Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 19 AUGUSTI: Böngryta med chili & harissayoghurt

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-19
ÅSA DAHLGREN
4 portioner
Ingredienser
  • 1 gul lök?
  • 1 vitlöksklyfta?
  • 1 msk olivolja?
  • 2 msk tomatpuré?
  • 1 röd chili?
  • 8-10 kvisttomater?
  • 1 blomkål?
  • 1 burk kikärtor?
  • 1 burk kidneybönor?
  • 1/2 dl finhackad färsk koriander?
  • salt och peppar
??Harissayoghurt:
  • 2 dl tjock yoghurt?
  • 1-2 tsk harissa
  • ?salt?
Sallad:
  • 1 bunt bladpersilja
  • ?2 rödlökar?
  • 1 citron?
  • 2 msk olivolja?
  • salt?
Till servering:
  • pitabröd
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken blank i någon minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.?
  2. Finhacka chilin och tillsätt med tomaterna delade i halvor.?
  3. Dela blomkålen i mindre ­buketter och tillsätt. På med lock och koka grytan i cirka 5 minuter tills ­blomkålen känns mjuk men med hård kärna.?
  4. Tillsätt kikärtor och bönor och blanda. Låt allt bli genomvarmt och tillsätt koriander, salt och peppar.?
  5. Blanda yoghurt med harissa och salt.
  6. ?6 Grovhacka persilja och skiva löken i tunna skivor. Blanda med pressad­ citronsaft, olja och salt. Servera ­grytan tillsammans med pitabröd.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

Källa recept: Mitt kök

Permalänk Kategori: Event

Rökporter till sommarens sena grillkvällar!

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-18

Sensommarvärme, underbart! Och med värmen kommer ofta också härliga grillkvällar i goda vänners lag, och något som några av er kanske ännu inte upptäckt är att Nils Oscar Rökporter är det perfekta ölet till just grillat!
”-Mörk öl dricks med fördel på sommaren. Rökporter är en av de absolut godaste grillölen – perfekt till barbecue”, tipsar VD Jonas Kandefelt.
Doften är komplex med karaktär av knäck och torkad frukt och rökta charkuterier. En finessrik rökkaraktär tränger sedan fram och ber om uppmärksamhet. 80 procent av maltet i Nils Oscar Rökporter är rökt över bokved. Resterande malt är tre sorters rostat malt i olika nyanser, samt karamellmalt. Nils Oscar Rökporter är kryddat med humlesorterna Fuggles och Amarillo.

Prova också att slå en flaska Nils Oscar Rökporter i din köttgryta eller degspadet. Mums!

Rökporter har artikelnummer 1473 på Systembolaget och kostar 26:90 kr för en halvlitersflaska. Och finns den inte på just ditt Systembolag går den enkelt att beställa hem.
Nils Oscar Rökporter är nog den vackraste öl som finns och helt enkelt för god för att missa!

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 11 AUGUSTI: Markus Aujalays lammfärsbiffar

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-11
  1. Blanda färsen med vitlök, vatten, ajvar, kryddor, citronskal, salt och peppar. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
  2. Forma sedan färsen till biffar.
  3. Pensla biffarna med lite olja och grilla eller stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida.
  4. Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag och blanda med lite salt. Låt dra minst 10 minuter.
  5. Krama ur all vätska ur gurkan och blanda med yoghurt och vitlök.
  6. Grilla pitabröden snabbt på båda sidor.
  7. Skär ett snitt i bröden och fyll med sallad, tomat, gurka, rödlök, tzatziki och lammfärsbiffar.
    Njut!                    

att dricka till

Nils Oscar Kalasöl

 

Recept från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen men finns även på recept.nu

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 10 AUGUSTI: Gratäng med rödspätta och räkor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-10
Thomas Carlén
4 - 6 person(er)
Ingredienser
  • 750 g rödspättafilé, MSC-märkt
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 1,5 dl vitt vin, torrt
Gratängsås:
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 1,5 msk kycklingfond, koncentrerad
  • salt, vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 st äggulor
Dekoration:
  • 200 g räkor, skalade
  • 0,5 dl dill, hackad
  • citronklyftor
Servera med:
  • kokt pressad potatis
  • kokta små gröna ärtor
  1. Skölj och dela filéerna på mitten och rulla ihop dem. Lägg dem på högkant i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Häll det vita vinet runt om i formen.
  2. Täck över fisken med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av, sila och spara fiskspadet.
  3. Vispa samman matlagningsgrädde, vetemjöl, fiskspad och kycklingfond. Koka 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och socker. Rör ner äggulorna.
  4. Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen, 200 grader, cirka 10 minuter. Dekorera med räkor, dill och citronklyftor. Servera med kokt pressad potatis och kokta gröna ärtor.

att dricka till

Nils Oscar Pale Ale

Källa recept: Mitt kök

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner