Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, tisdag 22 mars: Chèvrepaj och India Ale

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-22

Chèvrepaj

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl valnötskärnor
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 stor röd lök, skivad
  • 1 tsk smör
  • 1 msk fikonvinäger
  • 1 tsk honung
  • 5 stjälkar selleri, skivade
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • salt, svartpeppar
  • 500 g chèvre, getost
  • 2 msk honung
  • valnötskärnor, grovhackade

Garnering

  • Rädisor, selleriblad

Så här gör du

  1. Lägg vetemjöl och valnötskärnor i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills valnötskärnorna är finfördelade. Tillsätt smöret och vattnet och kör tills en degboll bildas.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Låt pajdegen vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Nagga pajdegen med en gaffel och klä pajformens sidor med folie, så hålls degen på plats. Förgrädda pajen i mitten av ugnen, cirka 10 minuter vid 225 grader.
  4. Fräs rödlöken i smör i en stekpanna på medelvärme, tills den blir mjuk. Tillsätt sellerin och låt den fräsa med de sista minuterna. Smaksätt med fikonvinäger, honung och lite salt och svartpeppar. Låt vätskan koka in.
  5. Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och grädde i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda pajen, cirka 15 minuter vid 200 grader.
  6. Skiva osten i centimetertjocka skivor och lägg på pajen. Ringla över honungen och strö över valnötterna. Sätt in pajen, cirka 8 minuter tills den fått färg och osten smält ut. Servera pajen något avsvalnad. Garnera med rädisor och selleriblad.

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

Källa: Mitt kök

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, fredag 18 mars: One Pot Lasagna och Ekolager

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-18

6 portioner lasagne
8 st lasagneplattor
1 pkt quornfärs eller 400 g köttfärs
1 gul lök
10-15 st champinjoner
3 st vitlöksklyftor
1 pkt krossad tomat
1 pkt passerad tomat
3 dl creme fraiche (34% fetthalt)
1 mozzarellaboll
150 g riven ost
Ca 5 dl vatten
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 msk balsamvinäger eller socker
1,5 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Krydda köttfärssåsen efter smak. Du kan ha i chili, paprikapulver, byta ut champinjonerna mot bacon eller en kryddig korv.

Gör såhär:
Hacka lök och champinjonerna och stek dem i olja i en stekpanna med höga kanter. När löken fått färg vänder du i färsen och pressar i vitlök, stek tills färsen får färg. Krydda med oregano, basilika och fräs lite hastigt. Häll krossad tomat, passerad tomat, salt, peppar, dijonsenap och 3 dl vatten. Lägg ett lock på grytan och låt såsen puttra i 15 min. Bryt lasagneplattorna i bitar och fördela dem jämnt i köttfärssåsen. Häll i 2 dl vatten och skaka på stekpannan så allting fördelas jämnt. Sänk värmen och lägg ett lock på stekpannan. Låt lasagnen tillagas långsamt tills plattorna mjuknar, ca 15 min. Bred sedan på crème fraîche, strö på riven ost och mozzarella. Lägg ett lock på grytan och låt osten smälta på svag värme. Ta bort locket, strö på färsk basilika och servera!

one pot lasagna

att dricka till

Nils Oscar Ekologiska
Nils Oscar Ekologisk

Receptkälla: Zeinas Kitchen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, torsdag 17 mars: Linsgryta med Broccoli, Ärtor och Tahini och Kalaspåsköl

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-17

4 portioner


3 dl röda linser
12 dl vatten
1 tsk örtsalt
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 små broccoli (500 g), hackade i bitar
2 dl frysta gröna ärtor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk tamari eller sojasås
3 msk tahini + 1 dl vatten
Mer örtsalt efter smak

1. Börja med att koka upp linserna med vatten och örtsalt i en stor kastrull. Sänk värmen och låt koka under lock i ca 10 minuter.
2. Tillsätt alla kryddor, broccoli, ärtor och tamari. Koka upp lite vatten och rör ut tahinin i vattnet innan den också tillsätts till grytan. Rör om ordentligt. Koka i ytterligare 10 minuter under lock.
3. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer örtsalt. Servera, gärna med lite extra tahini på toppen.

Att dricka till

Nils Oscar Kalaspåsköl

Nils Oscar Kalaspåsköl

 

Receptkälla: Mitt gröna kök

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK OCH MIDDAGSTIPS, tisdag 15 mars: Turkiska piroger och India Ale

Skrivet av: Används Ej Datum: 2016-03-15


Ingredienser

10 stycken
  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 18 dl vetemjöl special
  • 1 st vispat ägg, till pensling
  • eventuellt lite sesamfrön

Fyllning:

  • 400 g lammfärs
  • 1 st liten gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st purjolök, liten
  • olivolja
  • 2 st potatisar
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk eventuellt malen kanel
  • 1 tsk paprikapulverr

Så här gör du

  1. Smält matfettet i en kastrull, rör i mjölken och ljumma till fingervarmt. Smula ner jästen i en skål, rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt salt och det vispade ägget.
  2. Blanda i vetemjöl, lite i taget, och rör ihop till en smidig deg: knåda till sist med händerna. Strö på lite mjöl och ställ degen att jäsa under duk, cirka 30 minuter.
  3. Skala och hacka löken, vitlöken och purjolöken. Fräs löken mjuk och glansig i olja, lägg i färsen och stek under omrörning; mosa färsen smulig med en trägaffel. Blanda i grovt riven rå potatis och krydda med salt och peppar, paprikapulver och ev. lite kanel. Rör om och stek lök, färs och potatis ytterligare med en bottenskyla vatten. Låt det puttra 5–7 minuter tills potatisen mjuknat och vattnet ångat bort. Observera att fyllningen får inte vara för ”våt”!
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Dela degen i 10–12 delar. Rulla till bullar och kavla ut dem till cirklar. Fördela några msk fyllning tvärs över cirkeln, lyft upp cirkelns sidor över fyllningen och nyp ihop kanten på ovansidan, så att du får en kanotformad pirog. Nyp kanten i vågmönster.
  6. Lägg pirogerna på bakplåts-papper på en plåt, låt dem jäsa 15 minuter och pensla dem med vispat ägg; strö eventuellt på lite sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de är guldgula.

att dricka

Nils Oscar India Ale

Nils Oscar India Ale

Receptkälla: Mitt Kök
 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner