Nils Oscar blogg

150-ÅRINGEN NILS OSCAR, ARTIKEL I SÖDERMANLANDS NYHETER

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-07

Han fyller 150 i år och är en hejare på öl. Nils Oscar ligger i Sverigetopp bland landets mikrobryggerier.

 
 

Nils Oscars vision är att "brygga god öl och bränna god sprit." På ölsidan är man dokumenterat starka. Av ett 80-tal undersökta mikrobryggerier i hela landet redovisar endast Oppigårds i Hedemora ett bättre rörelseresultat för förra året än Nyköpingsbaserade Nils Oscar, visar en färsk sammanställning.

– Det är lite grann resultatet av ett långt och gediget arbete där vi är väletablerade på marknaden, menar Jonas Kandefelt, Nils Oscars vd.

Nils Oscar har funnits sedan 1996 och sedan mitten av september 2006 ligger lokalerna på Fruängsgatan i Nyköping.

Samtidigt som mycket är positivt ser Jonas Kandefelt även en lite mer oroande tendens.

– Vi har backat på vissa lokala marknader, som Göteborg och Skåne. Men samtidigt går vi ju framåt lokalt i Östergötland och Nyköping. Det finns en patriotism för lokala bryggerier och det har varit en enorm utveckling på bara några år.

– Det dyker upp väldigt många nya lokala bryggerier nu", säger Jonas Kandefelt på telefon från Mallorca – där han får klara sig utan sin Nils Oscars-öl.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har gjort en sammanställning inför fredagens internationella öldag. I sammanställningen ingår bara mikrobryggerier, därför är inte de stora jättarna Carlsberg och Spendrups med.

Permalänk Kategori: Nyheter

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 6 AUGUSTI: Kräftsoppa

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-06

Tv4

Tom Sjöstedst supergoda dagen efter-kräftsoppa passar utmärkt efter en festkväll, eller när som helst när du är sugen på något riktigt gott!

Ingredienser
  • 600 g skal från insjökräfta (helst svenska kräftor)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar timjan
  • 2 stjärnanis
  • 0 ,5 fänkål
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • Citronsaft, färskpressas
  • Salt
  • 50 g smör
  • 1-2 kvistar krondill
Tillbehör
  • 400 g lax, mittbiten.
  • 0 ,5 gurka
  • Salt
  • 0 ,5 ask smörgåskrasse 1 knippe körvel
Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Körvel
  1. Fräs grönsaker, kryddor och kräftskal i olivolja, tillsätt krondill om ni hittar i butiken. Avsluta med att röra i tomatpuré. Slå på vitt vin och reducera till hälften. Slå i vatten och grädde.
  2. Låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron och salt. Mixa skummig med smör innan servering.
  3. Skär lax, och gurka i mindre bitar och smaka av med salt. Lägg upp på tallrikar och garnera med karsse och körvel.

att dricka till

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

Receptkälla: Mitt kök/ Expressen

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 4 AUGUSTI: Helgrillad forell med vitlök, persilja, smör och färskpotatis

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-04
Hel fisk på grillen
4 portioner
Ingredienser
  • 4 st hela foreller
  • 1 citron saft och skal av
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka dragon
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 4 vitlöksklyftor
  • 600 g färskpotatis
  • 4 salladslökar
  • 100 g smör
  • 100 g riven lagrad ost
  • salt
  1. Koka färskpotatisen i saltat vatten.
  2. Hacka persilja och dragon fint, mortla fänkålsfröna, riv citronskal och vitlöksklyftor. Blanda ihop och gnid in på insidan av fisken, salta först och skär tunna skåror i skinnet så det blir krispigt och släpper igenom värme. Fyll fiskarna rikligt. Låt sedan gilla ca 5-7 minuter på varje sida under lock.
  3. Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad salladslök, smör och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Servera med den nygrillade fisken.

 

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

Receptkälla: Expressen/ Mitt kök

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 3 AUGUSTI: Potato skins med kokosbacon

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-03

"Kokosbacon är ett djurvänligare alternativ som ger samma knaprighet och salta smak . Jag fullkomligt älskar det och har det i allt möjligt, och i det här receptet på potato skins höjer de verkligen smakerna till en helt annan nivå" 
~Sofia von Porat

Potato skins med kokosbacon

Kokosbacon:

  • 3 ½ dl kokosflagor
  • 1 msk sojsasås
  • 2 ½ msk liquid smoke
  • 1–2 msk sirap

Potato skins:

  • 5 fasta potatisar, medelstora
  • 2 msk olja

Ostsås:

  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ½ tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 dl bjäst
  • 1 grillad paprika på burk

Till servering:

  • mjölkfri färskost
  • gräslök
  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda samtliga ingredienser till kokosbacon i en bunke och sprid sedan ut på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 7–9 min. Ha lite koll då de snabbt kan brännas vid. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Dela potatisarna på hälften och lägg upp på en bakpappersklädd plåt med insidan ned. Pensla med olja och baka i ugnen i ca 30 min. Lägg en potatis åt gången i en ren handduk och gröp ur köttet med en sked.
  3. Lägg köttet i en matberedare och blanda med samtliga resterande ingredienser till såsen och fyll sedan de urgröpta potatishalvorna med såsen. För tillbaka de fyllda potatisarna i ugnen i ytterligare 10 min. Garnera med mjölkfri färskost, kokosbacon och gräslök.

att dricka till

Nils Oscar Rökporter

Källa recept: Mitt Kök/Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner