Nils Oscar blogg

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 25 AUGUSTI: Fiskgryta, signerad Marcus Aujalay

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-25

 

  1. Fiskgryta
    Skär alla grönsaker i mindre bitar.
  2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
  4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Ta av kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
  10. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
  11. Smaka av med salt och citron.
  12. Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.        

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Receptkälla: Recept.nu            

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 24 AUGUSTI: Manaish- Orientaliska pizzor

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-24

411

Ca 18 st Manaish
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
50 g smör
Ca 12 dl vetemjöl special
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
300 g fetaost
200 g riven ost
Ca 1 dl Zataar utspädd med olja (lika delar raps- och olivolja)
Recept på Zaatar hittar du HÄR!
Pesto
Förslag på garnering till ostpizzorna (går att uteslutas):
2 finhackade tomater
2 finhackade sivri (turkisk paprika, kan bytas ut mot 1 vanlig paprika)
1 dl finhackad persilja (kan bytas ut mot oregano/basilika/timjan eller en annan ört)
2 finhackade salladslökar
Sesamfrön
Tips!
Jag har smör och mjölk i min deg för att jag tycker man får en mjukare pizza av det. Zaatarpizzan har en tendens att bli ganska hård vid tillagning. Jag tycker att detta recept ger perfekta manaish. Manaish funkar alldeles utmärkt att frysas in.

1

Gör såhär:
Smält smöret, blanda med mjölk och vatten. Lös upp jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Förbered fyllningarna så länge. Smula fetaosten och blanda med den rivna osten. Späd ut Zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den påminner om pesto. Finhacka alla grönsaker.

Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 16-18 st bollar. Täck bollarna ordentligt med en bakduk och låt vila i ca 15 min. Värm ugnen till 225°

20

Manaish Zaatar: kavla ut en boll utan att göra den för tunn, en för tunn zaatarpizza blir hård. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper,rör runt zaatarblandninen en gång till och smeta sedan ut ca 1 msk över degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Så fort du tagit ut plåten för du över pizzorna på en bricka och täcker genast med en bakduk så de inte hårdnar. När de svalnat lägger du dem i en plastpåse.

 2

Ostpirogerna: kavla ut en boll till en rund pizza, lägg på en plåt med bakpapper. Strö på ostblandningen och tryck osten lite på pizzan. Strö på sesamfrön och baka sedan mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och lägg på en bricka, täck med bakduk.

5

Avlånga piroger med grönsaker (pide): Kavla ut en avlång deg lite tunnare än de runda pizzorna. Strö på ostblandningen, finhackade grönsaker och sesamfrön. Vik in kanterna och tryck ihop de yttersta kanterna ordentligt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i ca 12-14 min.

14157

Pestopizza:Kavla ut en boll, smeta på pesto, strö på lite ost och garnera med tomat. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min.

12

att dricka till

Nils Oscar Bordsöl

Bordsöl®

 

Receptkälla: Zeinas Kitchen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDAGSMYS 21 AUGUSTI: Enchiladas och Belgo Pale Ale

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-21

Ingredienser

2 st 8-pack tortillabröd
500 g köttfärs
500 g keso
5 dl creme fraiche
300 g champinjoner (burk el färska)
1 liten burk oliver, gärna gröna med chilifyllning
Ev liten burk Jalapenos, hackade (om du gillar det starkt)
1 burk Salsasås (mild eller stark efter smak)
2 pkt riven ost
Ev 1 påse  fajita/enchilada krydda (finns på tacohyllan)

Gör så här

Stek köttfärsen och även champinjoner om du gillar det, med enchiladakryddan. Blanda keso med halva mängden creme fraiche och salsasås. Hacka oliverna och jalapenos, ha i dom i kesoröran, samt ena ostpåsen. Fyll tortillabröden med röran, rulla ihop och fäst ev med en tandpetare. När rullarna ligger på plåten häller du över den resterande creme fraiche och salsasås-blandningen. Avsluta med att strö över den andra ostpåsen.  Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills osten är smält och dom fått fin färg.  Servera med sallad gjord på hackad isbergssallad, rödlök, tomat, avokado, majs och gurka. Dressing, tex: en halv pressad citron, vinäger och örtsalt.
 

att dricka till

 
 
Källa recept: Matklubben.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 19 AUGUSTI: Böngryta med chili & harissayoghurt

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-08-19
ÅSA DAHLGREN
4 portioner
Ingredienser
  • 1 gul lök?
  • 1 vitlöksklyfta?
  • 1 msk olivolja?
  • 2 msk tomatpuré?
  • 1 röd chili?
  • 8-10 kvisttomater?
  • 1 blomkål?
  • 1 burk kikärtor?
  • 1 burk kidneybönor?
  • 1/2 dl finhackad färsk koriander?
  • salt och peppar
??Harissayoghurt:
  • 2 dl tjock yoghurt?
  • 1-2 tsk harissa
  • ?salt?
Sallad:
  • 1 bunt bladpersilja
  • ?2 rödlökar?
  • 1 citron?
  • 2 msk olivolja?
  • salt?
Till servering:
  • pitabröd
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken blank i någon minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.?
  2. Finhacka chilin och tillsätt med tomaterna delade i halvor.?
  3. Dela blomkålen i mindre ­buketter och tillsätt. På med lock och koka grytan i cirka 5 minuter tills ­blomkålen känns mjuk men med hård kärna.?
  4. Tillsätt kikärtor och bönor och blanda. Låt allt bli genomvarmt och tillsätt koriander, salt och peppar.?
  5. Blanda yoghurt med harissa och salt.
  6. ?6 Grovhacka persilja och skiva löken i tunna skivor. Blanda med pressad­ citronsaft, olja och salt. Servera ­grytan tillsammans med pitabröd.

ATT DRICKA TILL

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

Källa recept: Mitt kök

Permalänk Kategori: Event

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner