Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH FREDDAGSMYS, 24 APRIL: Fish tacos med klassiska tillbehör

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-24


Fisk
2 st 
3 dl 
2 dl 
800 gram 
1 msk 

Tillbehör
3 dl 
1 burk(ar) 

1 paket 
1 påse 
2 st 
0,5 st 
1 burk(ar) 
1 st 
0,5 st 
   

Tillagning

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Tillbehör: Skölj och strimla salladen fint. Skölj och tärna tomaterna. Skala och finhacka rödlöken. Häll av vattnet från majsen. Kärna ur och tärna avokadon. Lägg upp tillbehören i skålar eller på ett stort fat.

3. Fisk: Skär fisken i bredare strimlor liknande fiskpinnar. Riv det yttersta skalet av en väl tvättad citron och blanda med salt, krydda fisken med citronsalt blandningen. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll mjöl och ströbröd på två olika flata tallrikar. Panera fisken, först med mjöl, ägg och sist ströbröd. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun. Lägg över fiskpinnarna på ett ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen.

4. Vid servering: Fördela osten på tortillabröden och vik ihop dom dubbla. Värm tortillabröden i en torr panna eller i ugnen och servera varma. Värm några åt gången så att de inte ligger och kallnar då det är godast när de är varma. Öppna dem varma tortillabröden med den smälta osten emellan och lägg i fisk, sallad och allt annat gott. Pressa över lite citron. Ät och njut.
 

att dricka till

Nils Oscar India Ale

Recept: Malin Söderström
Foto: Linnea Swärd                         
                                     
 
Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 22 APRIL: Stekt spätta med rödbetor och kapris

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-22


Foto:
Gunnar Magnusson

 

Ingredienser för 4 personer

4 portionsspättor
salt och peppar
1/2 dl vetemjöl
50 g smör

Till servering:

1 dl hackad persilja
kokta, fintärnade rödbetor
kapris

Gör så här

1. Rensa spättorna och flå den mörka sidan genom att göra ett snitt vid huvudet och drag skinnet mot stjärten. Skölj spättorna i kallt vatten och torka dem. Salta, peppra och vänd dem i mjölet.
2. Hetta upp smöret i två eller flera stekpannor på medelstark värme. Stek spättorna med den flådda, tjocka sidan nedåt. Vänd efter 4-5 min och ös med smöret. Stek ytterligare ca 3 minuter. Fräs rödbetor och kapris i steksmöret och slå det över den stekta spättan.

Att dricka till

Nils Oscar Hop Yard

 

Receptkälla: Systembolaget.se

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 16 APRIL FRÅN LYXLAGAT: BLOMKÅLSKRÄM MED HALSTRADE RÄKOR

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-16

blomkålskräm, puré blomkål, kålrabbi, grillade räkor, grillspett, frederik zäll, lyxlagat

4 portioner

½ blomkålshuvud
300 g kålrabbi
3 dl crème fraiche
citronsaft
cayennepeppar
salt & svartpeppar
fina machéblad
kavring
smör
8 frifångade kungsräkor
1 klyfta vitlök
1 citron

Dela blomkål och kålrabbi i mindre bitar. Lägg kålrabbin i en kastrull och häll på vatten så att det täcker godsakerna. Koka i 5 minuter och vänd sedan ner blomkålsbitarna. Koka tills blomkål och kålrabbi är helt mjuka. Låt rinna av på hushållspapper i 5 minuter.

Mixa allt till en slät puré och vispa sedan ned créme fraiche, lite i taget tills ni får en fin konsistens. Smaka av med en knivsudd cayennepeppar, lite citronsaft, salt & svartpeppar. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.

Lägg kungsräkorna på ett stort fat och strö över en finhackad vitlöksklyfta. Pressa över rikligt med citron och låt stå svalt i 30 minuter.

Skölj machébladen och låt rinna av väl.

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Skär kavringskivorna i små stänger eller kuber och stek dem finfina i stekpanna. Lägg sedan över på hushållspapper att svalna.

Halstra räkorna hastigt i samma stekpanna med ytterligare lite smör. Slå till sist över citronsaften och vitlöken som räkorna marinerats i och lyft ur räkorna.

Montera tallrikarna med machéblad, den goda krämen upphälld i glas, kungsräkor och strö över kavringkrutongerna. Toppa med lite citronsaft, flingsalt, svartpeppar och ett leende. :-)

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Recept från Lyxlagat/ Allt om Mat

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, ONSDAG 15 APRIL: pasta Pak Choy med svamp

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-15
JSG
2 portioner
Ingredienser
  • 200 g pasta
  • 1 st pak choi
  • 0,5 st gul lök
  • 200 g skogschmapinjoner
  • 2 dl Grädde
  • 2 msk soja
  • 1 msk timjan
  • 0,5 st citron
  • Olivolja
  • parmesanost
  • salt och peppar
  • 2 st vitlöksklyftor

Börja att koka pastan. Hacka löken och strimla pak choy. Värm olivolja i en panna. Fräsa löken i ca 5 min. Tillsätt svampen, pak choy och vitlök. Fräs ytterligare några minuter. Häll i grädden, soja, timjan och citron zest. Smaka av med salt och peppar. Häll ner pastan och späd eventuellet med lite pasta vatten. Smaka av och servera med ett rikligt lager parmesanost.

Att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

Källa recept: Mitt Kök/ Expressen

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner