Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 11 AUGUSTI: Markus Aujalays lammfärsbiffar

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-11
  1. Blanda färsen med vitlök, vatten, ajvar, kryddor, citronskal, salt och peppar. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
  2. Forma sedan färsen till biffar.
  3. Pensla biffarna med lite olja och grilla eller stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida.
  4. Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag och blanda med lite salt. Låt dra minst 10 minuter.
  5. Krama ur all vätska ur gurkan och blanda med yoghurt och vitlök.
  6. Grilla pitabröden snabbt på båda sidor.
  7. Skär ett snitt i bröden och fyll med sallad, tomat, gurka, rödlök, tzatziki och lammfärsbiffar.
    Njut!                    

att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

Recept från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen men finns även på recept.nu

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 10 AUGUSTI: Gratäng med rödspätta och räkor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-10
Thomas Carlén
4 - 6 person(er)
Ingredienser
  • 750 g rödspättafilé, MSC-märkt
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 1,5 dl vitt vin, torrt
Gratängsås:
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 1,5 msk kycklingfond, koncentrerad
  • salt, vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 st äggulor
Dekoration:
  • 200 g räkor, skalade
  • 0,5 dl dill, hackad
  • citronklyftor
Servera med:
  • kokt pressad potatis
  • kokta små gröna ärtor
  1. Skölj och dela filéerna på mitten och rulla ihop dem. Lägg dem på högkant i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Häll det vita vinet runt om i formen.
  2. Täck över fisken med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av, sila och spara fiskspadet.
  3. Vispa samman matlagningsgrädde, vetemjöl, fiskspad och kycklingfond. Koka 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och socker. Rör ner äggulorna.
  4. Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen, 200 grader, cirka 10 minuter. Dekorera med räkor, dill och citronklyftor. Servera med kokt pressad potatis och kokta gröna ärtor.

att dricka till

Nils Oscar Pale Ale

Källa recept: Mitt kök

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

150-ÅRINGEN NILS OSCAR, ARTIKEL I SÖDERMANLANDS NYHETER

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-07

Han fyller 150 i år och är en hejare på öl. Nils Oscar ligger i Sverigetopp bland landets mikrobryggerier.

 
 

Nils Oscars vision är att "brygga god öl och bränna god sprit." På ölsidan är man dokumenterat starka. Av ett 80-tal undersökta mikrobryggerier i hela landet redovisar endast Oppigårds i Hedemora ett bättre rörelseresultat för förra året än Nyköpingsbaserade Nils Oscar, visar en färsk sammanställning.

– Det är lite grann resultatet av ett långt och gediget arbete där vi är väletablerade på marknaden, menar Jonas Kandefelt, Nils Oscars vd.

Nils Oscar har funnits sedan 1996 och sedan mitten av september 2006 ligger lokalerna på Fruängsgatan i Nyköping.

Samtidigt som mycket är positivt ser Jonas Kandefelt även en lite mer oroande tendens.

– Vi har backat på vissa lokala marknader, som Göteborg och Skåne. Men samtidigt går vi ju framåt lokalt i Östergötland och Nyköping. Det finns en patriotism för lokala bryggerier och det har varit en enorm utveckling på bara några år.

– Det dyker upp väldigt många nya lokala bryggerier nu", säger Jonas Kandefelt på telefon från Mallorca – där han får klara sig utan sin Nils Oscars-öl.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har gjort en sammanställning inför fredagens internationella öldag. I sammanställningen ingår bara mikrobryggerier, därför är inte de stora jättarna Carlsberg och Spendrups med.

Permalänk Kategori: Nyheter

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 6 AUGUSTI: Kräftsoppa

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-06

Tv4

Tom Sjöstedst supergoda dagen efter-kräftsoppa passar utmärkt efter en festkväll, eller när som helst när du är sugen på något riktigt gott!

Ingredienser
  • 600 g skal från insjökräfta (helst svenska kräftor)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar timjan
  • 2 stjärnanis
  • 0 ,5 fänkål
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • Citronsaft, färskpressas
  • Salt
  • 50 g smör
  • 1-2 kvistar krondill
Tillbehör
  • 400 g lax, mittbiten.
  • 0 ,5 gurka
  • Salt
  • 0 ,5 ask smörgåskrasse 1 knippe körvel
Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Körvel
  1. Fräs grönsaker, kryddor och kräftskal i olivolja, tillsätt krondill om ni hittar i butiken. Avsluta med att röra i tomatpuré. Slå på vitt vin och reducera till hälften. Slå i vatten och grädde.
  2. Låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron och salt. Mixa skummig med smör innan servering.
  3. Skär lax, och gurka i mindre bitar och smaka av med salt. Lägg upp på tallrikar och garnera med karsse och körvel.

att dricka till

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

Receptkälla: Mitt kök/ Expressen

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner