Nils Oscar blogg

Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, MÅNDAG 1 JUNI: Calzone med getost och sötpotatis

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-06-01

Recept: Calzone med getost och sötpotatis

Ingredienser

Ger 2 calzone

 

  • 1 rulle färdig pizzadeg (à ca 230 g)
  • 1 dl solrosfrön

Fyllning

  • 200 g sötpotatis
  • 3 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • 1 1/2 krm svartpeppar
  • 450 g fryst spenat (tinad)
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 200 g getost av chèvretyp

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär sötpotatisen i ca ½ cm tjocka skivor. Blanda med en tredjedel av olivoljan, 1 ½ krm salt och ½ krm peppar (för 2 pizzor). Sprid ut på bakpappersklädd plåt.
  3. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills sötpotatisen är mjuk.
  4. Fräs spenaten i resten av oljan i en stekpanna ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 3 minuter.
  5. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar (för 2 pizzor).
  6. Smula getosten.
  7. Rulla ut degen (kavla om det behövs). Dela degen på mitten, strö över solrosfrön. Fördela fyllningen på ena halvan. Vik över den andra halvan och nyp försiktigt ihop kanterna.
  8. Lägg de två bröden på en varm pizzasten eller på grillgallret över indirekt värme. Lägg på lock. Vänd efter 10–12 minuter. Grilla tills brödet får fin färg, men passa noga så det inte bränns. Låt svalna något.
  9. Skär ev calzonen i bitar och servera.

ATt dricka till

Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Källa: ICA/Buffé

Permalänk Kategori: Mat & Dryck

DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, FREDAG 22 MAJ: Herrgårdsfrittata

Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-05-22

Herrgårdsfrittata

Ingredienser

 

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Tvätta och skiva potatisen i skivor.
  3. Blanda dem med olja i en ugnseldfast form som rymmer minst två liter.
  4. Rosta i het ugn ca 15 minuter.
  5. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor.
  6. Blanda även dessa med lite olja och tillsätt i potatisformen när halva tiden återstå.
  7. Krydda även med timjan, oregano, salt och peppar.
  8. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt och peppar.
  9. När grönsaker och potatis fått fin färg kan man ta ut formen ur ugnen och sänka temperaturen till 175 grader.
  10. Slå på äggstanningen och lägg ut skivor av squash, bitar av Herrgård och färsk rosmarin.
  11. Grädda ytterligare ca 25 minuter. Frittatan skall precis "stanna".
  12. Låt gärna vila 5-6 minuter.                   

att dRicka till

Slayer 666 Red Ale

undefined

 

Receptkälla: Recept.nu         

 

    1. Gör så här
    1. Värm ugnen till 200 grader.
    2. Tvätta och skiva potatisen i skivor.
    3. Blanda dem med olja i en ugnseldfast form som rymmer minst två liter.
    4. Rosta i het ugn ca 15 minuter.
    5. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor.
    6. Blanda även dessa med lite olja och tillsätt i potatisformen när halva tiden återstå.
    7. Krydda även med timjan, oregano, salt och peppar.
    8. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt och peppar.
    9. När grönsaker och potatis fått fin färg kan man ta ut formen ur ugnen och sänka temperaturen till 175 grader.
    10. Slå på äggstanningen och lägg ut skivor av squash, bitar av Herrgård och färsk rosmarin.                 
  • Permalänk Kategori: Mat & Dryck

    DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 19 MAJ: Vietnamesiskt karamelliserad lax

    Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-05-19

     

    1. Skär salladslöken i tunna bitar eller stavar och lägg i iskallt vatten. Skär även ingefäran i tunna stavar.
    2. Placera en stor stekpanna med hög kant eller en wok på medelhög värme. Lägg i socker och 2 msk vatten och koka i 5 minuter, rör runt i pannan då och då så det inte bränner tills du har en mörk karamell.
    3. Lägg i laxfiléer, vitlök, chili och ingefära, blanda ordentligt så allt täcks av den karamelliserade såsen.
    4. Häll i 50 ml vatten och fisksås och låt det koka. Sänk värmen och koka i 6-8 minuter tills laxen är tillagad.

    5. Ta bort från värmen och garnera med koriander och salladslök. Servera genast.                            

    att dricka till

    Nils Oscar Pale Ale

    Vietnamesiskt karamelliserad lax

     

    Receptkälla: Recept.nu

    1. Skär salladslöken i tunna bitar eller stavar och lägg i iskallt vatten. Skär även ingefäran i tunna stavar.
    2. Placera en stor stekpanna med hög kant eller en wok på medelhög värme. Lägg i socker och 2 msk vatten och koka i 5 minuter, rör runt i pannan då och då så det inte bränner tills du har en mörk karamell.
    3. Lägg i laxfiléer, vitlök, chili och ingefära, blanda ordentligt så allt täcks av den karamelliserade såsen.
    4. Häll i 50 ml vatten och fisksås och låt det koka. Sänk värmen och koka i 6-8 minuter tills laxen är tillagad.

    5. Ta bort från värmen och garnera med koriander och salladslök. Servera genast.                
  • Permalänk Kategori: Mat & Dryck

    DAGENS DRYCK- OCH MIDDAGTIPS, TISDAG 5 MAJ: Auberginecurry

    Skrivet av: Används Ej Datum: 2015-05-05

    Auberginecurry

    3-4 port

    Ingredienser:

    • 2 st auberginer
    • 1 1/2 msk olja
    • salt
    • 3 msk kokosolja
    • 1/2 lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 cm färsk ingefära, fint hackad
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 2 msk koriander
    • 1/2-1 msk chiliflingor
    • 4 st hela kardemummakärnor
    • 1/2 tsk svartpepparkorn
    • 1/2 msk gurkmeja
    • 2 st tomater, tärnade
    • 1 burk kokosmjölk
    • hackad gräslök (valfritt)
    • hackad persilja (valfritt)
    • ris för 4 pers

    Så gör du:

    1. Skär auberginerna i tärningar och lägg upp på en bakpappersklädd plåt. Ringla olja och strö med salt över dem. Kasta runt och rosta i ugnen på 200° i 20 minuter.
    2. Stek sedan lök, vitlök, ingefära, malen kardemumma, koriander och chiliflingor i en stor kastrull tills löken mjuknar. Krossa de hela kardemummafröna och krossa tillsammans emd pepparkorn i en mortel. Häll ner dem tillsammans med gurkmejan i kastrullen och rör om.
    3. Tillsätt tärnade tomater, kokosmjölk och den rostade auberginen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter, rör om med jämna mellanrum. Om curryn är för vattnig kan du låta den puttra utan lock tills den tjocknar till sig. Koka under tiden upp ris enligt förpackningens instruktioner.
    4. Rör ner färska kryddor i curryn och servera med ris.

    att dricka till

    Nils Oscar Belgo Pale Ale

     

    Foto: Nathan Schacherer
    Receptkälla: Mitt Kök/Vegetarisk Måndag

    Permalänk Kategori: Mat & Dryck

    Följ oss på Facebook

    Följ oss på Twitter

    Nils Oscars goda vänner

    Gå med i Nils Oscars Goda Vänner