Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 4 MAJ: Blåmusselsoppa med grädde, vitt vin och rotfrukter

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-05-04
REMOTEIMAGE_1430686349.661776.jpg
4 portioner
Ingredienser
  • 1 nät blåmusslor
  • 200 g palsternacka
  • 200 g rotselleri
  • 2 st medelstora morötter
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl grädde
  • ½ st citron
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • ½ dl hackad färsk bladpersilja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  1. Skala och skär morötter och palsternacka i slantar. Skala och tärna rotsellerin.
  2. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka försiktigt på de öppna musslorna. De blåmusslor som inte sluter sig slänger du bort.
  3. Finhacka lök och vitlök. Fräs det i en stor kastrull eller gryta med lite olivolja
  4. Tillsätt musslorna och häll över grädden och hälften av vinet. Låt alltsammans koka i ca 2-4 minuter tills musslorna öppnat sig.
  5. Ta ur musslorna och släng de som inte öppnat sig
  6. Lägg ned rotfrukterna i grädden och vinet som du kokat musslorna i.
  7. Pressa i citronsaft och tillsätt cayennepeppar. Låt soppan koka på medelvärme tills rotfrukterna blivit mjuka.
  8. Tillsätt resten av vinet och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg tillbaka musslorna i grytan och strö över persiljan.
  10. Servera soppan med ett gott surdegsbröd!

att dricka till

Nils Oscar Pale Ale

 

Receptkälla: Mitt Kök/ Expressen

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, TORSDAG 30 APRIL: Jävligt Gotts friterade portabelloburgare

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-30

IMG_4285 (800x600)

  • 4-5 st medelstora portabellosvampar
  • 1 liten gullök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes eller pulver
  • 1 kvist färsk rosmarin eller 1 krm torkad
  • ca 1/2-1 dl ströbröd (testa dig fram)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 msk svampfond
  • skal från 1/3 citron
  • olja eller smör att steka i
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl öl
  • 1 dl pankoströbröd (grövre ströbröd som finns i den asiatiska hyllan)
  • salt och peppar
  • en massa olja till fritering

Dressing:

  • 1 dl iFraiche (Havrecreme fraiche)
  • 1/2 dl färsk salvia
  • 1 stänk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Börja med att hacka löken, vitlöken och rosmarin fint. Rensa och hacka svampen i ca 1×1 cm stora bitar. Börja med att steka svampen på hög värme i matfett tills den får färg och vätskan avdunstat. Sänk värmen och ha i mer matfett, lök och kryddor samt fond. Låt steka tills löken blivit mjuk och fonden tagits upp. Häll svamp och lökröran ner i en bunke och blanda ner potatismjöl och precis så mycket ströbröd så att det går att forma biffar som inte faller sönder när du kramar dem hårt med händerna. Om du har för mycket ströbröd här så blir konsistensen alldeles för soggig, och har du för lite så håller de inte ihop. Så var lite försiktig.

Du behöver till skillnad från mina färsbiffsrecept inte tillsätta någon extra vätska då svampen är blöt nog själv. Ju mer du kramar svampen desto mer kommer den vätska.Blanda mjöl, öl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp pankoströbröd i en annan. Forma 1-3 biffar (beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde en.med händerna och lägg dem försiktigt först ner i mjölblandningen så de täcks. Därefter täcker du dem med panko, sen ner i mjölröran igen och sist på med ett sista lager panko. Det kommer bli klibbigt, men det är det värt. Försök att röra biffarna så lite som möjligt, då frityrsmeten tenderar till att fastna på dina fingrar istället för på biffen. Låt biffarna vila typ 10 minuter innan du friterar dem så att pankoströbrödet hinner suga upp frityrsmeten lite. Det är också lättare om du låter dem vila lite efter första brödningen, då blir det lättare att doppa dem i smeten igen.Fyll en stekpanna med ca 3 cm tjockt lager olja och hetta upp tills en liten bit frityrsmet får färg på några sekunder. Fritera biffarna på varje sida ca 3 minuter tills de blivit gyllenbruna.Servera med en dressing av citron och salvia som du rör ihop (se ingredienser ovan), och dina favoritburgartillbehör.

att dricka till

Nils Oscar God Lager

Receptkälla: javligtgott.se

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGSTIPS, ONSDAG 29 APRIL: Soppa på Karljohansvamp med ångad äggula

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-29

Foto: Magnus Skoglöf 

Ingredienser

10 ekologiska lantägg
5 dl grädde
5 dl god kalvfond
6 klyftor vitlök, hackade
2 st finskuren gul lök
50 g torkad karljohanssvamp
3 msk japansk soya
250 g färsk svamp, helst karljohansvamp, skuren i tärningar
30 g smör

Gör så här

1. Ånga ägget i 65 grader en timme. Kläck och skira bort det mesta av vitan. Lägg i botten i serveringskoppen.
2. Stek färsk svamp i smör med vitlök. Krydda med salt och peppar
3. Kokas upp kalvfond, grädde, lök och svamp och låt småkoka ca 20 minuter. Tillsätt 3 msk japansk soya och peppar. Mixa slät och skummig.
4. Lägg den stekta svampen på äggen och avsluta med den skummiga soppan.

att dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Recept: Systembolaget.se

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 27 APRIL: Spaghetti Carbonara

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-04-27

Ingredienser för 4 personer

300 g spaghetti
250 lättrökt skinka
4 ägggulor
4 dl riven Grevéost
svartpeppar

Gör så här

1. Koka spaghettin "al dente" enligt anvisningen på paketet.
2. Skär skinkan i tunna, korta stavar och bryn den väl i teflonpanna.
3. Fördela spaghettin i 4 djupa tallrikar. Fördela skinkstrimlor över spaghettin och lägg en hel äggula i mitten på varje tallrik.
4. Servera med nymalen svartpeppar och riven ost så att var och en kan blanda sin portion efter smak.

att dricka till

Nils Oscar God Lager

 

Receptkälla: Systembolaget.se

 

 

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Nils Oscars goda vänner

Gå med i Nils Oscars Goda Vänner