Nils Oscar blogg

Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 19 AUGUSTI: Böngryta med chili & harissayoghurt

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-19
ÅSA DAHLGREN
4 portioner
Ingredienser
  • 1 gul lök?
  • 1 vitlöksklyfta?
  • 1 msk olivolja?
  • 2 msk tomatpuré?
  • 1 röd chili?
  • 8-10 kvisttomater?
  • 1 blomkål?
  • 1 burk kikärtor?
  • 1 burk kidneybönor?
  • 1/2 dl finhackad färsk koriander?
  • salt och peppar
??Harissayoghurt:
  • 2 dl tjock yoghurt?
  • 1-2 tsk harissa
  • ?salt?
Sallad:
  • 1 bunt bladpersilja
  • ?2 rödlökar?
  • 1 citron?
  • 2 msk olivolja?
  • salt?
Till servering:
  • pitabröd
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken blank i någon minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.?
  2. Finhacka chilin och tillsätt med tomaterna delade i halvor.?
  3. Dela blomkålen i mindre ­buketter och tillsätt. På med lock och koka grytan i cirka 5 minuter tills ­blomkålen känns mjuk men med hård kärna.?
  4. Tillsätt kikärtor och bönor och blanda. Låt allt bli genomvarmt och tillsätt koriander, salt och peppar.?
  5. Blanda yoghurt med harissa och salt.
  6. ?6 Grovhacka persilja och skiva löken i tunna skivor. Blanda med pressad­ citronsaft, olja och salt. Servera ­grytan tillsammans med pitabröd.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

Källa recept: Mitt kök

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 3 JUNI: Frederik Zäll´s Shepard´s Pie

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-03

shepherds pie, paj, köttfärspaj, frederik zäll, lyxlagat, eskobar

SHEPHERD’S PIE

4 portioner

1 gul lök
1 pressad klyfta vitlök
smör
500 g nötfärs
2 msk vetemjöl
vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
kinesisk soja
salt & peppar
4 portioner potatismos
1 ägg

Sätt ugnen på 250°C.

Skala och hacka löken fint och fräs den i lite smör tillsammans med pressad vitlök tills de blir lätt genomskinliga. Ta upp löken.

Bryn och finfördela färsen i samma panna tills den blir vackert gyllene. Dra ned värmen något och lägg tillbaka löken.

Pudra över mjölet och blanda väl. Tillsätt därefter lite vatten. Det skall vara så pass mycket vatten att det blir som en inte alltför tjock gröt. Smula över buljongtärningen och rör ner tomatpuré, soja, salt och peppar. Smaka av.

Täck med lock och låt gå på svag värme i pannan i några minuter.

Lägg köttet i en ugnsfast form med höga kanter. Blanda ut ägget i potatismoset och spritsa det sedan i fint, ganska tätt rutmönster över köttet.

Gratinera pajen i ugnen tills moset fått fin färg. Det tar bara några minuter.

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 India Ale

Källa: Lyxlagat

Permalänk Kategori: Event

DAGENS DRYCK- OCH DESSERTTIPS, ONSDAG 8 APRIL: Kladdkaka med jordnötter och mörk choklad

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-08

Konsten att göra en riktigt god kladdkaka är att ta ut den ur ugnen vid rätt tillfälle. Den får gärna vara lite lös i mitten – den stelnar när den svalnat. 

12 bitar
Ingredienser
  • 300 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 100 g mörk choklad
Topping
  • 2 dl lättsaltade jordnötter
  • 100 g mjölkchoklad
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 20-22 centimeter i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och kakao. Vispa ner smör och mjöl växelvis i äggsmeten. Hacka chokladen fint. Tillsätt chokladen och rör till en slät smet. Fördela i formen. Strö över jordnötter och hackad choklad.
  3. Grädda på nedersta falsen i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

att dricka till

Nils Oscar Imperial Stout

Receptkälla: Expressen/Mitt Kök

Här finns allt om kladdkakor!   

 

 

 

Permalänk Kategori: Event

DEN TVÅHUNDRADE BRYGGNINGEN AV LÄSTRINGE ÅNGBRYGGARE

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-07

Den 21 mars 2015 bryggde Lästringe Ångbryggare  den 200:e ölen, på recept av Nils Oscar. Lästringe Ångbryggare räknar idag 12 medlemmar fördelade på tre bryggarlag. De startade verksamheten 1996, har sedan dess bryggt cirka 10-12 gånger per år. 

Så här säger Stefan Rosengren, fotograf och medlem i Lästringe Ångbryggare: 

"-Vår inspiration kom från Nils Oscar och vår gemensamma vän och kollega Horst Fritze, som så sorgligt lämnade oss förra våren. Han lärde och initierade oss i bryggningens ädla konst. Nu till vår 200:de bryggd fick vi så ett recept av Nils-Oscar på en Lästringe Jubileumslager som bryggdes av ledarna för varje grupp i soligt väder lördagen 21 mars. Ångpannan värmdes tidigt på morgonen och inmäskning följde redan vid 7-tiden vilket i slutändan medförde att det hela var klart kring ett-tiden. För att fira var även supporterklubben inbjuden (läs fruar) och Sölve Westergen hanterade med sedvanlig skicklighet den enorma stekhällen från vilken lunchen serverades. Till denna dracks det givetvis öl som mystiskt tappades från en kran i logdörren. Nattens snö hade bäddat in Sörmland i vitaste vintervitt men solen gick hårt åt denna kuliss när deltagarna vid takdroppet intog den stående lunchen. Nu är det bara att invänta den 300:de brygden och kanske ett nytt recept från N-O"

Bilder: Stefan Rosengren

 

Permalänk Kategori: Event

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner