Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 15 JUNI: Laxköttbullar med pepparrotsyoghurt

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-15

Laxköttbullar med krämig pepparrotsyoghurt, blomkål, gurka och dillbulgur. Recept från kokboken Måndag-torsdag: riktig mat för familjen.

  1. Laxbullar
    Mixa laxen snabbt i en mixer.
  2. Blanda laxfärsen med ägg, grädde, senap, gräslök och smaka av med salt och peppar.
  3. Forma till bollar och stek laxköttbullarna i smör på medelhög värme.
  4. Pepparrotsyoghurt
    Blanda yoghurt och pepparrot och smaka av med salt och peppar.
  5. Bulgur
    Blanda bulgur, blomkål och gurka.
  6. Smaka av med citronskal och -saft, dill, olja, salt och peppar.
  7. Servering
    Servera laxköttbullarna med pepparrotsyoghurten och bulguren.                    
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMUMS, Skolavslutning 12 JUNI: Leilas Jordgubbstårta

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-12

 

Idag är det student och skolavslutning landet över, och sommaren verkar äntligen vara här! Och vad är mer sommar än en jordgubbstårta! 

Jordgubbstårta med hemkokt vaniljkräm

Sockerkaksbotten

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 7 ekologiska äggulor
  • 3/4 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

Fyllning

  • 5 dl färska jordgubbar
  • 2 1/2 dl färska hallon
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Jordgubbar eller andra bär till garnering färska bär till garnering

1. Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.

4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.

5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.

7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

8. Vaniljkräm: Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.

9. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

10. Slå över den heta mjölken under vispning.

11. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

12. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.

13. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

14. Montera tårtan: Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.

15. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.

16. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.

17. Garnera med färska bär.

att dricka till

Nils Oscar Barley Wine, serverad rumstempererad i kupa

Recept: Leila.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 11 JUNI: Texas chili

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-11

Ingredienser

 Recept: Texas chili

  • 1 kg högrev
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 1 msk cacao & chili kryddblandning
  • 5 hela nejlikor
  • 33 cl ale
  • 5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 g kokta kidneybönor
  • 25 - 50 g mörk choklad (70 %)
  • flingsalt jalapeno
  • nymalen svartpeppar

Till servering

  • ris
  • tortillabröd
  • gräddfil
  • sallad

Så här gör du

  1. Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken grovt.
  2. Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.
  3. Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör emellanåt så grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.
  4. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Till servering: Servera med ris, tortillabröd, gräddfil och sallad.

Att dricka till

Nils Oscar Pale Ale

Receptkälla: ICA

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 10 JUNI: Mozzarella- och spenatlasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-10

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Kärna ur och grovhacka paprikan.
  3. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg.
  4. Tillsätt spenaten, något tinad.
  5. Låt puttra i 3–4 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Smaka av med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
  8. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull.
  9. Vispa ner mjölet.
  10. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Smörj en ugnsfast form med smör.
  13. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås.
  14. Översta lagret ska vara bechamelsås.
  15. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen.
  16. Toppa med den rivna parmesanosten.Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
  17. Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
  18. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.
  19. Servera den krämiga lasagnen med en sallad

 

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

826654

Receptkälla: Recept.nu/Monica Ahlberg

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner