Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 26 MARS: Pumpasoppa med ingefära & rostade pumpafrön

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-26
KLEINSMITH
4 portioner
Ingredienser
  • 1 kg pumpa
  • 1 gul lök
  • 8 dl buljong
  • 2 msk fint riven färsk ingefära
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • pumpafrön
  1. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i bitar. Skala och hacka löken. Lägg pumpa och lök i en kastrull och tillsätt buljongen. Sjud under lock i 15 minuter tills pumpan mjuknat.
  2. Rör ner ingefära och mixa till en slät soppa. Tillsätt grädden och värm soppan igen. Krydda. Servera med rostade pumpafrön.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

 

Receptkälla: Mitt kök

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 24 MARS: Lallerstedtare på böckling

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-24

Foto: Fabian Björnstjerna

Ingredienser för 4 personer

10 rensade böcklingar
3-4 kokta potatisar
1 gul lök
2 finstrimlade purjolökar
2 finstrimlade rödlökar
3-4 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
curry
koncentrerad äppeljuice
peppar och salt
rårörda lingon

Gör så här

Blanda ca 0,5-1 dl vispgrädde med ströbröd till en panad och låt svälla 10-20 minuter. Blanda i böcklingen, pressad potatis och råriven gul lök. Blanda väl och smaka av med peppar och salt. Forma till små "pannbiffar" och stek dem.
Stuva purjolöken och rödlöken i vispgrädde. "Parfymera" med curry och äppeljuice. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

att dricka till

Nils Oscar India Ale

 

Receptkälla: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDDAGSMYS, 20 MARS: Lax med het chipotlekräm och mango

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-20

Våga krydda med chipotle – torkad och rökt chili – som tillför hetta och blir en härlig kontrast till sötman i mangon! En garanterad smakexplosion som också är vacker att se på.

Recept: Lax med het chipotlekräm och mango

Ingredienser

 

  • 700 g lax
  • 1 påse taco kryddmix (à 25g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 mango
  • 1/2 knippe rädisor
  • 1 silverlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm malen chipotle (torkad och rökt chili)
  • saft och skal från 1 lime
  • salt
  • 1 tsk honung
  • 1 paket tacoskal (à 190 g)
  • 1 påse salladsblad (à ca 70 g)
  • 1 msk hackad röd chili

Så här gör du

  1. Dela laxen i fyra lika stora bitar. Gnid in laxbitarna med kryddmix och olja. Låt dem sedan marineras ca 20 minuter.
  2. Skala och tärna mangon i bitar. Skär rädisorna och silverlöken i tunna skivor.
  3. Blanda crème fraiche med chipotle. Tillsätt limeskal och saft. Smaka av med salt och honung.
  4. Grilla/stek laxen ca 3-4 minuter på båda sidorna.
  5. Dela laxen i mindre bitar och varva i tacoskal med sallad, mango, silverlök och rädisor. Ringla över lite chipotlekräm och garnera med chili.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria tortillas.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

Recept och bild från Old El Paso.

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 19 MARS: Krämig tryffeldoftande polenta med sparris och bondbönor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-03-19

Polentagryn är framställda av majsmjöl och är en glutenfri och mångsidig produkt att leka med. Testa att göra en riktigt krämig polenta, italian style, med smör och massor av parmesan. Sparris, bondbönor och lite tryffelolja ger vegolyx så att det räcker och blir över.

Krämig tryffeldoftande polenta med sparris och bondbönor

Ingredienser

Grönsaker
500 gram 
250 gram 
1 msk 

Polenta
6 dl 
1 msk 
1,5 dl 
2 dl 
1 dl 

25 gram 
0,5 tsk 
0,5 tsk 
0,5 tsk 

Till servering
0,5 dl 

 

Tillagning

1. Förbered det gröna: plocka ur bönorna ur sina skidor. Skär bort den nedersta träiga biten på sparrisen och dela stjälkarna i ca 3 cm långa bitar. Koka upp lite lättsaltat vatten och låt bönor och sparrisbitar koka i 2 minuter,
inte en sekund längre. Kyl alltsammans genast i isvatten och plocka sedan ut bönorna ur sina vita små höljen om de har några.

2. Koka upp vattnet med fonden. Vispa ner polentan i den kokande buljongen. Låt puttra på låg värme i 5 minuter (eller enligt anvisningarna på förpackningen), rör om lite ibland. Häll i mjölken i polentan och låt puttra i ytterligare ett par minuter. Rör ner parmesan, smör och tryffelolja, smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt och häll upp i skålar.

3.Fräs bönor och sparris hastigt i smöret så att de blir varma. Salta och fördela över polentan. Strö gärna
över lite parmesan vid servering.
 

att dricka till

Nils Oscar God Lager


Recept ur boken "Flexitarianens kokbok - mycket grönt, lite kött" skriven av Eleonora von Essen (Tukan förlag).
Foto: Linda Prieditis




Receptet är skapat av:

Bild

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner