 20 min tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna i 10 min och servera tillsammans med en chiligryta.
 

Att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

Recept och Foto: Sofia von Porat




Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 9 FEBRUARI: Halloumi- och grönsaksburgare

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-02-09

Ingredienser

Burgare
1 st 
1 st 
200 gram 
5 kvist(ar) 

Tahinidressing
1,5 dl 
2 msk 
2 msk 
1 tsk 

1 nypa(or) 

Till servering
1 st 
1 paket 
1 st 
1 paket 

2 dl 

Tillagning

1. Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål, tillsätt hackad mynta och rör om så att allt blandas.

2. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål.

3. Hetta upp en torr stekpanna med non stick-beläggning på medelhög värme. Forma biffarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låt överflödig saft rinna ut mellan fingrarna. Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor.

4. Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
 

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

Receptet är hämtat från Tasteline som i sin tur det ur boken "Green Kitchen Travels" av David Frenkiel och Luise Vindahl (Norstedts). Deras vegetariska recept har inspirerat många att välja mer grönt i kosten.
 
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner