Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 11 JUNI: Texas chili

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-11

Ingredienser

 Recept: Texas chili

  • 1 kg högrev
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 1 msk cacao & chili kryddblandning
  • 5 hela nejlikor
  • 33 cl ale
  • 5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 g kokta kidneybönor
  • 25 - 50 g mörk choklad (70 %)
  • flingsalt jalapeno
  • nymalen svartpeppar

Till servering

  • ris
  • tortillabröd
  • gräddfil
  • sallad

Så här gör du

  1. Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken grovt.
  2. Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.
  3. Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör emellanåt så grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.
  4. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Till servering: Servera med ris, tortillabröd, gräddfil och sallad.

Att dricka till

Nils Oscar Pale Ale

Receptkälla: ICA

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 10 JUNI: Mozzarella- och spenatlasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-10

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Kärna ur och grovhacka paprikan.
  3. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg.
  4. Tillsätt spenaten, något tinad.
  5. Låt puttra i 3–4 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Smaka av med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
  8. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull.
  9. Vispa ner mjölet.
  10. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Smörj en ugnsfast form med smör.
  13. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås.
  14. Översta lagret ska vara bechamelsås.
  15. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen.
  16. Toppa med den rivna parmesanosten.Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
  17. Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
  18. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.
  19. Servera den krämiga lasagnen med en sallad

 

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

826654

Receptkälla: Recept.nu/Monica Ahlberg

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Hög tid att beställa snaps till midsommar!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-08

Snart är det midsommar och det börjar bli hög tid att beställa era ekologiska småsnapsar från Nils Oscar! Dessa fyra små godingar är framställda av den allra finaste ekologiska vetesprit man kan tänka sig. Doften är fantastisk och smaken likaså. Mycket bättre än så här blir det inte. Nils Oscar Ekologiska Snapsar innehåller fyra olika smaker med en prägel av både tradition och djärvhet.

MALTVODKA är en unik vodka baserad på tre sädesslag. Vetesprit av högsta kvalitet, sedan tillsätts korn och rågdestillat som framställts i process likt den man använder vid framställning av maltwhisky. En helt unik vodka med mycket karaktär.

AQUAVIT är traditionsenligt kryddad med kummin, koriander, pomerans för citruskaraktär samt slutligen avrundad med ekfatslagrad sherry.

KUMMIN är en mild och karaktärsfull snaps framställd på ekologisk vetesprit av bästa kvalitet och är
endast kryddad med kummin och en aning pomerans för en viss återhållsamhet.

INGEFÄRA är en mild och karaktärsfull snaps framställd på ekologisk vetesprit av bästa kvalitet och
sparsamt kryddad med ingefära och pomerans.

 

Klicka HÄR för att komma till Systembolaget och gör din beställning!

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 3 JUNI: Frederik Zäll´s Shepard´s Pie

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-03

shepherds pie, paj, köttfärspaj, frederik zäll, lyxlagat, eskobar

SHEPHERD’S PIE

4 portioner

1 gul lök
1 pressad klyfta vitlök
smör
500 g nötfärs
2 msk vetemjöl
vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
kinesisk soja
salt & peppar
4 portioner potatismos
1 ägg

Sätt ugnen på 250°C.

Skala och hacka löken fint och fräs den i lite smör tillsammans med pressad vitlök tills de blir lätt genomskinliga. Ta upp löken.

Bryn och finfördela färsen i samma panna tills den blir vackert gyllene. Dra ned värmen något och lägg tillbaka löken.

Pudra över mjölet och blanda väl. Tillsätt därefter lite vatten. Det skall vara så pass mycket vatten att det blir som en inte alltför tjock gröt. Smula över buljongtärningen och rör ner tomatpuré, soja, salt och peppar. Smaka av.

Täck med lock och låt gå på svag värme i pannan i några minuter.

Lägg köttet i en ugnsfast form med höga kanter. Blanda ut ägget i potatismoset och spritsa det sedan i fint, ganska tätt rutmönster över köttet.

Gratinera pajen i ugnen tills moset fått fin färg. Det tar bara några minuter.

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

 India Ale

Källa: Lyxlagat

Permalänk Kategori: Event

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner