Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMYS, 26 JUNI: Italiensk Polentapaj

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-26

polenta5_Fotor polenta1_Fotor

2 dl grovmalen polenta
1 buljongtärning (valfri sort, jag använder grönsaksbuljong)
Topping:
250 g färska champinjoner
250 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
7-10 st basilikablad
3 dl riven ost
Salt & peppar

Gör såhär:

Koka upp polentan enligt anvisningarna på förpackningen, tillagningssättet kan variera beroende på vilken sort du har valt. Det behövs ca 7 dl vatten till 2 dl polenta. Vanligtvis ska du först koka upp vattnet, smula i buljongen och häll sedan i polentan. Sänk värmen och koka upp under omrörning tills den tjocknar som en gröt. Låt småputtra i ca 5-6 min. Pensla sedan en paj- eller en liten ugnsform, ca 28 cm, med olivolja och häll över polentan. Låt svalna tills den stelnar.

Värm ugnen till 210°

Hacka champinjonerna eller behåll dem hela om de är små. Dela körsbärstomaterna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek champinjonerna en stund. Pressa i vitlöksklyftan och fräs snabbt 1 min. Tillsätt sedan tomat, basilika, salt, peppar och fräs i ca 1 min. Häll champinjonfyllningen över polentan, strö på ost, lite mer basilikablad och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och servera som tillbehör till maten eller med en sallad.

att dricka till

Nils Oscar Hop Yard


Ny etikett på Hop Yard (t.v)

 

Receptkälla: Zeinas Kitchen

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 25 JUNI: Färskpotatispizza

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-25
Färskpotatispizza.
Ingredienser
  • 1 pizzabotten, köpt eller ­hemlagad
Pålägg:
  • 250 g potatis, helst liten, ­vältvättad
  • 2-3 msk olivolja
  • salt, peppar
  • ?3 dl riven pizzaost
Garnering:
  • 1-2 krm torkade örter, t ex körvel, timjan, basilika
  • flingsalt
  • färska örter
  • 1/2 rödlök i tunna ringar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba och tvätta potatisen väl. Skär den i tunna skivor.
  3. Låt oljan bli varm i en stekpanna, lägg i potatisen, och fräs den på ej för stark värme utan att ta färg, cirka 5 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra. Låt kallna.
  4. Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med osten och potatisen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
  5. Smula över de torkade örterna. Garnera med flingsalt, färska örter och lökringar.
 

Att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

Källa recept: Mitt Kök/ Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 24 JUNI: Kafta- Libanesiska köttfärsbiffar

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-24

kaff89
Libanesiska Köttfärsbiffar kryddade med persilja, lök, gurkmeja och annat gott. Grillas sedan i ugnen med grönsaker.

700 gköttfärs

1 liten rödlök

1 näve persilja

1 msk ströbröd

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk sjukryddor

1/2 tsk gurkmeja

salt, peppar,

1 tsk olja

1 msk vatten

Finhacka löken och persiljan, blanda sedan ordentligt med alla kryddor och ströbröd. Häll i vattnet och oljan, blanda och rör sedan i färsen. Blanda ordentligt med inte för länge, annars trådar färsen sig. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg upp på en ugnsplåt. Skär ett snyggt kryss på toppen av 4-5 tomater, skär 4 lökar i klyftor, lägg på plåten med biffarna och ha gärna med paprika. Ringla olja över och krydda med sumak (en syrlig krydda som finns att hitta bland kryddorna i affären).

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Receptkälla: Zeinas Kitchen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 23 JUNII: Fisherman tacos på grillad lax

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-23

Grilla lax

Tacos med grillad lax, mangosalsa och andra goda tillbehör. Recept från boken Till sommaren - mat för många

  1. Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke.
  2. Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på laxens ovansida. Täck över med plastfolie och låt vila i kylskåp i högst 20 minuter.
  3. Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål.
  4. Kärna ur tomaterna med en sked och strimla resten fint.
  5. Strimla även chilin.
  6. Rör ner alltsammans i skålen tillsammans med koriander samt limesaft och skal.
  7. Krydda med salt och svartpeppar.
  8. Krydda laxen med salt och svartpeppar och grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 minuter, eller tills köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med en gaffel.
  9. Servera laxen i tacoskal med mangosalsa, skivad rödlök och koriander samt limeklyftor vid sidan av.                    

Att dricka till

Nils Oscar India Ale

Källa recept: Recept.nu

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner