Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 13 APRIL: Laxpudding

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-13

Foto: Fabian Björnstjerna

 

Ingredienser för 4 personer

300-400 g salt lax, som vattnats ur minst 10 timmar, alternativt rökt lax
8-10 råa potatisar, ca 1 kg
1 gul lök
1 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
3 dl standardmjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
lite smör eller margarin

Gör så här

1. Förbered genom att vattna ur laxen om den är insaltad. (Minst 10 timmar)
2. Skala och skiva potatisen och löken. Skär fisken i mindre bitar. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, lök, lax, och kryddgrönt. Det översta lagret skall vara potatis.
3. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar och häll det i formen. Klicka smör eller margarin ovanpå. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme i 200ºC eller till dess potatis och lök är mjuka och laxpuddingen har fått fin färg.
4. Servera med smält smör.

att dricka till

Nils Oscar Hop Yard

 

Källa recept: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 10 APRIL: Bryggmästarlåda och Pandemonium

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-10


Foto:
Fabian Björnstjerna 

Ingredienser för 4 personer

4 oxfilémedaljonger à 80 g

Lag:

1 del soya
1 del porter
1 del ale
svartpepparkorn
1 hackad vitlöksklyfta
1 bit ingefära

Lökragu:

blancherade rödlöksklyftor
schalottenlökshalvor
strimlor av gul lök
purjolök

Tillbehör:

8 skivor hackad och stekt bacon
saltgurka i stavar

Bryggmästarpotatis:

1 kg potatis i ½ cm skivor
1/2 gul lök
smör
6 dl Belgisk Ale
Kryddpåse med svartpeppar, nejlika
lagerblad
salt
en gnutta socker

Gör så här

Dag 1.

Bryggmästarpotatis: Bryn potatisen, lägg i en gryta. Bryn därefter lökskivorna, salta och sockra. Blanda lök och potatis med kryddorna, häll på ölet och låt koka sakta tills potatisen är nätt och jämnt mjuk. Låt kallna och mogna över natten.

Dag 2.

Lag: Koka upp ingredienserna till lagen, så mycket att det nätt och jämnt kommer täcka köttet. Lägg i köttet, låt koka 30 sek, sänk värmen och låt sjuda till medium (ca 5-8 min)
Lökragu: Stek den blancherade löken. Börja med gul lök och purjo och tillsätt resten av löken så den bara blir varm.
Servering: Värm bryggmästarpotatisen och lägg upp den i halvdjupa tallrikar, lägg oxfilén ovanpå och strö över baconet.

att dricka till

Nils Oscar Pandemonium

 

Recept: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 9 APRIL: Räksoppa med gurkmeja och chili

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-09

HANS DESSER

4 portioner
Ingredienser
  • 1 kilo räkor med skal
  • 1 purjolök
  • 1 gul chilifrukt
  • 2 morötter
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 dl vispgrädde
  • 3-4 dl vatten
  • 250 g små gröna ärtor
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 knippe mynta
  • salt och peppar
  1. Skala räkorna. Skär purjolöken i skivor och hacka chilifrukten. Ta inte med kärnorna eller de vita hinnorna om du inte vill ha en väldigt stark soppa.
  2. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar, så kallade julienner.
  3. Fräs purjolök, chili och ­morots­stavar i smör eller ­kokosfett.
  4. Tillsätt gurkmeja och grädde. Låt soppan koka upp och tillsätt ärtorna.
  5. Hacka de färska örterna och rör ner dem i soppan.
  6. Smaka av med salt och peppar.

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Receptkälla: Mitt Kök/ Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 7 APRIL: Lasagne

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-07

Foto: Fabian Björnstjerna

Ingredienser för 6 personer

16 st lasagneplattor

Köttfärsås:

2 st gula lökar
500 g köttfärs
400 g krossade tomater
1 tärning köttbuljong
1 msk balsamicovinäger
2 msk chilisås
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk salt

Ostsås:

75 g smör
5 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
3 dl lättmjölk
2½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm muskotnöt, malen
1 krm peppar
1 dl riven parmesanost

Gör så här

1. Köttfärsåsen: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Tillsätt balsamicon, chilisåsen, vitlöken, kryddorna och buljongtärningen tillsammans med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra i minst 1 timme, gärna 2.
2. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken/grädden, lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid. Tillsätt osten (ej parmesan) och smaka av med salt och kryddor.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, köttfärsås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås, strö över den rivna parmesanosten. Gratinera i ugnen 40-45 minuter tills lasagnen fått fin gyllenbrun färg. Servera gärna med en sallad.

att dricka till

 
Receptkälla: Systembolaget.se
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner